حالت تاریک
  • چهارشنبه, 1404/04/18 شمسی | 2025/07/09 میلادی
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن سایت خبری عصر اترک هستید؟
لزوم تدوین طرحی نو در «سیاست مخدری»
در بررسی پیامدهای تغییرات قیمت مواد‌مخدر تحلیل شد؛

لزوم تدوین طرحی نو در «سیاست مخدری»

باتوجه‌به اینکه افغانستان تولید مواد‌مخدر سنتی را متوقف و تولید موادمخدر صنعتی را قانونی کرده، دیگر با روش‌های غیر بازدارنده گذشته نمی‌توان با این چالش مقابله کرد و باید طرحی نو درانداخت و راهکارهای عالمانه‌ای در پیش گرفت.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک»، در عصر کنونی مسئله اعتیاد (تولید، توزیع، مصرف) از چالشی‌ترین موضوعات اقتصادی و اجتماعی هر جامعه‌ای محسوب می‌شود.

باتوجه‌به اینکه موضوع مواد مخدر مسئله‌ای چندوجهی است، علل روی‌آوردن افراد به تولید و توزیع مواد مخدر و همچنین علل روی‌آوردن به مصرف مواد مخدر صنعتی و سنتی نیز ریشه‌هایی دارد که به موضوعات خانوادگی، تربیتی، فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، اشتغال‌زایی و تولید ثروت ارتباط مستقیم دارد.

دولت‌ها و جوامع برای مقابله با این مسئله چندوجهی، رویکردها و روش‌های مختلفی را برای پیشگیری از افزایش شیوع مصرف مواد مخدر در جوامع خود همچنین مقابله‌های قهری در مبارزه با این آسیب اجتماعی خانمان‌برانداز در پیش گرفته‌اند.

در این مسیر پیشگیری و مبارزه، این آمارهای واقعی هستند که نشان می‌دهند کدام دولت‌ها و جوامع توانسته‌اند با بهره‌گیری از تدابیر عالمانه و روش‌های اثرگذار از نرخ آسیب‌های وارده از این پدیده خانمان‌برانداز قرن در جوامع خود بکاهند.

در این میان، اما وضعیت برخی از کشورها و دولت‌ها فرق می‌کند، وقتی کانونی همچون کشور افغانستان که در تولید و توزیع مواد مخدر ید طولایی دارد، در مجاورت دیگر کشورها قرار دارد، کشورهای هم‌جوار این کانون‌ها بی‌نصیب از پیامدهای آن نمی‌مانند.

صدالبته که در جوار چنین کانون‌هایی بودن، علاوه بر هوشیاری، به‌کارگیری تدابیر عالمانه و بسیار اثرگذار و به روزی می‌خواهد.

و وای بر روزی که چنین کانونی اراده کند، روش را تغییر دهد و توقف تولید مواد مخدر سنتی و آزادکردن تولید مواد مخدر صنعتی را به قانون تبدیل کند.

حال که چنین قانونی، رویکرد کشور شرقی و هم‌جوار ایران شده است، بیانگر آن است که رنگ‌آمیزی این خطر تغییر کرده است و با روش‌های غیر بازدارنده گذشته نمی‌توان با این چالش جدید مقابله کرد.

دستگیری ۳ باند مواد مخدر در خراسان شمالی

محمد غلامی در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک»، اظهار کرد: در استان خراسان شمالی طی بهار سال گذشته به میزان ۳۱۳ کیلوگرم انواع مواد مخدر سنتی و صنعتی همچنین در بهار امسال نیز به میزان ۲۲۳ کیلوگرم انواع مواد مخدر سنتی و صنعتی کشف شد.

جانشین فرمانده انتظامی خراسان شمالی گفت: طی بهار امسال از میزان ۲۲۳ کیلوگرم کشفیات مواد مخدر، ۲۱۲ کیلوگرم آن مواد مخدر سنتی و ۱۱ کیلوگرم آن مواد مخدر صنعتی و نیمه‌صنعتی بوده‌اند که میزان مواد مخدر صنعتی و نیمه‌صنعتی کشف شده در بهار امسال در مقایسه با بهار سال گذشته یک درصد افزایش داشته است.

