غربگرایان برای FATF ضمانتی ارائه نمیدهند
حامیان FATF چند سال است میگویند با پیوستن به این معاهده، مشکلات اقتصادی و بانکی ما حل خواهد شد و این روزها هم این حرف را تکرار میکنند اما زمانی که صحبت از تضمین میشود، میگویند هیچ تضمینی وجود ندارد!
به گزارش خبرنگار گروه سیاسی پایگاه خبری تحلیلی «عصراترک» به نقل از خبرگزاری فارس، « FATF و برجام، اینها همه کارشان تنظیم امور رفع منع است، وگرنه اگه شما به FATF بپیوندید و برجام را قبول کنید؛ قرار نیست معجزه رخ بدهد، معجزه زمانی رخ میدهد که شما بروید تولید کنید، کار بکنید» اینها بخشی از سخنان عباس آخوندی در سالهای پیش است.
البته این پیش از این بارها اظهارات مشابهی را از سوی اصلاحطلبان و مسئولان دولت دوازدهم شنیده بودیم. ظریف وزیر وقت امور خارجه در مجلس شورای اسلامی و وقتی که نمایندگان از او خواستند تضمین بدهد که CFT مشکلات را حل خواهد کرد، گفته بود که « نه من و نه رئیسجمهور تضمین نمیدهیم که با تصویب CFT مشکلات حل شود.»
راهی برای فرار دولتهای بیبرنامه حامیان FATF چندین سال است که میگویند با پیوستن به این معاهده، مشکلات اقتصادی و بانکی ما حل خواهد شد و این روزها هم این حرف را تکرار میکنند اما زمانی که صحبت از تضمین میشود، میگویند هیچ تضمینی وجود ندارد.
امیرحسین ثابتی نماینده مردم تهران در مجلس میگوید که حل مشکلات اقتصادی ارتباطی به پیوستن به FATF و پالرمو ندارد و این مسائل بیشتر بهانههایی هستند که برخی مسئولین برای عدم توانایی در حل مشکلات اقتصادی و ساختاری کشور مطرح میکنند.
بسیاری معتقدند که غربگرایان تضمینی برای حل مشکلات با FATF نمیدهند، زیرا این نهاد برخلاف ادعای بیطرفی، در بسیاری موارد تحت تأثیر سیاسی کشورهای غربی عمل کرده و ارزیابیهای آن عمدتاً غیر فنی و وابسته به سیاستهای تحریمی است.
تجربه نشان داده حتی با اجرای توصیههای FATF، مشکلات اصلی مالی و اقتصادی ایران برطرف نشده و بسیاری از محدودیتها پابرجا ماندهاند.
علاوه بر این، تجربه برجام و تعاملات پیشین نشان داد که حتی در صورت پایبندی کامل ایران به تعهدات بینالمللی، کشورهای غربی اغلب به بهانههای دیگر از عمل به وعدههای خود سرباز میزنند.
غربگرایان نمیتوانند تضمین کنند که پس از پیوستن به FATF، مشکلات مبادلات مالی، رفع تحریمها یا تعاملات بانکی بینالمللی حل شود، زیرا این فرآیندها به اراده و تصمیمهای سیاسی کشورهای بزرگ، بهویژه آمریکا، وابسته است.
از این رو، تأکید صرف بر FATF بدون در نظر گرفتن تجربههای گذشته و ساختارهای جایگزین اقتصادی، راهکاری تضمینی به نظر نمیرسد.
تا تحریمهای آمریکا لغو نشود پذیرش FATF مشکلی را حل نمیکند طی سالهای گذشته بسیاری از کارشناسان و نمایندگان مجلس بر این تاکید داشتهاند که پیوستن به FATF نمیتواند بهتنهایی مشکلات اقتصادی و بانکی کشور را حل کند.
همان چیزی که عباس آخوندی هم به آن اشاره میکند. براساس آنچه عباس آخوندی و خیلیهای دیگر میگویند معجزه زمانی رخ میدهد که اقتصاد کشور بر اساس تولید، کار و تلاش داخلی پیش برود.
با این حال بسیاری از نمایندگان مجلس و کارشناسان اقتصادی طی روزهای اخیر گفتهاند که تا تحریمهای آمریکا لغو نشود پذیرش FATF هیچ مشکلی را حل نخواهد کرد.
بسیاری از کارشناسان اقتصادی معتقدند که FATF شاید بهطور محدود و در چارچوب خاص خود کمکهایی به تسهیل روابط بانکی باشته باشد، اما بدون تولید و توسعه صنایع و توانمندیهای داخلی، هیچ معجزهای در بهبود وضعیت اقتصادی اتفاق نخواهد افتاد.
این کارشناسان میگویند که حل مشکلات اقتصادی نیازمند برنامهریزی بلندمدت، ارتقای ظرفیتهای تولیدی و تقویت اقتصاد مقاومتی است و پیوستن به FATF بههیچوجه راهحل اصلی مشکلات اقتصادی و بانکی کشور نیست.
وقتی حل مشکلات بدون FATF حل میشوددر سالهای اخیر هم برخی از مسئولان و تحلیلگران بر این باور بودند که مشکلات اقتصادی کشور تنها از طریق مذاکره با آمریکا و پذیرش سازوکارهایی مانند FATF قابل حل است.
با نگاهی به گذشته، میتوان گفت که حتی در زمانی که FATF و تحریمها بهطور محدودتر و با تأثیراتی کمتر از امروز در عرصه بینالمللی وجود داشت، دولت وقت نتوانست بسیاری از مسائل اساسی اقتصادی را حل کند.
در دولتهای قبلی، برخی مسئولان مطرح کردند که FATF میتواند مشکلات اقتصادی را حل کند و با این باور، بسیاری از مسائل کلیدی کشور به تأخیر افتاد.
بهویژه زمانی که مسئله واردات واکسن و فروش نفت مطرح بود، این افراد معتقد بودند که بدون پیوستن به FATF این مسائل حل نخواهد شد.
اما در حالی که برخی مسئولان دولتهای قبلی، بهویژه علی ربیعی وزیر سابق دولت روحانی، ادعا کردند که بدون پیوستن به FATF نمیتوان واکسن وارد کرد، دولت سیزدهم در شرایط مشابه بدون پیوستن به FATF موفق به واردات واکسن و فروش نفت شد، دولت سیزدهم توانست نه تنها صادرات نفت را از ۶۰۰ هزار بشکه به ۱/۵ میلیون بشکه برساند، بلکه توانست پولهای نفت را وصول کند و واکسنهای مورد نیاز را به کشور وارد کند.
این موفقیت نشان داد که اراده جهادی، توانمندیهای داخلی، و متنوع شدن ابزارهای پرداخت جهانی میتواند در شرایط تحریم و بدون نیاز به FATF، مسائل حیاتی کشور را حل کند.
نتیجهگیری از این وضعیت آن است که بهجای تأکید بر مذاکره با آمریکا و پیوستن به FATF، باید بر تقویت توانمندیهای داخلی و بهویژه تنوع در ابزارهای پرداخت جهانی و توسعه روابط اقتصادی با کشورهای غیرغربی تأکید کرد.
همانطور که دولت سیزدهم با اراده و توانمندیهای داخلی توانست مشکلات بزرگ اقتصادی را پشت سر بگذارد، کشور میتواند با تکیه بر ظرفیتهای داخلی خود به پیشرفتهای بیشتری دست یابد و وابستگی به ابزارهایی چون FATF و مذاکره با آمریکا را کاهش دهد.
انتهای خبر/