مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسانشمالی اعلام کرد:
صحرای قرهقوم چالش جدی آلودگی هوای خراسانشمالی
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی با ابراز نگرانی از کاهش تعداد روزهای هوای پاک در مرکز خراسانشمالی گفت: صحرای قره قوم در کشور ترکمنستان چالشی بسیار مهم برای تولید آلودگی هوای استان است.
رضا شکاریان در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «عصراترک»، اظهار کرد: طی ۱۷ سال گذشته، برای خراسان شمالی دو دستگاه سنجش غبار هوا و یک دستگاه آنالایزر برای سنجش وضعیت آلایندگیهای موجود در هوا خریداری شد.
وی افزود: دو دستگاه سنجش غبار هوا در شهرهای بجنورد (مرکز خراسان شمالی) و جاجرم همچنین دستگاه آنالایزر نیز در شهر بجنورد نصب و راه اندازی شد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی در ادامه اعلام کرد: در آینده نزدیک نیز دو دستگاه سنجش غبار هوا خریداری شده در شهرهای شیروان و اسفراین نصب و راه اندازی میشوند.
وی افزود: پس از آن برای شهرهای فاروج، آشخانه و راز نیز دستگاه سنجش غبار هوا خریداری و نصب خواهند شد.
شکاریان در ادامه در تشریح وضعیت آلودگی هوای مرکز استان نیز عنوان کرد: در سال ۱۴۰۰ تعداد روزهای هوای پاک ۷۳ روز، تعداد روزهای سالم ۲۶۰ روز، تعداد روزهای ناسالم برای گروههای حساس ۳۰ روز و تعداد روزهای ناسالم برای تمامی گروهها دو روز بودهاند.
وی افزود: در سال ۱۴۰۱ تعداد روزهای هوای پاک ۸۳ روز، تعداد روزهای سالم ۲۳۲ روز، تعداد روزهای ناسالم برای گروههای حساس ۴۵ روز و تعداد روزهای ناسالم برای تمامی گروهها چهار روز بودهاند همچنین یک روز نیز خیلی ناسالم ثبت شده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی گفت: در سال ۱۴۰۲ تعداد روزهای هوای پاک ۶۱ روز، تعداد روزهای سالم ۲۵۷ روز، تعداد روزهای ناسالم برای گروههای حساس ۳۴ روز و تعداد روزهای ناسالم برای تمامی گروهها هشت روز بودهاند که البته دو روز نیز خطرناک ثبت شده است.
وی عنوان کرد: طی ۹ ماهه امسال نیز تعداد روزهای هوای پاک ۴۲ روز، تعداد روزهای سالم ۱۹۴ روز، تعداد روزهای ناسالم برای گروههای حساس ۳۶ روز و تعداد روزهای ناسالم برای تمامی گروهها چهار روز بودهاند.
شکاریان تصریح کرد: از سال ۹۷ تا به کنون از تعداد روزهای هوای پاک در مرکز استان کاسته شده و تعداد روزهای سالم و ناسالم بیشتر شده است که این وضعیت خوبی نیست.
وی نوع عناصر آلاینده در هوای مرکز استان را از نوع غبار اعلام کرد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی درباره علل این مسئله زیست محیطی اظهار کرد: وجود کانونهای گرد و غبار داخلی و خارجی از مهمترین علل وقوع این چالش هستند.
وی خاطرنشان کرد: در استان خراسان شمالی ۲۵۵ هزار هکتار مستعد تولید ریزگرد هستند که ۱۰ درصد از مساحت استان را شامل میشود.
شکاریان افزود: استان دارنده دو کانون غبار در مناطق میان دشت اسفراین و میان دشت جاجرم است که موجب تولید گرد و غبار هستند.
افزون براین، وی وجود صحرای قره قوم کشور ترکمنستان را چالشی مهم برای تولید غبار فرامرزی برای مرکز استان و استان برشمرد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی اذعان کرد: هرچند که صحرای قره قوم سومین صحرای بزرگ دنیا است، با این وجود، کشور ترکمنستان نسبت به حل مسئله تولید گرد و غبار صحرای قره قوم ورود نکرده و تمایلی نشان نداده است.
وی تصریح کرد: این در حالی است که کشور ایران در این زمینه با کشور ترکمنستان گفتگو کرده و در زمینه مدیریت غبار صحرای قره قوم نیز با ترکمنستان تفاهم نامه منعقد کرده است.
شکاریان درباره مسئله مازوت سوزی صنایع استان نیز اعلام کرد: صنعت اصلا دوست ندارد که مازوت بسوزاند زیرا علاوه بر اینکه این امر برای صنایع تحمیل هزینه است همچنین به تجهیزات آنها نیز آسیب وارد میشود.
وی گفت: در نیمه دوم امسال گاز مجتمع آلومینای جاجرم و کارخانه سیمان بجنورد به طور کامل قطع و این دو واحد صنعتی مجبور شدند که از سوخت مازوت استفاده کنند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی افزود: این دو واحد صنعتی ملزم به رعایت استانداردهای زیست محیطی در مدت استفاده از سوخت مازوت هستند.
وی یادآور شد: فعلا مازوت سوزی این دو واحد صنعتی بر هوای استان اثر نداشته است.
شکاریان در بخش دیگری از سخن خود به صدور اخطاریهها برای صنایع و واحدهای تولیدی استان اشاره و اعلام کرد: در سال ۱۴۰۲ تعداد ۱۹۳ فقره اخطاریه و طی ۱۰ ماهه امسال نیز تعداد ۱۵۱ فقره اخطاریه برای این واحدها صادر شدهاند.
وی همچنین عنوان کرد: تا به کنون ۹۱۷ واحد دامی در قالب ۹ پروانه چرای دام در منطقه میان دشت جاجرم خریداری و زمینهای تحت این پروانهها چرای دام آزادسازی شدهاند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی افزود: هنوز میبایست ۹ هزار واحد دامی دیگر در منطقه حفاظت شده میان دشت جاجرم خریداری شوند.
انتهای خبر/قهرمانی