بررسی دلایل گرانی گوشتقرمز در خراسانشمالی؛
گرانی، گوشت را از سفرهها حذف کرد
شماره خبر : 2422 - https://asreatrak.ir/short/VW1Lkگرانی و تورم باعث شده که بسیاری از خانوادهها قدرت مالی تأمین گوشت قرمز و گوشت مرغ را نداشته باشند، بهطوریکه گوشت قرمز از سفره اکثر خانوادههای خراسان شمالی حذف شده است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک»، قیمت گوشت بهعنوان یکی از مهمترین مواد غذایی در بازار، تحتتأثیر عوامل مختلفی قرار میگیرد. این عوامل شامل تقاضا و عرضه در بازار داخلی، هزینههای تولید و نگهداری دام، هزینههای حملونقل و هزینههای بستهبندی محصولات گوشتی هستند.
اما آنچه موردتوجه است این است هم اکنون جمعیت دام زنده و عرضه گوشت قرمز بهگونهای است که وضعیت بازار این محصول در حال متعادل شدن است؛ اما قیمت گوشت در بازار همچنان بالاست و درحالیکه قیمت گوسفند زنده افت داشته و به ۲۶۰ الی ۲۷۰ هزار تومان رسیده؛ اما قصابیها قیمت خود را پایین نیاوردهاند.
با درنظرگرفتن ۸ درصد سود برای قصابها، بهصورت زنده کش و وزن ۵۰ کیلوگرم و از قرار کیلویی ۲۷۰ هزار تومان، قیمت کامل لاشه برای مردم کیلویی ۵۷۰ هزار تومان میشود که هر قسمت آن اعم از ران ۶۳۰ هزار تومان، سردست ۶۲۰ هزار، قلوهگاه و دنده ۴۵۰ هزار و گردن ۶۲۰ هزار تومان قیمتگذاری شده است.
گوشت مرغ، به قیمت گوشت گوساله شده است
بانوی شیروانی به خبرنگار عصر اترک گفت: گوشت قرمز که گرانقیمت بوده و ما توان خرید آن را نداریم و گاهی اگر بخواهیم گوشت مرغ را نیز خریداری کنیم، آن را هم روزبهروز گرانتر میکنند، بهگونهای که قیمت یک مرغ سالم بهاندازه یک کیلو گوشت گوساله خواهد شد.
هدیه ایزانلو افزود: با این که گوشت گوساله تنظیم بازار به قیمت ۳۰۰ هزار تومان عرضه میشود؛ اما وقتی اسم تنظیم بازار بر روی آن میآید، انتظار داریم ارزانتر و مشابه کیفیت گوشت عادی باشد.
همشهری دیگری در پی گلایه از قیمت گران گوشت افزود: باتوجهبه سایر گرانیها، قیمت گوشت گوساله بسیار گران است و اینگونه باید سهم زیادی از حقوق دریافتی خود را خرج آن کنیم که برای ما بهصرفه نیست.
سید موسی علوی تصریح کرد: حتی گوشت مرغ نیز روزبهروز گرانتر میشود و با خرید یک مرغ که جوابگوی یک مهمانی ساده یا وعدهٔ غذایی چند روز ما هم نیست، قیمت تمام شده آن گاهی باقیمت گوشت قرمز برابری میکند.
دلیر شهروند دیگر شیروانی در خصوص گرانی قیمت گوشت یادآور شد: قیمت گوشت بسیار گران شده و گاهی ماههای متوالی ما نتوانستیم خریداری کنیم، انتظار میرود که مسئولین شهرستانی گوشت تنظیم بازار را باقیمت مناسب و باکیفیت گوشتی که خارج از تنظیم بازار است به شهرستان تزریق کنند تا اکثر افراد با هر توانایی مالی، توانایی خرید آن را داشته باشند.
مصرف روزانه گوشت در شیروان افت کرده است
عباسعلی کیومرثی در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی عصر اترک، نسبت به مقدار مصرفِ روزانه گوشت در این شهرستان اظهار داشت: مصرف روزانه گوشت در شهرستان شیروان باتوجهبه افزایش قیمت آن در چند سال اخیر افت کرده است.
