
عصراترک گزارش میدهد؛
وزش نسیم محرومیتزدایی در آسمان شهر راز
شهرستان مرزی راز و جرگلان از توابع استان خراسان شمالی اگرچه هماکنون از بسیاری از شاخصهای توسعهای، محروم است، اما وجود ظرفیتهای بالقوه، این شهرستان را مستعد توسعه بیش از پیش کرده است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک»، بخش راز یا همان بخش مرکزی واقع در شهرستان راز و جرگلان از جمله مناطق استان خراسان شمالی است که از محل روستای اشرف دره با کشور ترکمنستان هم مرز است و در جنگ ۱۲ روزه اخیر اسرائیل علیه کشور ایران نیز این روستای مرزی برای حفاظت از تمامیت ارضی کشور یک شهید تقدیم کرد.
این بخش مرکزی با مرکزیت شهر راز، دارای دو دهستان شامل باغلق و راز است که در این بخش حدود ۲۰ هزار نفر جمعیت ساکن هستند که عمده این جمعیت در مناطق روستایی این بخش مرکزی زندگی میکنند و ساکنان بخش مرکزی از اقوام تات، کرد و ترکمن هستند.
هرچند بخش مرکزی این شهرستان (بخش راز) به تولید فرشهای دستبافت ترکمنی، پرورش اسب اصیل ترکمن و رویشگاه درختان اُرس و پارک ملی گوینک شناخته میشود؛ اما این منطقه از محرومیتهای بسیار مهمی رنج میبرد.
معیشت کشاورزی، دامداری، تولید فرشهای دستبافت ترکمنی، پرورش اسب ترکمن که بهصورت سنتی در این منطقه جریان دارد، نتوانسته است مانع مهاجرت مردان جوان جویای کار این خطه به مراکز سایر استانها شود.
متأسفانه، حاکم شدن کمبارشیها و خشکسالیهای یک دهه اخیر نیز بهشدت حیات معیشت کشاورزی و دامداری این منطقه را تحتتأثیر قرار داده است.
هرچند که مرکزیت این شهرستان با شهر راز است؛ اما هنوز پای هیچ صنعتی به این بخش باز نشده و شکل نگرفته است.
این شهر حتی در حال حاضر فاقد مرکز درمانی و بیمارستانی است و نتوانسته است پاسخگوی نیاز درمانی جمعیت ۷۳ هزارنفری شهرستان راز و جرگلان باشد.
بهرهمندی از ساختمانهای مدارس روستایی، دبیرستانهای فنی و حرفهای، اتصال به شبکه آبرسانی، سالنهای ورزشی همچنین آمادهسازی فرصتهای اشتغالزای متنوع از دیگر نیازهای مبرم و جدی این بخش مرکزی است.
در همین راستا، این بخش مرکزی باوجود ظرفیتهای مغفول و ظرفیتهای بالقوه خود هفته گذشته مقصد سفر شهرستانی استاندار خراسان شمالی شد.
استاندار خراسان شمالی، پس از بازدید یکروزه خود از مناطق مختلف این بخش (شهر راز و برخی از روستاها از جمله روستاهای اَمانلی، بَک پولاد، باغلق و پَشنده) و گفتگو با آخوند گلدی کمالی امامجمعه اهلسنت این منطقه همچنین شماری از معتمدان و اهالی این منطقه بر رفع مشکلات جدی و مهم این منطقه از جمله در زمینه رفع دغدغههای تأمین آب، مدرسهسازی، پیست اسبدوانی، بهرهبرداری از بیمارستان ۶۴ تختخوابی و مرکز درمانی ارتش، اجرای عملیات رهاسازی در حدفاصل راز-شیرین دره قول مساعد داد و در این سفر اختصاص ۲۴ میلیارد تومان اعتبار از محل اعتبارات استانی و مدیریت بحران را برای رفع بخشی از این دغدغهها مصوب کرد.
