
عصر اترک بررسی کرد؛
«سرمایهگذاری برای تولید» از شعار تا عمل
نامگذاری سال ۱۴۰۴ بهعنوان «سرمایهگذاری برای تولید»، بار دیگر ضرورت توجه به اقتصاد مولد را یادآور شد؛ اما تحقق این هدف، نیازمند عبور از موانعی چون بروکراسی پیچیده، بیثباتی اقتصادی و ضعف زیرساختها است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک»، رهبر معظم انقلاب اسلامی در آغاز سال ١۴٠۴، شعار سال را «سرمایهگذاری برای تولید» اعلام کردند، شعاری که نشان از اهمیت ویژه تقویت بخش تولید و نقش سرمایهگذاری در بهبود وضعیت اقتصادی کشور دارد.
این رویکرد، در راستای سیاستهای کلی نظام و برنامههای توسعهای کشور، بر ضرورت بهرهگیری از ظرفیتهای داخلی و ایجاد بسترهای مناسب برای جذب سرمایهگذاری تأکید دارد.
مقام معظم رهبری با تعیین شعار سال نقشه راه را مشخص کردهاند، حال باید در صحنه عمل حاکمیت به معنای قوای سهگانه و سایر دستگاهها و سازمانها به همراه بخش خصوصی وارد میدان شوند تا نتیجه مطلوب برای بهبود وضعیت معیشت مردم و رفع مشکلات جامعه محقق شود.
تأکید مکرر حضرت آقا بر موضوع شعار سال با موضوع اقتصاد، بیشک نشان از جایگاه بیبدیل تولید در توسعه اقتصادی دارد، اما در عین حال، گواهی است بر آنکه گامهای برداشتهشده هنوز با مقصدی که در افق ترسیم شده، فاصله دارند.
تلاشهای مسئولان، هرچند گاهی مؤثر و امیدوارکننده بوده است، اما آنگونه که باید و شاید، بسترساز جهش تولید نشده است. اما یکی از ضرورتهای تحقق شعار تولید حمایت از تولیدکنندگان است که دو بازوی تولیدکننده مجلس و دولت هستند.
تحریمها باعث نوسانات اقتصادی بازار شد
محمد احمدی در گفتگو با خبرنگار حوزه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک» در ارتباط با شعار سال ۱۴۰۴ یعنی سرمایهگذاری برای تولید گفت: رهبر معظم جمهوری اسلامی ایران هرساله با توجه به مشکلات و چالشهای سال گذشته و یا سالهای قبل شعار سال را انتخاب میکنند.
فرماندار شهرستان شیروان ادامه داد: طی چند سال قبل، تحریمها باعث شد تا نوسانات اقتصادی در شهرستان و کشور به وجود بیاید و نرخ برخی کالاها و بعضی مصارف در برخی حوزهها مانند سکه، ارز، زمین افزایش داشته باشد.
وی افزود: افزایش قیمت مواد اولیه و نبود زیرساختها سبب شد تا سرمایهگذاران، تولیدکنندگان و کارآفرینان سرمایه خود را در ارز، سکه و زمین هزینه کنند تا سود بیشتری نصیب آنها شود، بنابراین وقتی سرمایهگذاری برای تولید نباشد، اشتغالزایی، خرید و فروش نخواهیم داشت و اقتصاد کشور به سمت رکود خواهد رفت.
این مسئول در ارتباط با جذب سرمایهگذاران برای حوزه شهرستان گفت: باید کاری کنیم که به سرمایهگذار این اطمینان داده شود که از سرمایهاش حفاظت و صیانت میشود و ارزش افزوده تولید بیشتر از سود سرمایهگذاری در سکه و ارز برای آنها باشد و همچنین موانع را با توجه به شعار سال از سر راه آنان برداریم.
نبود زیرساخت حمل و نقل مانع جذب سرمایهگذار است
وی با اشاره به اینکه نوسانات در سطح کشور به دلیل وجود تحریمها به وجود میآید، افزود: امید میرود مذاکرات بهخوبی پیش رود؛ زیرا که تأثیر بسزایی بر اقتصاد کشور خواهد داشت.
احمدی بیان داشت: این در حالی است که در سطح شهرستان شیروان موانع برای مجوز و استعلامها بسیار است که با توجه به راهافتادن کارگروه تسهیل بسیاری از اینچنین مشکلات را حل خواهیم کرد.
فرماندار شیروان در خصوص مهمترین مانع بر سر راه سرمایهگذاران تصریح کرد: کمبود زیرساختها مانند حمل و نقل هوایی که در استان فقط هفتهای یک الی دو سفر انجام میگیرد، همچنین نبود حمل و نقل ریلی مشکل دیگری است که مانع توسعه شهرستانی و استانی شده است.
وی توضیح داد: نکته قابلتوجه این است که گاهی کالایی در استان تولید میشود که فراتر از حد نیاز استان بوده و باید برای فروش به خارج از استان منتقل شود که به دلیل نبود خط ریلی و هوایی شرایط خروج از استان فراهم نمیشود.
