حالت تاریک
  • شنبه, 1404/09/15 شمسی | 2025/12/06 میلادی
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه خبری عصر اترک هستید؟
نان کامل خراسان شمالی در تنور قیمت‌گذاری
عصر اترک بررسی کرد؛

نان کامل خراسان شمالی در تنور قیمت‌گذاری

نان کامل، نماد تغذیه سالم و پایدار، این روزها در خراسان شمالی هنوز قیمت دقیقی ندارد و دلیل اینکه قیمت ثابت مصوب نشده استقبال پایین مردم از این نان بوده درحالی‌که قیمت بالای نان شاید باعث پایین آمدن استقبال است.

 به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک»، نان کامل جایگاه ویژه‌ای در تغذیه سالم و رژیم غذایی متعادل دارد، نان کامل شامل تمام اجزای دانه گندم است که حاوی فیبر، ویتامین‌ها (به‌خصوص گروه ویتامین‌های B)، مواد معدنی مانند آهن، منیزیم و سلنیوم است و این ترکیبات به‌سلامت عمومی بدن و عملکرد صحیح سیستم‌های گوارشی و قلبی کمک می‌کنند.

 فیبر موجود در نان کامل باعث کندشدن جذب قند در خون می‌شود و به حفظ سطح متعادل قند خون، به‌ویژه در افراد دیابتی، کمک می‌کند، همچنین مصرف منظم نان کامل با کاهش خطر بیماری‌های قلبی، برخی سرطان‌ها و اختلالات گوارشی مرتبط است.

 نان کامل نه‌تنها یک منبع انرژی بلکه یک عامل کلیدی برای حفظ سلامت و پیشگیری از بیماری‌ها به‌حساب می‌آید. امروزه بسیاری از متخصصان تغذیه توصیه می‌کنند تا نان‌های سفید و فراوری‌شده با نان کامل جایگزین شوند تا کیفیت رژیم غذایی ارتقا یابد و سلامت جامعه بهبود پیدا کند.

 یکی از موارد مهمی که قابل صحبت بوده، قیمت نان کامل است که شاید به نسبت نان‌هایی دیگر باقیمت بیشتری عرضه می‌شود که براین‌اساس باید یک قیمت مشخص برای آن تعیین شود که تاکنون در استان این قیمت‌گذاری لنگ می‌زند.

 براین‌اساس باتوجه‌به جایگاه ویژه این ماده غذایی علوم پزشکی خراسان شمالی نشست خبری با این موضوع برگزار کرد که در ادامه تقدیمتان می‌شود: 

 حذف عناصر مفید آرد برای زیباسازی

 معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی در این نشست خبری با اشاره به مزایای نان کامل، گفت: غلات کامل از سه بخش پوسته، اندوسپرم (اندوسپوریم) و هسته یا جوانه تشکیل شده است، اما وقتی غله را تصفیه می‌کنیم، فقط اندوسپرم را نگه می‌داریم که چیزی جز نشاسته ندارد، درحالی‌که پوسته و جوانه سه جزء بسیار مهم فیبر، مواد معدنی و ترکیبات ضدسرطانی دارند.

افشین دلشاد ادامه داد: با سفیدکردن غلات، لایه بیرونی سبوس و جوانه گندم حذف شده و فقط نشاسته باقی می‌ماند، درحالی‌که غلات کامل شامل فیبر، ویتامین‌ها، املاح معدنی و ترکیبات ضدالتهاب هستند و همین ترکیبات باعث ارزشمندی نان کامل می‌شوند.

وی عنوان کرد: در فرایندهای صنعتی آردسازی، برای زیباتر کردن آرد، بسیاری از عناصر مفید حذف می‌شوند و از نظر تغذیه‌ای دچار ضرر می‌شویم. نان کامل تیره‌تر است و همین تیره بودن نشانه خوبی است.

این مسئول با بیان اینکه نان کامل با خمیرمایه طبیعی تهیه و تخمیر می‌شود، اضافه کرد: برای تهیه این نان، نیاز به هیچ ترکیب اضافه دیگری نیست و این یکی از بزرگ‌ترین مزایای نان کامل است.

دلشاد با اشاره به نقش فیبر در کنترل قند خون و دیابت خاطرنشان کرد: فیبرها در دستگاه گوارش حجم ایجاد می‌کنند و باعث می‌شوند مواد غذایی دیرتر تجزیه و جذب شوند.

