جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ - ۴/۲۶/۲۰۲۴

آیا تمایل دارید در کانال عصر عضو شوید؟

سرویس پیشنهاد سردبیر | کد خبر: ۲۷۹۴۶۶۰
تاریخ انتشار: ۱۳۹۶/۰۶/۲۲ - ساعت ۵:۵۵

آتش غفلتی که به جان همیشه درسفران خراسان شمالی افتاده است/تنسیخ اجرا نشده، اموال عشایر خراسان شمالی را به سیخ کشید

جامعه عشایری یکی از شناسنامه های تاریخی خطه شمال خراسان است، سال ها است که عده ای نفع خود را بر حذف این قشر تولیدکننده و سخت کوش دیده اند و به تخریب اموال آنان در خارج از فصل قشلاق کمر بسته اند و در این میان نیز مسئولان ذی ربط با عبور از کنار حل این موضوع، رنج سفرهای ییلاقی و قشلاقی این عشایر را بر تن آنان باقی گذاشته اند.
آتش غفلتی که به جان همیشه درسفران خراسان شمالی افتاده است/تنسیخ اجرا نشده، اموال عشایر خراسان شمالی را به سیخ کشید,

به گزارش عصر اترک، جامعه پنج هزار خانواری عشایر خراسان شمالی با بیش از 30 هزار نفر جمعیت و با داشتن حدود یک میلیون راس دام سبک از محل تولید محصولات لبنی و تولید حدود هفت هزار و 500 تن گوشت قرمز در سال، دین خود را هر ساله به چرخه اقتصادی این کشور می پردازند و این در حالی است که این جامعه طی سال های اخیر با تنش های بسیار بزرگی شامل خشکسالی، افزایش قیمت نهاده های دامی همچنین تخریب و آتش سوزی تاسیسات دامی و اقامتی خود همچنین تعرض به مراتع اشان در قشلاق گاه های استان گلستان دست و پنج نرم می کنند.

با توجه به اینکه فصل کوچ عشایر خراسان شمالی به قشلاق گاه هایشان در استان گلستان از آبان ماه شروع و استقرار آنان تا پایان فروردین ماه ادامه دارد،عشایربا پایان فصل قشلاق دوباره به ارتفاعات ییلاقی خراسان شمالی بار سفر می بندند که متاسفانه سال های سال است تاسیسات دامی و اقامتی همچنین مراتع قشلاقی شماری از عشایر خراسان شمالی در خارج از فصل قشلاق به دست برخی از ساکنان محلی استان گلستان تخریب و آتش زده می شوند.

هر چند که شاید برخی از ساکنان محلی استان گلستان که دست به تخریب می زنند به دنبال به دست آوردن ثروت و منافع اقتصادی بیشتری باشند، در عین حال، کوچ عشایر به این استان نیز هر ساله به چرخه اقتصادی مناطق قشلاق گاهی آنان رونق داده  و دخل و خرج آنان را بر مدار درآمدزایی چرخانده است.

با این وجود، سال ها است که عده ای نفع خود را بر حذف این قشر تولیدکننده و سخت کوش دیده اند و به تخریب اموال آنان در خارج از فصل قشلاق کمر بسته اند و در این میان نیز مسئولان ذی ربط با عبور از کنار حل این موضوع، رنج سفرهای ییلاقی و قشلاقی این عشایر را بر تن آنان باقی گذاشته اند.

هر چند که این قشر سخت کوش رنج سفر را برای زنده ماندن چرخه تولید بر جان خریده اند اما مسئولان ذی ربط برای رسیدگی و حل این موضوع دین خود را به این قشر پر تلاش و تولید کننده نپرداخته اند.

با توجه به اینکه این تولیدکنندگان همیشه در سفر به رنج خشکسالی و افزایش قیمت نهاده ها راضی شده اند، با این وجود، خواستار هستند که مسئولان برای حل موضوع تخریب و آتش سوزی تاسیسات دامی و اقامتی شان همچنین تعرض به مراتع قشلاقی آنان در استان گلستان در قالب تفکیک، تنسیخ و صدور سند مراتع قشلاقی آنها، دین خود را  بپردازند.

 

آتش سوزی تاسیسات اقامتی و دامی عشایر هر ساله اتفاق می افتد

به گزارش عصر اترک، در همین راستا، حاج چراغ علی عمارلواز عشایر خراسان شمالی درباره تخریب و آتش سوزی تاسیسات دامی و اقامتی همچنین تخریب مراتع در قشلاق گاه های عشایر خراسان شمالی در استان گلستان اظهار می کند: فصل کوچ عشایر خراسان شمالی به قشلاق گاه های استان گلستان از آبان ماه شروع می شود و عشایر در پایان فروردین ماه در قشلاق گاه هایشان مستقر هستند.