رئیس اتحادیه قصاب و مرغفروشان شهرستان شیروان ادامه داد: در ۵ یا ۶ سال گذشته روزانه ۱۰۰ رأس گوسفند در کشتارگاهها کشتار میشد؛ اما اکنون به تعداد ۴۰ راس در روز رسیده است.
وی به قیمت گوشت در شهرستان شیروان پرداخت و گفت: قیمت گوشت گوسفندی ران و راسته ۶۴۰ هزار تومان، گوشت گاوی ۵۰۰ هزار تومان و میش به قیمت ۴۰۰ هزار تومان در این اتحادیه مصوب شده است.
کیومرثی مبنای قیمتگذاری گوشت را بر اساس پیر و جوان بودن دام زنده دانست و تصریح کرد: باتوجهبه واردات دام از کشورهایی نظیر افغانستان، ارمنستان و... قیمت دام زنده که در چند ماه قبل حدوداً ۳۲۰ هزار تومان بود به حدود ۲۷۰ هزار تومان رسیده که نشاندهنده افت قیمت آن است.
۷۰ درصد گوشت استان در شیروان تولید میشود
رئیس اتحادیه قصاب و مرغفروشان شیروان در خصوص این که چه درصدی از گوشت استان در این شهرستان تأمین میشود، گفت: به واسطه این که این شهرستان دارای دامداری و مرغداریهای زیادی نسبت به دیگر شهرستانهای استان است، بنابراین حدود ۶۰ الی ۷۰ درصد گوشت استان در شیروان تأمین میشود.
وی در ارتباط با صادرات گوشت از شیروان ادامه داد: دام و گوشت تولیدی شیروان به شهرهایی نظیر مشهد، تهران، شهرهای استان مازندران، جنوب و از آنجا به کشورهای حوزه خلیجفارس صادر میشود.
رئیس اتحادیه قصاب و مرغفروشان شیروان در خصوص تفاوت کیفیت گوشت شهرستان شیروان نسبت به دیگر شهرهای استان اظهار کرد: کیفیت گوشت شیروان نسبت به بقیه شهرها بهتر است که در رأس آن گوشت منطقه کوه شاه جهان چون علوفه بهتری دارد، سرآمد همه آنها است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: در بحث توزیع گوشت مرغ مشکلاتی داریم که با کمک اداره صمت، جهاد کشاورزی و فرمانداری قابلحل است که خواهشمند این موضوع هستیم.
مصرف روزانه گوشت قرمز در شیروان ۵۰۰ کیلوگرم است
احمد قدیمی به خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی عصر اترک گفت: از ابتدای سال تا ۱۵ مهرماه سال جاری، ۱ میلیون و ۵۰۰ کیلوگرم مرغ گرم مصرف شده است که میانگین روزانه آن ۷.۵ الی ۸ تن در روز بوده و گوشت قرمز نیز مصرف روزانه آن حدود ۵۰۰ کیلوگرم است.
مسئول توسعه بازرگانی، بازرسی و نظارت کالای اساسی و کشاورزی اداره جهاد کشاورزی شهرستان شیروان در ارتباط با مقدار گوشتِ تولیدی گوسفندی و مرغ در سطح شهرستان افزود: ۵۷ واحد مرغداری در شیروان وجود دارد که ۶۰ درصد گوشت مرغ استان توسط این شهرستان تأمین میشود؛ ولی در خصوص مصرف گوشت قرمز تقاضا حتی باوجود افت قیمت دام زنده، کم است.
بهزودی قیمت گوشت اصلاح میشود!
وی ادامه داد: باتوجهبه این که قیمت گوسفند زنده افت داشته و به ۲۶۰ الی ۲۷۰ هزار تومان رسیده؛ اما قصابیها قیمت خود را پایین نیاوردهاند؛ ولی طی بازرسیهایی که انجام دادهایم بهزودی این قیمتها اصلاح خواهند شد.