وی خاطرنشان کرد: در بهار امسال در مقایسه با بهار سال گذشته میزان کشف ماده مخدر صنعتی شیشه تا ۲۵ درصد، میزان کشف ماده مخدر هروئین تا ۳۱ درصد و میزان کشف ماده مخدر کراک نیز تا ۳۰۰ درصد افزایش داشته است.

جانشین فرمانده انتظامی خراسان شمالی در ادامه عنوان کرد: طی بهار امسال پلیس مبارزه با مواد مخدر استان ۲۲ دستگاه خودرو، یک دستگاه موتورسیکلت و یک قبضه سلاح مرتبط با سوداگران مرگ در استان را کشف و ضبط کرد.

وی همچنین بیان کرد: در همین راستا، در استان طی بهار امسال سه باند اصلی تهیه و توزیع مواد مخدر کشف و متلاشی شد.

غلامی در ادامه با اشاره به اینکه اقدامات پلیس در مقابله و مبارزه با مواد مخدر علاوه بر برخورد با عناصر اصلی تهیه و توزیع مواد مخدر است، اظهار کرد: این نهاد در زمینه موضوعات فرهنگی به‌منظور پیشگیری از شیوع مصرف مواد مخدر در جامعه نیز مسئولیت دارد.

وی بیان کرد: طی بهار امسال، این نهاد نسبت به پاک‌سازی نقاط آلوده در قالب ۳۸۸ طرح، اقدام در زمینه ارتقای امنیت اجتماعی در قالب ۲۲۳ طرح همچنین انجام آموزش دانش‌آموزان و دانشجویان در قالب ۵۵ طرح اقدام کرده است.

تقاضای تغییر قیمت اُپیوم و متادون برای کلینیک‌های ترک اعتیاد

رئیس دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی نیز اظهار کرد: در سطح استان تا سال گذشته ۱۱۰ واحد کلینیک ترک اعتیاد فعال بودند که امسال تعداد آنها به ۲۵۰ واحد کلینیک رسیده است.

احمد هاشمی در ادامه با بیان اینکه هدف اصلی از راه‌اندازی و فعال‌سازی کلینیک‌های ترک اعتیاد به‌منظور کمک به جایگزین‌کردن مصرف مواد مخدر از صنعتی به سنتی برای مبتلایان همچنین ترک نهایی استعمال مواد مخدر است، تصریح کرد: متأسفانه در حال حاضر معتادان به کلینیک‌ها مراجعه می‌کنند که اُپیوم تهیه کنند؛ چون قیمت اُپیوم در بازار آزاد بیشتر از قیمت در کلینیک است.

وی گفت: از اسفندماه سال گذشته بر اساس دستورالعملی که به دانشگاه‌های علوم پزشکی استان‌ها ابلاغ شده، مقرر شده است که در کلینیک‌ها توزیع اُپیوم متوقف و توزیع متادون جایگزین شود.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی افزود: در حال حاضر قیمت متادون در بازار آزاد کمتر از قیمت عرضه آن در کلینیک‌ها است.

وی توصیه کرد: در کلینیک‌ها باید قیمت عرضه متادون، کمتر و قیمت عرضه اُپیوم بیشتر شود تا مؤثر بر روند ترک اعتیاد در مبتلایان بشود.

 

لزوم اصلاح روش‌ها و تصمیمات در مقابله با برنامه جدید مخدری منطقه

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری خراسان شمالی نیز در این باره اظهار کرد: مدتی است که در کشور افغانستان کشت تریاک ممنوع شده و قیمت مواد مخدر صنعتی نیز به یک‌سوم کاهش‌یافته است.

طاهر رستمی این مسئله را توطئه‌ای پشت پرده خواند و گفت: هدف از این توطئه پشت پرده دشوار کردن ترک اعتیاد برای معتادان و افزایش آسیب‌های اجتماعی و تحمیل پیامدهای آن بر جامعه است.