وی در ادامه با اشاره به اینکه تعدادی از ساکنان استان گلستان راضی نیستند که عشایر به مراتع این قشلاق گاه ها کوچ کنند، می گوید: طی سال های اخیر در منطقه آق تپه و دشت تاقر شهرستان مراوه  تپه که از مناطق قشلاق گاهی عشایر خراسان شمالی است، نفت کشف شده همچنین در این شهرستان یک سد بزرگ نیز در حال احداث است، به همین علت زمین های مرتعی این شهرستان قیمت و ارزش پیدا کرده اند.

وی می افزاید: به همین علل یاد شده، برخی از ساکنان محلی این شهرستان نمی خواهند عشایر به این قشلاق گاه ها کوچ کنند تا بتوانند به راحتی به مراتع آنان تعرض کنند و به کشت و زرع بپردازند و یا به راحتی این اراضی را با ترفند خریداری کنند.

وی یادآور می شود: آنان برای انصراف عشایر از کوچ هر ساله، به تخریب، آتش سوزی تاسیسات دامی و اقامتی عشایر و حتی تعرض به مراتع استقراری آنها با انجام کشت و زرع در خارج از فصل کوچ عشایر اقدام می کنند.

حاج چراغ علی عمارلواز تصریح می کند: این در حالی است که عشایر برای استقرار در قشلاق گاه هایشان پروانه دارند.

وی یادآور می شود: امسال برخی از ساکنان محلی دشت تاقر و خالد نبی تاسیسات دامی عشایر خراسان شمالی را در خارج فصل کوچ عشایر آتش زدند.

 

شکایت های بی نتیجه

وی اعلام می کند: با توجه به اینکه این اقدامات در خارج از فصل کوچ عشایر اتفاق می افتد و متعرضان را نمی توانیم شناسایی کنیم بنابراین، طرح شکایت هایمان نیز بی نتیجه می ماند.

وی اذعان می کند: در حال حاضر عشایر خراسان شمالی علاوه بر خشکسالی و افزایش قیمت نهاد های دامی با معضل تعرض و تخریب به قشلاق گاه هایشان نیز دست و پنجه نرم می کنند.

حاج چراغ علی عمارلواز با تاکید بر این نکته که دولت هیچ اقدامی را برای حمایت از عشایر خراسان شمالی برای حل این موضوع و احیای دوباره واحدهای دامی و اقامتی تخریب شده عشایر خراسان شمالی انجام نداده است، می گوید: عشایر آسیب دیده با اعطای وام بلاعوض و بلند مدت باید حمایت شوند.

وی همچنین خواستار تفکیک، تنسیخ و صدور سند برای مراتع قشلاق گاهی عشایر خراسان شمالی در استان گلستان شد.

پیر حسن شعبانی از دیگر عشایر خراسان شمالی در همین زمینه می گوید: آبا و اجدادم که عشایر دامپرور بودند، در فصل قشلاق در منطقه چوپان جق شهرستان گنبد استقرار پیدا می کردند و این شیوه زندگی تا به حال حاضر به من به ارث رسیده است، من به همراه خانواده ام در فصل قشلاق در این منطقه مستقر می شویم.

وی عنوان می کند: سال گذشته و امسال برای تعدادی از عشایر از جمله برادرم که قشلاق گاه هایشان در منطقه چوپان جق است تخریب و آتش سوزی تاسیسات دامی و اقامتی اشان به دست برخی از ساکنان این شهرستان در زمان خارج از فصل کوچ اتفاق افتاد.

 

پروانه استقرار داریم

وی می افزاید: عشایر خراسان شمالی برای استقرار در قشلاق گاه هایشان در استان گلستان دارای پروانه هستند، با این وجود، برخی از ساکنان محلی این شهرستان راضی نیستند که عشایر خراسان شمالی به این استان کوچ کنند.

پیر حسن شعبانی علت این رفتار برخی از ساکنان محلی استان گلستان را تبدیل مراتع به زمین های کشاورزی عنوان می کند و می گوید: هر ساله شاهد هستیم که برخی از این ساکنان با تعرض به مراتع ممیزی شده برای عشایر به شخم شیار این مراتع اقدام می کنند.

وی تصریح می کند: در حال حاضر عشایر استان در قشلاق گاه هایشان با کمبود مرتع روبرو شده اند و آنان برای تغذیه دام هایشان مجبور هستند که کاه و علوفه خریداری کنند.