بروکراسیهای اداری دست و پاگیر برای سرمایهگذاران
احمدی ادامه داد: در بحث مجوز و تسهیلات در آئیننامهها قوانین دست و پاگیری وجود دارد که یک سرمایهگذار برای پیمودن بروکراسیهای اداری از ابتدا باید کفشی آهنین به پا کند و برای دریافت مجوز به ادارهها برود و ضمانتهایی که خواسته میشود باعث توقف در کار میشود.
فرماندار شیروان اظهار کرد: آموزش، آگاهی و ترویج سرمایهگذاری باید در جوامع ما صورت گیرد؛ زیرا سرمایهگذارانی هستند که نمیدانند در چه زمینهای باید کار کنند همچنین تولیدات ما که اساس آن نیز کشاورزی است تا کنون بهصورت سنتی بوده و باوجود این فناوریها به شیوه ۲۰ تا ۳۰ سال گذشته انجام میشود.
احمدی در خصوص فرصتهای شغلی و اشتغالزایی در شیروان گفت: با توجه به طرح سند چشمانداز توسعه شهری، شیروان، شهرستانی توسعهیافته بوده و جایگاهی شایسته در استان دارد اما با وجود اینکه در ظرفیتها و پتانسیلها رتبه اول را داریم؛ اما متاسفانه در بیکاری نیز رتبه اول را داشته و نرخ بیکاری در روستاها ۱۶ درصد است.
وی ادامه داد: ما اگر بتوانیم با اولویتبندی بخش گردشگری، کشاورزی، صنعت، حمل و نقل و بازرگانی پیش برویم به جایگاه شایسته میرسیم.
احمدی به توسعه بخش گردشگری در این شهرستان اشاره کرد و گفت: این صنعت باعث رونق اشتغال و درآمد پایدار خواهد بود.
وی ادامه داد: شهرستان شیروان در بخش طیور، ماهی، دام، سیب و گردو رتبه اول استان را دارد، اما به دلیل نداشتن بهرهوری مناسب همچنان طبق عصر گذشته فعالیت دارند.
تحقق شعار سال تنها بر عهده دولت نیست
احمدی در خصوص پروژههای موجود در شهرستان شیروان گفت: اگر همین پروژهها را به سرانجام برسانیم، امید میرود در اشتغالزایی موفق باشیم به شرطی که سرمایهگذاران حمایت شوند تا آنها نیز راغب به ادامه سرمایهگذاری باشند.
فرماندار شیروان در پاسخ به این سؤال که شعار سال ۱۴۰۴ چه میزان تأثیرگذار است، گفت: سیاستهای دولت جهت تحقق این شعار و تأکیدات دستگاههای استانی باعث تسریع در تحقق شعار سال میشود.
وی افزود: اما تحقق این شعار فقط بر عهده دولت نیست بلکه مردم نیز باید پایکار باشند؛ زیرا که منابع دولت محدود است و اولویت کار با پروژههایی است که مردم در آن نقش دارند.
ریشه اصلی تورم رفتارهای نادرست بانکی است
عبدالمجید شیخی در گفتگو با خبرنگار حوزه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک» در خصوص هدف مقام معظم رهبری از انتخاب شعار سال ۱۴۰۴ اظهار کرد: هدف از انتخاب این شعار توجه دادن عموم جامعه، بخصوص دولتمردان و اعضای حاکمیت به مسائل اصلی کشور است.
این کارشناس اقتصادی در خصوص وجود تورم در سالهای گذشته ادامه داد: تورم در سالهای گذشته عمدتاً ناشی از رفتار نادرست مقامات پولی و بانکی کشور بوده و در واقع این دولت مردان بودند که این مصیبت تورم را رقم زدند و ریشه این رفتار هم در باورهای این افراد به اقتصاد سرمایهداری و سرسپردگی فکری اینان به ادبیات اقتصاد سرمایهداری است.
وی ابراز داشت: این دولت مردان فکر میکنند که چون دیگران گفتهاند، بازارها را رها کنید و بگذارید قیمتها خودکار باشد که این اعتقادات غلط در واقع سبب رهایی اقتصاد و حاکم کردن سیاست مدیریت شناور بر نرخ ارز شد.
اقتصاد دلارزده مانع اصلی سرمایهگذاری در تولید
شیخی با اشاره به اینکه متأسفانه شرایط اقتصاد ما دلار زده شده، گفت: بر این اساس همه چیز را وابسته به ارزش دلار میدانند و بهصورت ناخودآگاه بر این باورند که اگر نرخ ارز افزایش پیدا کند، عملاً معادل افت ارزش پول و معادل افزایش سطح عمومی قیمتهاست.
این کارشناس مسائل اقتصادی ابراز داشت: بنابراین علت اصلی ایجاد تورم در کشور نه ناشی از فشار تقاضا و عرضه بوده؛ بلکه این رفتار تحکمی عوامل واسطهگر بنگاههای بزرگ مثل پتروشیمیها، پالایشگاهیها و آلومینیومیها، مسیها، فولادیها، انحصارگران بازار صادرات و انحصارگران وارداتی بوده که عملاً به نفع آنان است تا نرخ ارز را همیشه بالا ببرند.
