عصر اترک بررسی کرد؛
سبک زندگی سالم، خط پایانی بر سرطان
سرطانها یکی از بیماریهای شایع در عصر حاضر هستند که با تغییر سبک زندگی و تغذیه، روز به روز در حال افزایش است، بنابراین با ترویج سبک زندگی سالم میتوان مانعی در برابر ابتلا به سرطان ایجاد کرد.
به گزارش خبرنگار حوزه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک»، سرطان یکی از بیماریهای شایع و چالشبرانگیز قرن حاضر است که تأثیر عمیقی بر سلامت افراد، خانوادهها و جوامع دارد.
با رشد شهرنشینی، تغییر سبک زندگی و افزایش عوامل خطر، میزان شیوع سرطان در سراسر جهان افزایشیافته است.
این بیماری طی سالها بهعنوان یکی از مهمترین دلایل مرگ و میر در سراسر جهان مطرح بوده است، در حالی که عوامل ژنتیکی در بروز سرطان نقش دارند، سبک زندگی نیز تأثیر قابلتوجهی در ابتلا به این بیماری ایفا میکند.
گفتنی است که تغذیه سالم شامل مصرف بیشتر میوهها، سبزیها، غلات کامل و منابع پروتئین کمچرب، محدودکردن مصرف غذاهای فراوریشده، گوشت قرمز و غذاهای حاوی چربیهای اشباع و قند زیاد و کاهش مصرف نمک و پرهیز از نوشیدنیهای الکلی در کاهش ابتلا به سرطان نقش قابلتوجهی دارد.
علاوه بر این انجام ورزش منظم حداقل ۱۵۰ دقیقه در هفته، ترک دخانیات، محافظت در برابر نور خورشید، استفاده از کرم ضدآفتاب با SPF مناسب، استفاده از لباسهای محافظ و عینکآفتابی، واکسیناسیون، مدیریت وزن، کاهش مواجهه با مواد شیمیایی، مدیریت استرس، خواب کافی و ایجاد تعادل میان کار و زندگی میتواند در از کاهش ابتلا به سرطان مؤثر باشد.
غربالگری و معاینات پزشکی از نکات مهمی است که افراد باید موردتوجه قرار دهند، زیرا با انجام معاینات منظم و غربالگری برای تشخیص زودهنگام سرطانهای شایع مانند پستان، دهانه رحم، روده بزرگ و پروستات و مشورت با پزشک برای ارزیابی خطر فردی و تعیین برنامه غربالگری مناسب میتواند اقدامات لازم را انجام داد.
سرطان پستان و معده شایعترین سرطان در خراسان شمالی
افشین دلشاد در گفتگو با خبرنگار حوزه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک» در رابطه با اینکه باید غربالگری موردتوجه مردم قرار بگیرد، گفت: در حال حاضر در کشور سرطانهای پستان، پروستات، روده بزرگ، پوست، معده، تیروئید، مثانه، ریه و خون در گروه شایعترین سرطانها به شمار میرود.
سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی ادامه داد: این در حالی است که در استان خراسان شمالی سرطانهای پستان، معده، پوست، مری، روده بزرگ، پروستات، کبد و خون بیشترین ابتلا را دارند.
وی به هزینههای بالای درمان سرطان اشاره کرد و گفت: سرطان یکی از پرهزینهترین بیماریها در جهان است و حدود دو سوم بیماران به دلیل این بیماری با هزینههای کمرشکن مواجه میشوند.
وی همچنین بر لزوم توجه به علائم اولیه سرطان، اشاره کرد و افزود: هر گونه تغییر در عادات دفع مدفوع یا ادرار، توده در بدن، خونریزی یا ترشح غیرطبیعی، زخمهای غیر قابل التیام، استفراغ یا سرفه خونی، تغییرات در خالها و زگیلها، کاهش وزن بیدلیل، و مشکلات در بلع غذا از علائمی هستند که نیاز به بررسی فوری دارند.