تأمین آب شرب و کشاورزی مهمترین دغدغه بخش راز
بازرگان اسفندیاری در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک»، اظهار کرد: بخش راز بیش از ۲۰ هزار نفر جمعیت دارد که شغل اغلب ساکنان این بخش کشاورزی و دامداری سنتی است.
فرماندار شهرستان راز و جرگلان گفت: در حال حاضر تأمین آب شرب برای شهر راز و مناطق روستایی این بخش همچنین تأمین آب برای امر کشاورزی این منطقه از مهمترین مطالبات ساکنان بخش راز است.
وی همچنین بیان کرد: بهرهمندی از راههای دسترسی مناسب، مراکز بهداشتی و درمانی، فضاهای آموزشی (مدرسه، دبیرستانهای فنی و حرفهای) برای اهالی این بخش مطالبهای بسیار جدی هستند.
اسفندیاری خاطرنشان کرد: ایجاد گذر مرزی و راهاندازی گمرک میان شهرستان راز با کشور ترکمنستان درخواستی است که سالها پیگیری شده است.
وی در ادامه با اشاره به تعداد قابلتوجه روستاهای این بخش، عنوان کرد: معابر روستایی این بخش آسفالت نیستند که نیازمند توجه ویژهای است.
فرماندار شهرستان راز و جرگلان همچنین اشاره کرد: تعداد جمعیت روستای بَک پولاد بخش راز به بیش از سه هزار و ۵۰۰ نفر جمعیت رسیده است که ضرورت دارد شبکه جمعآوری فاضلاب در این روستا ایجاد شود.
وی همچنین یادآور شد: در حالی خشکسالی بر اقلیم این منطقه حاکم شده است که قیمت نهادههای دامی نیز بسیار بالا است.
اسفندیاری افزود: اهالی این منطقه خواستار تخصیص سهمیه نهادههای دامی با نرخ یارانهای شدهاند تا بتوانند دامهای خود را حفظ کنند.
لزوم انجام مطالعات و اکتشاف گازی در ضلع کُپه داغ غربی
سید محمد پاکمهر نیز در این باره اظهار کرد: وضعیت راههای مواصلاتی بخش راز بسیار بد بود که خوشبختانه طی چندین سال گذشته این راهها بهسازی شدهاند؛ اما هنوز با وضعیت راههای مناسب فاصله است.
نماینده مردم ۶ شهرستان خراسان شمالی در مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: از جمله بهترین فرشهای دنیا با دستان هنرمند زنان این بخش بافته میشوند؛ اما متأسفانه تا به کنون این ظرفیت اقتصادی بسیار مهم در این خطه به ظرفیتی صنعتی و ثروت ساز تبدیل نشده است که باید در این زمینه تدبیر کرد و برای آن زنجیره ارزش تولید آمادهسازی کرد.
وی در ادامه با بیان اینکه این بخش خواستار آمادهسازی فرصتهای اشتغالزایی در زمینههای مختلفی است، خاطرنشان کرد: تعداد قابلتوجهی از جوانان این بخش برای دستیابی به فرصتهای اشتغال به مراکز دیگر استانها مهاجرت کردهاند.
پاکمهر همچنین با اشاره به روستای سه هزار و ۵۰۰ نفری بَک پولاد، عنوان کرد: ارتقای این روستا به شهر مطالبه اهالی این روستا از دولت است.
درعینحال، وی به وجود ظرفیت گاز در ضلع کُپه داغ غربی (حدفاصل شهرستان راز و جرگلان استان خراسان شمالی تا استان گلستان) خواستار شد: دولت کمک کند تا مطالعات اکتشافی گاز در این ضلع کُپه داغ غربی در منطقه شمال شرق ایران شروع شود.
مسئله آب حل نشود موج مهاجرت افزون میشود
استاندار خراسان شمالی نیز در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک»، اظهار کرد: متأسفانه تحریمها منابع مالی کشور را محدود کرده و گلوگاههای اقتصادی کشور را بسته است.
بهمن نوری گفت: هدف از سفر به بخش راز این بود که از نزدیک مشکلات و مطالبات اهالی این بخش را مشاهده، بررسی و ارزیابی کنم تا بتوانم در حد وسع، اعتباری را برای کاهش محدودیتهای جدی این منطقه اختصاص دهم.
