
یادداشت؛
عفاف و حجاب، میراث گرانبهای فرهنگ اسلامی
عفاف و حجاب دو رکن اساسی فرهنگ اسلامی، نهتنها نمادی از الگوهای دینی و اخلاقی بلکه بهعنوان میراثی گرانبها، پایههای هویت جامعه اسلامی است برایناساس ۲۱ تیرماه یادآور ایستادگی مردم ایران در برابر تهاجم فرهنگی است.
به گزارش گروه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک»، رقیه فیروزه، فعال اجتماعی در یادداشتی به مناسبت ۲۱ تیرماه روز عفاف و حجاب نوشت: حجاب و عفاف، دو رکن اساسی در فرهنگ اسلامی هستند که همواره مورد تأکید قرآن کریم و سیره اهلبیت (ع) قرار گرفتهاند.
اما در تاریخ معاصر ایران، این ارزشها گاه با تهاجم فرهنگی و سیاستهای تحمیلی مواجه شده است که یکی از تلخترین این مقاطع، واقعه مسجد گوهرشاد در ۲۱ تیرماه ۱۳۱۴ بود، زمانی که مردم مشهد در اعتراض به کشف حجاب اجباری رضاخانی به پا خاستند و با سرکوب خونین حکومت مواجه شدند، بنابراین این روز نهتنها یادآور آن شهادتهاست، بلکه فرصتی است برای بازتعریف عفاف و حجاب بهعنوان انتخاب آگاهانه و سبک زندگی متعالی.
گفتنی است که در سالهای حکومت رضاخان، سیاستهای غربگرایانه از جمله کشف حجاب اجباری با خشونت اجرا شد و در چنین فضایی، مردم متدین مشهد در مسجد گوهرشاد گرد هم آمدند تا با فریاد یا شیخ، ما را رها کن! علیه این سیاستها اعتراض کنند. اما پاسخ حکومت، تیراندازی و کشتار بود و صدها نفر شهید و مجروح شدند و جنازهها شبانه در گورهای جمعی دفن شدند.
این واقعه، نقطه عطفی در مبارزه برای حفظ هویت اسلامی ایران شد، بهطوریکه پس از انقلاب، ۲۱ تیر بهعنوان روز عفاف و حجاب، نامگذاری شد تا هم یاد شهدای گوهرشاد زنده بماند و هم اهمیت حجاب بهعنوان سنگر مقابله با تهاجم فرهنگی پررنگتر شود.
برخی تصور میکنند حجاب صرفاً یک دستور فقهی است، اما در حقیقت، این مفهوم عمیقتر از یک پوشش ظاهری است.
قرآن کریم پیش از دستور به پوشش، بر عفاف تأکید میکند: قُلْ لِلْمُؤْمِنَاتِ یَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَارِهِنَّ وَیَحْفَظْنَ فُرُوجَهُنَّ (نور: ۳۰)، عفاف یعنی حیا و کنترل نگاه و رفتار که حجاب بیرونی، جلوهای از آن است که زن مسلمان باحجاب، ابتدا حریم درونی خود را میسازد و سپس آن را در پوشش متجلی میکند.
علاوه بر این در جهان امروز که ابزارهای رسانهای دشمن، سعی بر ترویج بیحجابی دارند، حجاب پرچم استقلال زن مسلمان است، بهطوریکه شهید مطهری میگوید: حجاب زن، او را از بودن در انظار عموم بازنمیدارد، بلکه از بودن در اختیار عموم بازمیدارد.
پاسداشت ۲۱ تیرماه، تنها در بزرگداشت شهدا خلاصه نمیشود، امروز دشمن با ابزارهای نوین مانند شبکههای اجتماعی، به جنگ حجاب آمده است. وظیفه ما این است تا در قالب رسانهها با تولید محتواهای جذاب درباره فلسفه حجاب، در قالب خانوادهها با تربیت دختران باغیرت دیندار و در قالب دولت با حمایت از تولید پوششهای اسلامی با طراحی مدرن گامی در جهت ترویج عفاف و حجاب برداریم.
جمله پایانی اینکه ۲۱ تیرماه روزی است که خون شهیدان گوهرشاد فریاد میزند: حجاب، خطقرمز اسلام است و اما این میراث، تنها با شعار حفظ نمیشود، بلکه باید عفاف و حجاب را چنان در جامعه نهادینه کنیم که هر دختر مسلمان، با آگاهی و افتخار بگوید: من با حجابم، چون آزادهام.
درباره نویسنده
لینک کوتاه خبر
برچسبها
نظر / پاسخ از
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!