
عصر اترک بررسی کرد؛
شیروان؛ فرصتها و چالشهای توسعه پایدار اقتصادی
شهرستان شیروان با ظرفیتهای متنوع کشاورزی، گردشگری و صنایع تبدیلی، فرصت قابلتوجهی برای توسعه پایدار دارد، اما ضعف زیرساختها، ناهماهنگی مدیریتی و کمبود منابع مانع رشد قابل قبول این شهرستان شده است.
به گزارش گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک»، شیروان بهعنوان یکی از شهرستانهای مهم شمال استان خراسان شمالی، با برخورداری از تنوع اقلیمی و ظرفیتهای فراوان کشاورزی، گردشگری و صنعتی، فرصتهای ارزشمندی برای توسعه روستاها و ارتقای معیشت ساکنان خود دارد.
بااینحال، مشکلاتی نظیر کمبود منابع مالی، ناهماهنگی مدیریتی، و ضعف در اجرای برنامههای توسعهای مانع تحقق کامل این ظرفیتها شده است.
ازاینرو، خودکفایی دهیاریها، برنامهریزی مبتنی بر اقلیمهای متنوع منطقه و بازنگری در طرحهای آمایش سرزمینی، بهعنوان راهکارهای کلیدی موردتوجه مسئولان قرار گرفتهاند تا بتوان مسیر توسعه پایدار و عدالتمحور را در روستاهای شیروان هموار کرد.
در سال ۱۴۰۴ که شعار سال با محوریت «سرمایهگذاری برای تولید» اعلام شده، تأکید ویژهای بر تقویت تولید داخلی و بهرهگیری از ظرفیتهای بومی برای ایجاد اشتغال و بهبود اقتصاد کشور دیده میشود.
در این راستا، شهرستان شیروان باتوجهبه موقعیت جغرافیایی و منابع طبیعی متنوع خود، میتواند نقش مهمی در تحقق این شعار ایفا کند.
سرمایهگذاری هدفمند، باعث رشد تولید در شیروان میشود
فاطمه مؤمنیمقدم در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی عصر اترک در ارتباط با نقش شعار سال ۱۴۰۴ در برنامهریزیهای شهرستان اظهار داشت: شعار سال ۱۴۰۴ با محوریت سرمایهگذاری برای تولید، نقشه راه روشنی برای برنامهریزیها در دو سطح کوتاهمدت و بلندمدت ترسیم کرده است.
وی ادامه داد: در برنامهریزی کوتاهمدت، تمرکز بر تسهیل مجوزها و جذب سرمایههای داخلی و در برنامهریزی بلندمدت نیز، زیرساختسازی و حمایت پدافند از صنایع اولویتدار شهرستان را دنبال خواهیم کرد.
رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت شهرستان شیروان گفت: شعار سال بهدرستی نقطه اتصال تولید و سرمایهگذاری را هدف قرار داده که از نگاه ما تحقق این شعار نیازمند محیطی امن، شفاف و تسهیلگر برای ورود سرمایه به بخش تولید است نه فقط به معنای مالی؛ بلکه سرمایه انسانی و فکری نیز مهم هستند.
مؤمنیمقدم در خصوص بومیسازی شعار سال در سطح شهرستان شیروان افزود: برنامههایی برای عملیاتیکردن این شعار از جمله جلسات هماهنگی با اصناف، اتحادیهها و سرمایهگذاران بومی، شناسایی فرصتهای ویژه هر صنعت و ایجاد بستههای حمایتی برای متقاضیان سرمایهگذاری، تدوین شده است.
ظرفیتهای شیروان در صنایع غذایی و گیاهان دارویی
وی در ارتباط با فرصتهای شغلی و صنعتی که در سطح شهرستان شیروان وجود دارد، تصریح کرد: شهرستان شیروان در زمینههایی همچون صنایع غذایی، فراوری گیاهان دارویی و صنایع تبدیلی کشاورزی ظرفیتهای خوبی دارد که مطالعات اولیه و شناسایی صورتگرفته و برخی پروژهها مثل توسعه شهرک صنعتی و حمایت از واحدهای نیمهفعال در حال پیگیری است.
رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت شهرستان شیروان گفت: سرمایهگذاریهای خرد در قالب مشاغل خانگی، کارگاههای کوچک و صنفی تا حدی موفق بودهاند؛ اما در سرمایهگذاریهای کلان همچنان نیازمند تسهیل بیشتر فرایندها، تضمین امنیت سرمایهگذار و تأمین زیرساختها هستیم و اینکه تجربههای مثبت گذشته نشان میدهد با حمایت هدفمند، موفقیت در این حوزه ممکن است.