وی اشاره کرد: مهمترین فعالیت اقتصادی بخش راز، کشاورزی و دامپروری سنتی است و این اشتغال نیز مقهور تداوم خشکسالیهای یک دهه اخیر شده است که ساکنان این بخش برای ادامه حیات خود به تأمین جدی آب شرب و آب کشاورزی نیاز دارند.
نوری بیان کرد: اجرای طرحهای آبرسانی در این منطقه از جمله اجرای طرح مجتمع آبرسانی پرسه سو به روستاهای هدف باید سرعت داده شود.
وی خاطرنشان کرد: مسئله آب این منطقه حل نشود، شاهد مهاجرتهای بیشتری از این منطقه خواهیم بود که مهاجرت نیز پیامدهای سختی را به دنبال دارد.
استاندار خراسان شمالی به بازدید از بیمارستان در دست احداث ۶۴ تختخوابی شهر راز و فضای درمانی احداث شده ارتش در جوار شهر راز نیز اشاره و اظهار کرد: موضوع بهرهبرداری فضای درمانی احداث شده ارتش را در قالب اورژانس و یا درمانگاه حلوفصل خواهیم کرد.
وی افزود: با تخصیص اعتبار به تکمیل بیمارستان ۶۴ تختخوابی شهر راز و حتی توسعه آن کمک خواهیم کرد که تا سال آینده بهرهبرداری شود.
نوری در ادامه اعلام کرد: بهطورکلی از محل منابع اعتباری مدیریت بحران و اعتبارات استانی مبلغ ۲۴ میلیارد تومان را برای رفع محرومیتهای جدی بخش راز اختصاص خواهیم داد که تخصیص این اعتبار برای حل مشکل تأمین آب شرب و آب کشاورزی این بخش از جمله اولویتها است.
اجرای شبکه جمعآوری فاضلاب در بک پولاد منوط به اخذ ماده ۲۳
مدیرعامل شرکت آبفای خراسان شمالی نیز درباره مطالبه اهالی روستای بَک پولاد برای بهرهمندی از شبکه جمعآوری فاضلاب اظهار کرد: اجرای این طرح برای این روستا نیازمند اخذ مجوز ماده ۲۳ است تا برای آن ردیف اعتباری تعریف شود.
رضا عطایی یادآور شد: درصورتیکه منطقه بَک پولاد از روستا به شهر ارتقا پیدا کند، اخذ مجوز ماده ۲۳ برای اجرای این طرح در بک پولاد در دستور کار قرار میگیرد.
نتیجه گیری: با وجود محرومیتهای جدی یاد شده، خوشبختانه این بخش مرکزی تاکنون از زیرساختهایی شامل اتصال به شبکه مخابراتی و اینترنتی، بهسازی راههای دسترسی و اتصال به شبکه گاز بهره مند شده است.
اما اهالی بخش مرکزی شهرستان راز و جرگلان خواهان هستند که علاوه بر بهرهمندی از نیازهای زیرساختی اشاره شده، ایجاد فرصتهای اشتغالزا در این خطه از جمله با ایجاد پیست اسبدوانی برای برگزاری مسابقات ملی و منطقهای، صنعتیشدن تولید فرشهای دستبافت ترکمنی، ایجاد یک گمرک مرزی میان بخش راز با کشور ترکمنستان، ظرفیتسازی گردشگری سلامت با ایجاد بیمارستانی مدرن و بهروز در این بخش برای جذب گردشگران سلامت از کشور ترکمنستان همچنین راهاندازی گردشگری اکوتوریسم در این رویشگاه اُرس، درعینحال اخذ مجوز برای آغاز اکتشاف گازی در منطقه کپه داغ غربی زمینهسازی و فراهم شود.
تهیه و تنظیم گزارش: سمانه قهرمانی
درباره نویسنده
لینک کوتاه خبر
برچسبها
نظر / پاسخ از
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!