افت ارزش پول مانع پیش روی تولیدکنندگان است
شیخی در ارتباط با موانع پیش روی تولیدکنندگان تصریح کرد: مانع پیش روی تولیدکنندگان داخلی متأسفانه افت ارزش پول و افزایش نرخ ارز است که عملاً به دست خود وزیر اقتصاد و رئیس بانک مرکزی کلید خورده است.
وی گفت: یکی دیگر از ضربههای تحمیلی به تولیدکنندگان این است که اعتماد سرمایهگذاران از بین خواهد رفت و هیچگونه پیشبینی راجع به هزینه تمام شده ساخت پروژه و تأسیس پروژه نخواهند داشت.
شیخی ادامه داد: بنابراین تولیدکنندگان توانایی برای پیشبینی هزینه تمام شده تولیدشان نخواهند داشت و نمیتوانند محاسبه کنند همچنین اعتمادی نیز نسبت به درآمدشان نخواهند داشت زیرا نمیدانند که این سرمایهگذاری منجر به سود خواهد شد یا خیر.
این کارشناس مسائل اقتصادی بیان داشت: درواقع با این بیاعتمادی، امنیتی برای خودشان احساس نمیکنند و لذا امنیت سرمایهگذاری منوط به ثبات ارزش پول داخلی است.
معیشت مردم از شعارهای سال بیبهره بوده است
وی با ابراز ناراحتی از اینکه تغییر چشمگیری در معیشت مردم با بیتوجهی مسئولان به شعار سال ایجاد نمیشود، اظهار داشت: با وجود اینکه هر ساله مقام معظم رهبری شعارهای اقتصادی را برای توجه دادن مسئولان به مشکلات مردم بهعنوان شعار سال اعلام میکند؛ ولی تغییر چشمگیری در وضعیت معیشت مردم دیده نمیشود.
شیخی بیان داشت: تنها در دوران ریاستجمهوری شهید رئیسی شاهد تغییراتی بودیم که متأسفانه در همان دوران نیز نفوذ اقتصادخوانان غربزده در بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و بعضی از دستگاهها و سازمان برنامه و بودجه وجود داشت، بنابراین ریشه اصلی مشکلات ما غلبه افکار نئولیبرالیستی و اقتصاد سرمایهداری این دانشآموختگان خودی وارداتی جبهه غرب دارد.
این کارشناس اقتصادی در خصوص مشکلات تورم در ابعاد شهرستانی گفت: هیچ مرزی بین اقتصاد شهر، شهرستان و ملی وجود ندارد، مشکل ما سو عمل، فعل سو و ترک فعل دولت مردان، نفوذ غربزدگان در اقتصاد و نبود برنامه اقتصادی در دولت است.
دولت چهاردهم همه چیز را به مذاکرات گرهزده است
وی ادامه داد: دولت چهاردهم همه چیز را به مذاکرات گرهزده است و این مذاکرات را بهانه کردهاند که تا زمانی که شرایط چنین باشد شاهد وضعیت بهتری برای اقتصاد نخواهیم بود.
نتیجهگیری: شعار سال ۱۴۰۴ با عنوان «سرمایهگذاری برای تولید» نشاندهندهٔ تأکید مستمر رهبر معظم انقلاب بر تقویت اقتصاد ملی از طریق تولید داخلی و جذب سرمایهگذاری است. تحقق این هدف مستلزم همکاری همهجانبه دولت، مجلس، بخش خصوصی و حتی خود مردم است.
بررسیهای میدانی و نظرات مسئولان محلی مانند فرماندار شیروان نشان میدهد که مهمترین موانع بر سر راه تحقق این شعار، ضعف زیرساختها، بروکراسی پیچیده، نوسانات ارزی و نبود حمایتهای مؤثر از سرمایهگذاران است.
از سوی دیگر، تحلیلهای کارشناسان اقتصادی بر لزوم اصلاح ساختارهای سیاستگذاری پولی و فاصلهگرفتن از الگوهای اقتصاد سرمایهداری تأکید دارد.
در نهایت، برای اینکه شعار سال از حالت نمادین خارج شده و به بهبود واقعی در وضعیت معیشتی مردم بینجامد، باید با ایجاد ثبات اقتصادی، اصلاح مقررات، حمایت عملی از تولیدکنندگان و سرمایهگذاران و باور به ظرفیتهای اقتصاد بومی، مسیر حرکت بهسوی تولید مولد و پایدار را هموار کرد. در غیر این صورت، خطر تکرار تجربههای ناموفق گذشته همچنان باقی خواهد ماند.
تهیه و تنظیم گزارش: احسان حقبین
انتهای خبر/
درباره نویسنده
لینک کوتاه خبر
نظر / پاسخ از
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!