وی در خصوص موانع و چالشهای مسیر تحقق شعار سال و راهکارهای آن افزود: مهمترین موانع اعم از بروکراسی اداری، ضعف زیرساختی و گاهی نبود اعتماد کافی در بین سرمایهگذاران است که راهکار ما در این مسیر، تسریع صدور مجوزها، حمایت مالی و فنی و ایجاد پنجره واحد خدمات سرمایهگذاری در شهرستان است که با برنامهریزی و همراهی بخش خصوصی این شعار قطعاً قابلتحقق است.
رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت شهرستان شیروان خاطرنشان کرد: از همه فعالان بخش خصوصی، نخبگان و مسئولان شهرستان دعوت به عمل میآوریم تا با همافزایی به تحقق شعار سال کمک کنیم و اداره صنعت، معدن و تجارت آمادگی کامل را دارد که در کنار سرمایهگذاران و صنعتگران بومی، مسیر توسعه اقتصادی شیروان را هموارتر سازد.
شتاببخشی به تولید و تقویت دهیاریها، راهکار تحقق عدالت در شیروان
همچنین در ادامه سمیه سیاح در ارتباط با محوریت شعار سال در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی عصر اترک اظهار داشت: سالیان متمادی است که رهبر معظم انقلاب به مسئله تولید توجه ویژهای در شعار سال داشتهاند چرا که هدف و یا سیاستگذاری اصل نظامها، مبنی بر عدالت و رفع محرومیت بوده و این امر محقق نمیشود، مگر اینکه ما به بُعد اقتصادی و بُعد معیشتی مردم توجه داشته باشیم و پیگیریهای لازمه را در این راستا انجام دهیم تا نتایج مطلوبی حاصل شود.
وی ادامه داد: اینکه گفته شود هیچ کاری در راستای شعار سال و تولید انجام نشده، درست نیست؛ ولی حرکتی لاکپشت گونه صورتگرفته اما باتوجهبه وضع معیشت مردم، لازم است که این حرکت آهسته، تندتر شود و چالشها و نقصهای این راه را برطرف کنیم.
سرپرست بخشداری بخش مرکزی شهرستان شیروان افزود: کمی از عقب ماندگی بهدلیل قوانین است؛ اما مقدار بیشتر آن نیز به پشتوانه خود مردم است تا بتوانیم سرمایهگذاری برای تولید صورت گیرد مانند درآمد پایدار دهیاریها که در سال ۱۴۰۰ ابلاغ شد.
این مسئول یادآور شد: مدیریت روستاها بر عهده شوراها و دهیارها است که عمر این تشکیلات نسبت به سایران کمتر و جوان است و نیاز است که دهیاریها در این حوزه تقویت شوند.
خودکفایی دهیاریها در شیروان باعث توسعه روستاها میشود
وی با اشاره به اینکه دهیاریها را در قانون تأسیس دهیارها، دهیار خودکفا مینامند، ادامه داد: این بدان معناست که باید خود منابع درآمدی را کسب کنند و انتظاری از منابع دولتی نداشته باشند، همچنین وقتی میخواهیم دهیاریها را به این سمت سوق دهیم باید پتانسیلها، نقاط قوت، ضعف و ظرفیتهای آن را بنا بر قوانین به دهیاریها آموزش دهیم تا به استقلال مالی برسانیم که بعد از این استقلال، دستشان در رسیدگی به امورات مردم باز و در نتیجه به وضع مطلوب مدنظر در چشمانداز سال ۱۴۰۴ برسد.
سرپرست بخشداری بخش مرکزی شهرستان شیروان در خصوص خودکفایی دهیاران افزود: در کل استان دهیاریی وجود ندارد که به طور کامل مستقل باشد؛ اما دهیاریهایی هستند که منبع درآمدی دارند؛ مانند رباط قرهبیل که از طریق پمپبنزین و مجتمع خدمات رفاهی، دهیاری روستای حسینآباد، با جمعآوری زباله و فروش آن باعث کسب درآمد برای روستاها شده است.
وی در ارتباط با اینکه هر روستایی چه ظرفیتهایی دارد، اظهار کرد: طبق ماده ۲۶ برنامه ششم که گفته شده باید سندهای توسعه روستایی تهیه شود، سازمان مدیریت و برنامهریزی سالانه ملزم به تهیه این سند است که در آن نقاط قوت، ضعف و ظرفیتهای روستایی شناسایی و برای آن راهکار ارائه دهند.
برنامهریزی روستایی بر پایه اقلیمهای متنوع در شیروان
سیاح ادامه داد: بخشداری بخش مرکزی شیروان شامل ۸۲ روستا است که دارای هر چهار اقلیم هستند بهگونهای که بخش حومه، گرم و خشک است و باغ آنچنانی ندارد، بخش گلیان، زوارم و سیو کانلو کوهستانی و دارای ظرفیتهای گردشگری و مناطق بکر است و همچنین اسلامآباد، کارخانه قند و قسمتی از زیارت خشک و بدون اقلیم بودهاند بنا بر همین وضعیتها میتوان برای هریک از روستاها برنامهای جداگانه تعریف کرد.