مسئول توسعه بازرگانی، بازرسی و نظارت کالای اساسی اداره جهاد کشاورزی شیروان در ارتباط با نظارتهایی که توسط این اداره صورت میپذیرد، تصریح کرد: نظارت ما در حوزه کالای اساسی که بخش عمده آن مربوط به نانواییها، محصولات کشاورزی، میوه، عدم درج قیمتگذاریها مربوط میشود که شهروندان میتوانند شکایتهای خود را با شمارهگیری ۱۲۴ به ثبت برسانند.
قدیمی با اشاره به کمبود مرغ در سطح شهرستان ادامه داد: گاهی اوقات، باتوجهبه جوجهریزیهایی که مرغداریها همزمان با هم انجام میدهند و همزمان نیز به عمل میآیند، عرضه زیاد میشود و قیمت نیز کاهش مییابد؛ اما گاهی نیز با کمبود عرضه مواجه میشویم که سبب افزایش قیمت مرغ در سطح شهر و نارضایتی مردم از آن میشود.
۸۰ درصد گوشت مرغ باید در استان توزیع شود
قدیمی گفت: مرغداریها موظف هستند که ۸۰ درصد مرغ خود را در استان خراسان شمالی به فروش برسانند و ۲۰ درصد باقیمانده را بهصورت آزاد به استانهای دیگر میتوانند عرضه کنند.
احمد قدیمی در خصوص این که آیا گوشت قرمز با قیمتی مناسب برای مردم توزیع شده است یا خیر، افزود: گوشت منجمد گوساله برزیلی باقیمت ۲۶۰ الی ۲۸۰ تومان وارد شده که در نهایت برای مردم به قیمت ۳۰۰ الی ۳۱۰ هزار تومان قیمتگذاری و به فروش میرسد.
قصابها از گوشت تنظیم بازار استقبال نمیکنند
وی ادامه داد: اما متأسفانه قصابها استقبالی از گوشت منجمد وارداتی ندارند؛ زیرا به دنبال حاشیه سود بالا هستند؛ بنابراین گوشت وارداتی را به هایپرمارکتها میدهیم و تاکنون ۶.۵ تن گوشت گرم برزیلی باقیمت ۳۱۴ هزار تومان و ۳۵ تن گوشت منجمد در سطح شهرستان توزیع شده است.
مسئول نظارت و بازرسی اداره جهاد کشاورزی تأکید کرد: ما مشکلی برای تأمین گوشت نداریم منتهی متقاضی نداریم و باتوجهبه شرکت پشتیبانی امور دام که در مواقع زیاد بودن گوشت، مقداری از آن را جمعآوری کرده و در سردخانه نگهداری میکند و در مواقعی مانند حال که کمبود این محصول است باقیمت مصوب وارد بازار میکند و مشکلی در عرضه نداریم.
قدیمی در خصوص این سؤال که آیا صادرات گوشت از شیروان صورت میگیرد یا خیر، گفت: مرغ منجمد بهاندازه ۲۷۰ تُن به کشور عراق صادرات داشتهایم؛ اما در خصوص گوشت قرمز صادراتی صورت نمیگیرد، بلکه وارد هم میکنیم.
این مسئول در ارتباط با حمایت از تولیدکنندگان افزود: تمام نهادههای دامی لازم برای تولیدکنندگان با ارز دولتی بوده و بهموقع نیز به آنها تحویل داده میشود.
میانگین قیمت گوشت قرمز ۵۷۰ هزار تومان است
وی باتوجهبه آنالیز قیمت گوشت تصریح کرد: قیمت گوشت با درنظرگرفتن ۸ درصد سود برای قصابها، بهصورت زنده کش و وزن ۵۰ کیلوگرم و از قرار کیلویی ۲۷۰ هزار تومان، قیمت کامل لاشه برای مردم کیلویی ۵۷۰ هزار تومان میشود که هر قسمت آن اعم از ران ۶۳۰ هزار تومان، سردست ۶۲۰ هزار، قلوهگاه و دنده ۴۵۰ هزار و گردن ۶۲۰ هزار تومان قیمتگذاری شده است.