وی تصریح کرد: مبتنی بر شرایط کنونی باید دستگاه‌های اجرایی روش‌هایی را برای ترک اعتیاد ارائه دهند که معتادان برای ترک اعتیاد انگیزه پیدا کنند.

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری خراسان شمالی خاطرنشان کرد: اقدامات جزیره‌ای به هدف کاهش شیوع ابتلا به اعتیاد در جامعه هیچ کمکی نخواهد کرد؛ بنابراین تصمیمات، اقدامات و تلاش‌ها می‌بایست ازاین‌پس عالمانه و بیشتر باشد تا استعمال مواد مخدر در جامعه نیز قبیح شود.

وی عنوان کرد: علاوه بر اینکه باید بر اجرای برنامه‌های فرهنگی و آموزشی به‌منظور پیشگیری از ابتلا جامعه به مصرف مواد مخدر در جامعه بسیار متمرکز باشیم که در این زمینه آموزش‌وپرورش و دانشگاه‌ها نقش بسیار مهمی دارند همچنین می‌بایست برخی از دیگر اقدامات در مقابله و مبارزه با مواد مخدر به‌ویژه در حوزه درمان اصلاح روش شوند.

رستمی اعلام کرد: از دستگاه‌های اجرایی عضو شورای مبارزه با مواد مخدر استان خواسته شده است که راهکارها و پیشنهادها اثرگذارتر خود را به‌منظور بهبود وضعیت موجود و کمک به ترک معتادان و پیشگیری از افزایش شیوع ابتلا به مصرف مواد مخدر در جامعه را تهیه و به شورای مبارزه با مواد مخدر استان ارائه دهند.

وی تصریح کرد: در شرایط حال حاضر می‌بایست اقدامات در زمینه‌های فرهنگی، پیشگیری و درمانی با روش‌های اصلاح شده و به‌روز در دستور کار قرار گیرند.

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری خراسان شمالی همچنین با اشاره به اینکه دولت به استانداران اختیاراتی را تفویض کرده است، بیان کرد: در حوزه مبارزه با مواد مخدر از استاندار خواهیم خواست تا مبتنی بر تفویض اختیار اعلام شده، از صنایع دعوت کند و بخواهد تا در راستای عمل به مسئولیت‌های اجتماعی خود در زمینه ایجاد و راه‌اندازی مراکز ترک اعتیاد ماده ۱۶ در استان نقش‌آفرینی کنند.

 

سند جامع تحول درمان و صیانت از بهبودیافتگان استان، در دست تهیه

دبیر شورای مبارزه با مواد مخدر خراسان شمالی نیز اظهار کرد: در برنامه هفتم توسعه قید شده است که سالانه باید دو درصد کاهش شیوع ابتلا به مصرف مواد مخدر در جامعه رقم بخورد و مانایی ترک اعتیاد بهبودیافتگان هم تداوم داشته باشد.

نجفی اعلام کرد: در حال حاضر سند جامع تحول درمان و صیانت از بهبودیافتگان استان باهدف رسیدن به کاهش ۱۰ درصدی در شیوع ابتلا به مصرف مواد مخدر در دست تهیه است که به‌زودی برای بررسی و تصویب به شورای مبارزه با مواد مخدر استان ارائه خواهد شد.

 

نتیجه‌گیری: ادامه راه پیشگیری و مقابله با شیوع مواد مخدر نیازمند طرحی نو است که باید از سوی تصمیم‌گیران و مسئولان اجرایی ذی‌ربط درانداخته شود.

در حال حاضر جامعه ایران به اتخاذ تدابیر و راهکارهای عالمانه و پیشگیرانه مؤثرتری نیاز دارد که امکان ترغیب به مصرف مواد مخدر سنتی و صنعتی را به حداقل برساند و کمک کند بر ترک اعتیاد مبتلایان همچنین مانایی بهبودیافتگان.

و این اهدافی است که در برنامه هفتم توسعه نیز موردتوجه و در دستور کار دولت قرار گرفته‌اند.

 

تهیه و تنظیم گزارش: سمانه قهرمانی

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!