این مسئول در خصوص اینکه محصولات روستایی ما بازار فروش ندارند، تصریح کرد: روستاهای ما محصولات را تولید میکنند ولی بازاری برای فروش آن مخصوصاً بازار خارج از استان ندارند که دراینخصوص برای دو روستا یعنی بیگان که در محل عبور جاده آسیایی است با کمک دهیاری، بازارچه محصولات کشاورزی ایجاد کردهایم و روستای فیروزه به لحاظ گردشگری بودن، فروش محصولات کشاورزی و همچنین در دهستان سیوکانلو، احداث سردخانه میوه با مساحت ۲ هزار مترمربع زمین در روستای زورتانلو در برنامه داریم.
سیاح در ارتباط با طرح آمایش سرزمینی گفت: اعتقاد زیادی به آمایش سرزمینهایی که انجام شده، ندارم؛ زیرا که این طرح مشمول مرور زمان است و در سال ۱۳۹۷ نوشته شده که در آن زمان بیشتر پتانسیل اقتصادی ما بر مبنای منابع آبی بود؛ اما اکنون این موضوع منابع آبی مطرح نیست و با کمبود آب مواجه هستیم و لازم است که بروز شود.
محققنشدن کامل برنامههای پنجساله آمایش سرزمینی
وی ادامه داد: آمایش سرزمین برنامهای پنجساله است؛ اما دولتهای ما، دولتی چهارساله بوده و به ثمره نخواهد رسید، وقتی دولتی کار را تحویل میگیرد، برنامههای راهبردی آن با دولت قبلی فرق دارد و درصد اقداماتی که برنامه پنجساله در جامعه دیده میشود اغلب به میزان ۱۰ الی ۲۰ درصد است که اصولی انجام شده است پس باید برنامهای نوشته شود که درصد بیشتر آن انجام شود.
این مسئول ابراز داشت: بر این اساس باید برنامهای باشد که بتوان بر اساس آن جامعه را پیش ببریم؛ اما برنامههای ما هیچکدام بیشتر از ۳۰ درصد پیش نرفتهاند؛ بنابراین یا باید قوانین آن درست نوشته شود یا دولتها تابع قوانین پنجساله دولت قبل باشند، وقتی خود برنامهای ندارد.
سیاح گفت: من برای اجرای برنامهها به آمایش سرزمینی اکتفا نمیکنم و بیشتر به برنامههای روز، خلاقیت خود و سندهایی که خود بر اساس نقاط ضعف و قوت روستاها تهیه کردهایم، عمل میکنیم.
سرپرست بخشداری بخش مرکزی شهرستان شیروان در ارتباط با موانع مسیر اجرای شعار سال تصریح کرد: بزرگترین چالش جامعه در اقتصاد است که برنامههای اجرایی ثبات اقتصادی ندارند؛ مانند مسئلهای که این روزها در میان جوامع شهری ما وجود دارد در بحث بومگردی که در بسیاری از روستاها، بومگردیهای نیمهتمام زیادی وجود دارد؛ چون بانکها اعتبار ندادند و یا خود آن شخص که اغلب از همان روستاها بوده و ثبات اقتصادی ندارد با شکست مواجه شدند همچنین برنامه نداشتن مدیران و ناهماهنگی میان ادارات و مدیران آن، از دیگر موانع است.
سیاح خاطرنشان کرد: مردم روستاهای شیروان، مردمانی پایکار هستند و جا دارد برای آنها بسیار کار شود؛ اما متأسفانه منابع داخلی یاری نمیکند؛ ولی اگر بخواهیم، میشود؛ چون خود مردم پشتوانه ما هستند و این بزرگترین نعمت است.
نتیجهگیری: شهرستان شیروان با برخورداری از امکانات طبیعی و تنوع اقلیمی خاص، ظرفیت قابلتوجهی برای توسعه پایدار در بخشهای کشاورزی، صنایع تبدیلی، گردشگری و تولید دارد.
بااینحال، موانعی همچون کمبود زیرساختها، ناهماهنگی مدیریتی، ضعف قوانین حمایتی و مسائل اقتصادی، روند توسعه را کند کردهاند.
تحقق شعار سال ۱۴۰۴ با محوریت «سرمایهگذاری برای تولید» نیازمند عزم جدی مسئولان و همراهی مردم بومی است تا با تسهیل شرایط سرمایهگذاری، تقویت دهیاریها و برنامهریزی تخصصی مبتنی بر ویژگیهای اقلیمی هر منطقه، نهتنها توسعه اقتصادی متوازن را رقم بزنیم؛ بلکه عدالت اجتماعی و بهبود معیشت روستاییان را نیز فراهم آوریم.
تهیه و تنظیم گزارش: احسان حقبین
انتهای خبر/
درباره نویسنده
لینک کوتاه خبر
برچسبها
نظر / پاسخ از
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!