 

 نان کامل مؤثر در کاهش دیابت و چاقی

 وی ابراز داشت: بنابراین وقتی جذب کندتر اتفاق بیفتد، قند خون هم آهسته‌تر بالا می‌رود، قندهای ساده با سرعت آزاد می‌شوند و فرد دیابتی یا پیش دیابتی نمی‌تواند این افزایش سریع را تنظیم کند، اما فیبر جلوی آزادسازی سریع قند را می‌گیرد و بدن فرصت پیدا می‌کند قند خون را مدیریت کند.

 وی با اشاره به نقش نان کامل در پیشگیری از چاقی، یبوست و سرطان روده، توضیح داد: فیبر وارد روده می‌شود و با چربی‌ها و مواد مضر باند می‌شود و مانع جذب آنها می‌شود، در نتیجه قند و چربی کمتر جذب می‌شود و احتمال چاقی کاهش پیدا می‌کند که چاقی که عامل خطر بسیاری از بیماری‌هاست.

دلشاد افزود: سرطان‌های روده بزرگ در شرقی‌ها کمتر از غربی‌هاست، چون مصرف فیبر در شرق بالاتر است، فیبر با کاهش یبوست، دفع مواد مضر و سرطان‌زا و کاهش التهاب روده، شانس سرطان روده را کم می‌کند.

وی با بیان اینکه غلات کامل منبع ویتامین‌ها و مواد معدنی هستند، ادامه داد: غلات کامل منگنز، منیزیم، زینک، روی و آهن دارند، جوانه غلات منبع پروتئین ویتامین‌های گروه B از جمله فولات و نیاسین است که با حذف جوانه غلات، بخش بزرگی از این مواد مغذی و مفید مثل ویتامین‌ها را از دست می‌دهیم.

 

 تغذیه دام با نان کپک‌زده و ایجاد سرطان کبد

 معاون بهداشتی دانشگاه به اشاره به مشکلات فرهنگی و سبک زندگی در زمینه خرید و مصرف نان، گفت: یکی از مشکلات ما دورریز نان است و نان کپک‌زده سم آفلاتوکسین تولید می‌کند و اگر به دام داده شود، وارد شیر می‌شود و سرطان کبد ایجاد می‌کند.

 وی با اشاره به اینکه نان کامل با نانی که برخی نانوایی‌ها به‌عنوان سبوس‌دار می‌فروشند متفاوت است، هشدار داد: سبوسی که روی نان سفید ریخته می‌شود در تنور می‌سوزد و می‌تواند ماده سرطان‌زا تولید کند و نان برشته هم مناسب نیست؛ چون آکریل‌آمید تولید می‌شود.

 
سبوسی که هنگام پخت روی نان ریخته شود، مضر است

 دلشاد گفت: ماهیت نان سنگک آرد کامل است، اما در حال حاضر این نان را با آرد سفید می‌پزند و سبوس روی آن می‌ریزند که مضر است.

 وی با اشاره به سه راهکار جهانی برای اصلاح الگوی تغذیه عنوان کرد: آموزش، بازاریابی اجتماعی (ارزان کردن رفتار درست و گران‌کردن رفتار غلط) و قانون‌گذاری و الزامات بهداشتی به‌عنوان سه‌راه کار اساسی هستند.

 این مسئول عنوان کرد: در بخش آموزش زمانی تأثیرگذار است که دانش آن وجود نداشته باشد، در بخش بازاریابی اجتماعی باید به جریمه‌های بازدارنده توجه شود و بخش سوم باید الزامات قانونی انجام شود.

وی افزود: آموزش بهداشت میزان فشار روی دولت مردان را زیاد می‌کند و فضا برای بازاریابی اجتماعی و مردم آماده می‌شود تا مردم برای کالای بهتر مبلغ بیشتری پرداخت کنند.

دلشاد با اشاره به نقش مهم رسانه‌ها به‌عنوان بازوان حوزه بهداشت و درمان، تأکید کرد: رسانه‌ها باید سطح مطالبه‌گری را در همه استان بالا ببرند تا تولید نان کامل جدی شود.