قدیمی در خصوص توزیع اقلام اساسی که در سطح شهرستان صورتگرفته خاطرنشان کرد: تقریباً ۶۳۴ تن شکر صنف و صنعت توزیع شده که ۵۵ تن آن در بخش خانوار بوده و ۳۵ تن برنج پاکستانی نیز بین کسبه توزیع شده است.
مسئول نظارت و بازرسی اداره جهاد کشاورزی در پایان گفت: از شهروندان خواهشمندیم که مطالبهگر باشند و در خصوص افزایش قیمت و گرانفروشی حتماً معترض بوده و با سامانه ۱۲۴ تماس بگیرند؛ زیرا ما پیگیریهای لازم را انجام میدهیم و برخوردهای لازم را خواهیم داشت. تاکنون ۱۵۰ مورد پرونده تعزیراتی داشتهایم که منجر به رأی شده است.
سرانه مصرف گوشت در استان ۷ کیلوگرم در سال است
محمد هند آبادی به خبرنگار ما گفت: میزان مصرف گوشت قرمز در استان بر اساس آمار کشتار دام زنده در کشتارگاه صنعتی، ورود گوشت قرمز منجمد از خارج استان و همچنین محاسبه خودمصرفی در روستاهای استان؛ ۶۰۰ تن در ماه میباشد.
سرپرست معاونت توسعه بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی خراسانشمالی با اشاره به آمار جمعیتی استان، سرانه مصرف گوشت قرمز در استان را ۷ کیلوگرم در سال عنوان کرد و افزود: ۱۰۰ درصدِ گوشت قرمز موردنیاز، در استان تولید میشود؛ اما به توجه به بالابودن قیمت گوشت داخلی برای اقشار آسیبپذیر، گوشت گرم و منجمد تنظیم بازار نیز باقیمت مناسب در اصناف منتخب و فروشگاههای زنجیرهای استان عرضه میشود.
وی با بیان این که تاکنون مشکلی در تأمین و عرضه این کالا در استان وجود نداشته است، تصریح کرد: ماهیانه ۱۰۰ تن سهمیه گوشت گوساله منجمد برای استان تعیین شده است که با توجه به میزان نیاز بازار حداکثر ۶۰ درصد از این میزان جذب و مازاد گوشت قرمز تولیدی استان نیز جهت تامین نیاز سایر استانها به صورت دام زنده از استان خارج میشود.
محدودیتی برای تأمین گوشت تنظیم بازار نداریم
سرپرست معاونت توسعه بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی استان به موضوع تأمین گوشت قرمز قشر متوسط جامعه پرداخت و تأکید کرد: گوشت گوساله برزیلی بهصورت گرم و منجمد باقیمت مصوب در اختیار اصناف منتخب و فروشگاههای زنجیرهای به میزان مکفی قرار میگیرد و در حال حاضر هیچ محدودیتی در تأمین گوشت گوساله منجمد و گرم تنظیم بازار وجود ندارد.
هندآبادی گفت: صادرات گوشت قرمز و همچنین دام زنده به دلیل تأمین گوشت موردنیاز در داخل کشور، ممنوع است؛ لذا صادرات گوشت یا دام نداریم.
وی در خصوصِ حمایت از تولیدکننده و مصرفکننده، خاطرنشان کرد: نهادههای دامی باقیمت مناسب و به میزان کافی از طریق سامانه بازارگاه در اختیار تولیدکنندگان قرار میگیرد. نیاز اقشار آسیبپذیر نیز از طریق توزیع مکفی گوشت قرمز منجمد به قیمت مصوب در بازار تأمین میشود.
نتیجهگیری: با توجه به شرایط فعلی صنعت دامی و اقتصادی به نظر میرسد دولت باید برای تنظیم بازار گوشت قرمز به واردات گوشت منجمد و گرم و همچنین واردات دام زنده پایه پروار ادامه دهد تا این محصول با قیمتهای مناسب در بازار عرضه شود و اقشار متوسط و ضعیف جامعه هم بتوانند از این کالای اساسی در سبد غذایی خود داشته باشند.
تهیه و تنظیم گزارش: احسان حقبین
انتهای پیام/
0 نظر