وی یادآور می شود: برای شخم شیار های انجام شده به ادارات ذی ربط استان گلستان گزارش داده و طرح شکایت کرده ایم اما مسئولان این استان به حل این موضوع اهمیتی نداده اند.

پیر حسن شعبانی درباره آتش سوزی ها و تخریب تاسیسات دامی و اقامتی عشایر در این استان نیز می گوید: با توجه به اینکه این آتش سوزی ها و تخریب تاسیسات در خارج از فصول کوچ عشایر اتفاق افتاده و نمی دانیم که چه کسانی این اقدامات را انجام داده اند، بنابراین، خانواده های آسیب دیده عشایری نتوانسته اند در این زمینه شکایتی را مطرح و آن را پیگیری کنند.

وی تفکیک مراتع و صدور سند در مناطق قشلاق گاهی استان گلستان برای عشایر خراسان شمالی را راه کار حل این مشکل می داند و می گوید: هنوز مسئولان استان گلستان در این زمینه اقدامی نکرده اند و این در حالی است که آنان قول انجام آن را داده بودند.

 

همتی برای حل مشکل عشایر وجود ندارد

قنبر زاده، مسئول بسیج عشایری خراسان شمالی در گفت و گو با خبرنگار عصر اترک در این باره گفت: طی 30 سال گذشته تخریب و آتش سوزی تاسیسات دامی و اقامتی عشایر خراسان شمالی در قشلاق گاه های سه شهرستان گنبد، کلاله و مراوه تپه استان گلستان به دست سودجویان این شهرستان ها اتفاق می افتد که در برخی از سال ها شدت آسیب های وارد شده بیشتر و در برخی از سال ها نیز کمتر بوده است.

وی عنوان کرد: برخی از سودجویان این استان درصدد هستند با این تخریب ها، کل مراتع قشلاق گاهی این استان را به خود متعلق کنند و با تغییر کاربری این مراتع به کشت محصول بپردازند تا عشایر دیگر به استان گلستان کوچ نکنند.

وی همچنین خاطر نشان کرد: هر ساله ساکنان این شهرستان با تعرض به مراتع ممیزی شده عشایر به انجام کشت و زرع اقدام کرده اند که در همین راستا، عشایر نیز به دادگاه این استان طرح شکایت کرده اند و دادگاه نیز برای متخلفان حکم صادر کرده که صدور این احکام به ایجاد کینه منجر شده و در نهایت نیز برخی از آنان به تخریب و آتش سوزی تاسیسات دامی و اقامتی برخی از عشایر اقدام کرده اند.

وی عنوان کرد: هر چه تخریب ها بیشتر انجام شود، کوچ عشایر به استان گلستان کمتر خواهد شد و سرانجام مرتع از وجود عشایر خالی و انجام شخم شیار و کشت و زرع در مراتع این استان بیشتر می شود.

وی در ادامه با اعلام اینکه این تخریب ها به مسئولان استان و حتی هادی قوامی رئیس فراکسیون امور عشایری و روستایی مجلس شورای اسلامی گزارش شده است تا به موضوع رسیدگی شود، اظهار کرد: متاسفانه همتی از سوی مسئولان و این فراکسیون برای رسیدگی به این موضوع و حل آن را شاهد نبوده ایم.

وی تصریح کرد: درصورتیکه اراده ای برای رسیدگی و حل موضوع وجود نداشته باشد نتیجه حاشیه نشینی ای که برای 110 خانوار عشایری استان رخ داد، دوباره برای دیگر عشایر آسیب دیده تکرار خواهد شد.

وی خاطر نشان کرد: 110 خانوار عشایری استان که سالیان سال به منطقه دشت تقر شرقی در حومه روستای آق تپه از شهرستان مراوه تپه کوچ کردند اما به علت تخریب تاسیسات دامی و اقامتی خود آسیب و ضرر دیدند و از زندگی عشایری خود منصرف شدند و در حال حاضر آنها حاشیه نشین شده اند و مردان آنان نیز به کارگری و مشاغل کاذب روی آورده اند.

 

لزوم اجرای قانون تنسیخ مراتع عشایر خراسان شمالی

وی در بخشی دیگر از سخن خود با اشاره به قانون تنسیخ ( تفکیک مرتع ) و عدم اجرای آن تا به کنون در قشلاق گاه های عشایر خراسان شمالی در استان گلستان، تاکید کرد: درصورتیکه این قانون اجرایی شود، مراتع عشایر خراسان شمالی در قشلاق گاه های استان گلستان تفکیک و سند برای آنان صادر خواهد شد و عشایر می توانند برای حفاظت از تاسیسات دامی و اقامتی همچنین مراتع تفکیک شده اشان دشت بان استخدام کنند.