 شرکت ۲۰۰۰ نفر در پویش نان کامل

 در ادامه مدیرگروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی نیز در این نشست گفت: هر سال از ۱۵ تا ۳۰ آذر این پویش برگزار می‌شود و امسال محوریت آن نان و سلامت است.

 نسرین علیزاده برنامه‌های این پویش طبق روزشمار را اعلام و بیان کرد: بزرگ‌ترین برنامه ما جشنواره نان‌های بومی و محلی است که با همکاری شهرداری، اداره کل غله، استانداری و سایر نهادها برگزار می‌شود، همچنین به مناسبت روز نان سالم، برترین‌های صنعت آرد و نان معرفی و تقدیر می‌شوند.

 وی با بیان اینکه مسابقه دانش‌آموزی نیز برگزار خواهد شد، افزود: مسابقه انشا با پیام من نان کامل انتخاب می‌کنم برگزار می‌شود، همچنین نظرسنجی از مردم درباره کیفیت نان انجام خواهد شد.

 علیزاده به اشاره به نتیجه پویش نان کامل، عنوان کرد: حدود ۲ هزار نفر در این نظرسنجی شرکت کردند و ۳۳ درصد نمره ۹ تا ۱۰، ۴۴.۲ درصد نمره هفت تا هشت و پایین‌ترین نمره ۶ تا هفت بوده است.

 

 مشکل اصلی نان کامل قیمت‌گذاری آن است

 وی با بیان اینکه سرانه مصرف نان ۳۱۰ گرم است، افزود: استاندارد نمک نان ۱/۵ درصد است و با همین مقدار نیاز روزانه افراد تأمین می‌شود و نان سنگک به دلیل نمک کمتر، اولویت ما برای نان کامل است.

 این مسئول با اشاره به وضعیت تولید نان کامل در شهر بجنورد، گفت: ابتدا ۱۵ نانوایی در بجنورد برای تولید نان کامل اعلام آمادگی کردند که ۱۰ نانوایی شرایط را داشتند و اکنون مشکل اصلی قیمت‌گذاری نهایی است.

 علیزاده بیان داشت: نان کامل تیره‌تر است و زمان بیشتری برای پخت نیاز دارد و باید ضرر احتمالی نانوایان در نظر گرفته شود.

وی افزود: اکنون نان کامل در بیمارستان امام حسن (ع) بجنورد و چهارراه نگارستان و نانوایی قیام پل منطقه دو (پخت بر اساس سفارش مشتری) انجام می‌شود.

 نرخ‌گذاری نان کامل به دلیل استقبال کم به‌تعویق‌افتاده است

مدیر نظارت و ارزیابی فراورده‌های خوراکی آشامیدنی آرایشی و بهداشتی معاونت غذا و دارو در دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی همچنین ادامه داد: در کارگروه آرد و نان، بحث آرد کامل و کیفیت نان‌های استان بررسی می‌شود و نرخ‌گذاری به‌تعویق‌افتاده چون گفته می‌شود استقبال مردم کم است.

 عربی افزود: حجم استفاده از گندم خارجی در استان باتوجه‌به ذخایر از ۲۰ درصد به ۴۰ درصد رسیده و سهم آن بیشتر می‌شود، گندم خارجی پروتئین بالا و کیفیت مناسب دارد و آرد کامل خوبی ارائه می‌دهد.

 وی اعلام کرد: برخی کارخانه‌ها خط تولید نان کامل را مستقر کرده‌اند و باید قیمت‌گذاری سریع‌تر انجام شود.

 مدیر سلامت کار و محیط معاونت بهداشتی دانشگاه نیز بر لزوم قانون‌گذاری برای کنترل نمک و چربی نان در فتیرپزی اشاره و بیان کرد: نظارت‌ها در حوزه بهداشت‌کار و محیط به طور دائم انجام می‌شود و آموزش‌های لازم داده شده است. اما تا زمانی که قوانین اصلاح نشوند، ورود جدی به برخی تخلفات ممکن نیست.

 وی افزود: فتیرپزی‌ها نمک و چربی بالایی دارند. ما بر مواد اولیه نظارت داریم؛ اما درباره میزان مصرف استاندارد هنوز ضوابط مشخص نیست و پیگیر هستیم تا استانداردگذاری انجام شود.

 

 انتهای خبر/ آرزو رحمانی

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!