۵۰ درصد مرگ ناشی از سرطان با اصلاح سبک زندگی پیشگیری میشود
سرپرست معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی با اشاره به اینکه بیش از ۵۰ درصد از مرگهای ناشی از سرطان با اصلاح سبک زندگی قابلپیشگیری هستند، تأکید کرد: ترک سیگار، پرهیز از مصرف الکل، داشتن فعالیت بدنی کافی، کاهش وزن و رعایت رژیم غذایی سالم از جمله راهکارهای مؤثر در پیشگیری از سرطان هستند.
دلشاد عنوان کرد: مصرف روزانه پنج واحد میوه و سبزیها، کاهش مصرف گوشت قرمز به کمتر از ۷۰ گرم در روز یا نیم کیلو در هفته، محدودکردن مصرف فستفودها و غذاهای پرچرب و فراوری شده، افزایش مصرف غلات، ماهی و غذاهای حاوی آنتیاکسیدان از مهمترین توصیههای غذایی است.
غربالگری سرطانها برای افراد بالای ۳۰ سال
این مسئول همچنین به اهمیت غربالگری و تشخیص زودهنگام سرطان اشاره و اعلام کرد: افراد بالای ۳۰ سال میتوانند با مراجعه به مراکز جامع خدمات سلامت از برنامههای غربالگری سرطانهای پستان، روده بزرگ و دهانه رحم بهرهمند شوند.
وی خاطرنشان کرد: رعایت بهداشت جنسی، شیردهی و پرهیز از مصرف هورمونهای جایگزین پس از یائسگی نیز میتواند در کاهش خطر سرطانهای پستان و دهانه رحم مؤثر باشد.
ثبت ۳ هزار و ۸۷۰ بیمار سرطانی در خراسان شمالی
مهری فرشاد با بیان اینکه ۳ هزار و ۸۷۰ بیمار سرطانی در دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی ثبت شدهاند، گفت: اکنون برای بیماران سرطانی، پس از تهیه دارو توسط بیماران، خدمات شیمیدرمانی و رادیوتراپی در بیمارستان امام علی (ع)، بهصورت رایگان انجام میشود.
مسئول بیماریهای خاص خراسان شمالی ادامه داد: خدمات در بیمارستان امام علی (ع) بجنورد باهدف ارائه درمانهای ضروری برای بیماران سرطانی است که در راستای کاهش علائم و درمان بیماری آنها ارائه میشود.
وی گفت: خدمات بیمهای برای بیماران خاص و سرطانی در خراسان شمالی بهصورت منظم و با همکاری بیمارستانها و بیمهها ارائه میشود.
فرشاد یادآور شد: هدف اصلی این است که بیماران امکان دسترسی به درمانهای موردنیاز را بهراحتی و با هزینه کمتری داشته باشند.
نتیجهگیری: سرطان، بهعنوان یکی از جدیترین چالشهای بهداشتی جهان، نهتنها تحتتأثیر عوامل ژنتیکی قرار دارد، بلکه به میزان قابلتوجهی از سبک زندگی افراد نیز تأثیر میپذیرد.
انتخابهای سالم در زمینه تغذیه، فعالیت بدنی منظم، پرهیز از مصرف دخانیات و کاهش استرس میتواند نقش مهمی در پیشگیری از بسیاری از انواع سرطان ایفا کند.
این نکته نشان میدهد که تغییرات کوچک اما مستمر در عادات روزمره میتواند تأثیرات بزرگی در کاهش خطر ابتلا به سرطان داشته باشد.
اتخاذ سبک زندگی سالم و پرهیز از عوامل خطرزا میتواند به طور قابلتوجهی خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهد.
آگاهی و پیشگیری همیشه مؤثرتر از درمان است، بنابراین شروع این تغییرات از امروز میتواند آینده سالمتری را رقم بزند.
تنظیم گزارش: آرزو رحمانی
انتهای خبر/