قلی پور، مدیر کل امور عشایری خراسان شمالی نیز در گفت و گو با خبرنگار عصر اترک در این باره اظهار کرد: هر ساله عشایر خراسان شمالی با توجه به مجوزهای صادره از اداره کل منابع طبیعی استان گلستان و پروانه چرای دام به مناطق قشلاقی شهرستان های مراوه تپه، گنبد و کلاله در استان گلستان کوچ می کنند.

قلی پور درباره تخریب و آتش زده شدن تاسیسات دامی و اقامتی عشایر استان در قشلاق گاه های استان گلستان نیز عنوان کرد: هر ساله این تخریب ها در هنگامی که عشایر هنوز در قشلاق گاه یشان در این استان مستقر نشده اند، رخ می دهد.

وی با بیان اینکه این تخریب ها به دست برخی از ساکنان محلی این استان انجام می شود، اعلام کرد: اخیرا نیز این تخریب و آتش سوزی برای تاسیسات دامی و اقامتی عشایر استان اتفاق افتاده است که این اداره کل مستندات را جمع آوری و گزارش این اتفاق را برای استانداری خراسان شمالی ارسال کرده است.

 

جلسه رسیدگی به مشکلات عشایر از سوی استانداری برگزار نشده است

وی با تاکید بر این نکته که با ارسال این گزارش به استانداری خراسان شمالی، خواستار برگزاری نشستی مشترکی میان مسئولان ذی ربط دو استان شده ایم تا موضوع بررسی و آسیب شناسی شود و راه کاری در دستور کار قرار گیرد، اعلام کرد: با وجود گذشت یک ماه هنوز این جلسه برگزار نشده است.

مدیر کل امور عشایری خراسان شمالی درباره شناسایی علل این اتفاق گفت: تا نشست مشترک میان مسئولان دو استان برگزار نشود، نمی توانم درباره علل این اتفاق صحبت کنم.

وی یادآور شد: تلاش خواهیم کرد نشست مشترک و رسیدگی به این موضوع تا قبل از آغاز کوچ عشایر به استان گلستان برگزار شود.

 

درصدد برگزاری نشست مشترک میان مسئولان دو استان هستیم

موسی حاجی زاده، مدیر کل دفتر امیتی استانداری خراسان شمالی نیز در این باره اظهار کرد: اداره کل امور عشایری خراسان شمالی اخیرا مستنداتی مبنی بر بروز تخریب و آتش سوزی تاسیسات دامی و اقامتگاهی عشایر خراسان شمالی در استان گلستان ارسال کرده و خواستار برگزاری نشستی مشترک با مسئولان ذی ربط گلستان شده است تا موضوع بررسی و رسیدگی شود.

وی با بیان اینکه این موضوع هر ساله در استان گلستان تکرار می شود، عنوان کرد: به نظر می رسد که برخی از ساکنان محلی این استان با این نوع اقدامات درصدد هستند تا شرایط حضور عشایر را در استان گلستان سخت کنند تا عشایر به این استان کوچ نکنند.

حاجی زاده با تاکید بر این نکته که درصدد هستیم تا این نشست مشترک میان مسئولان ذی ربط دو استان برگزار تا موضوع رسیدگی شود، تصریح کرد: اجرای طرح ممیزی مراتع استان گلستان برای استقرار عشایر خراسان شمالی باید پیگیری شود تا اسناد این مراتع برای عشایر صادر شود.

انتهای پیام/

خوانندگان محترم سایت خبری تحلیلی عصر اترک، شما می‌توانید سوژه های خود را به برای ما ارسال کنید تا پس از تأیید با نام شما در سایت و کانال عصراترک درج شود.

شماره تماس با سایت خبری تحلیلی عصر اترک:

058-32230729 - 058-32288068

ارتباط با سردبیر سایت در پیام رسان تلگرام

ارتباط با سردبیر سایت در پیام رسان سروش

آدرس پست الکترونیکی: info@atraknews.com


نظرات شما
بهزاد | 1396/06/27
0
0
سلام ب نظرم دلیل آتش زدن اموال عشایران ؛تسلط برمالکیت مرتع عشایران
نام :
ایمیل
نظر
با تشکر
نظر شما ثبت و پس از بررسی انتشار میابد.
ارسال نظر
نام :
ایمیل
نظر
پایگاه خبری تحلیلی عصر اترک