حالت تاریک
  • پنج‌شنبه, 1403/10/27 شمسی | 2025/01/16 میلادی
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن سایت خبری عصر اترک هستید؟
افزایش بهره‌وری، ضرورت مهم تولید زعفران است
سرپرست مدیریت جهاد کشاورزی فاروج:

افزایش بهره‌وری، ضرورت مهم تولید زعفران است

سرپرست مدیریت جهاد کشاورزی فاروج گفت: یکی از استراتژی‌های اصلی در توسعه کشت زعفران، تمرکز بر افزایش بهره‌وری به‌جای افزایش سطح زیر کشت است که این امر از طریق ارتقای دانش کشاورزان ممکن می‌شود.

ابراهیم شمشیری در گفتگو با خبرنگار حوزه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک» در فاروج اظهار کرد: مساحت زیر کشت زعفران در شهرستان فاروج ۳ هزار و ۴۰۰ هکتار و میانگین تولید گل در این شهرستان حدود ۵۶۰ گرم در هکتار است و به‌عبارت‌دیگر، میانگین تولید نگین در هر هکتار حدود ۵۶ کیلوگرم است.


وی با بیان اینکه سال گذشته شهرستان فاروج با خسارات قابل‌توجهی در زمینه تولید زعفران مواجه شد، افزود: بیشتر خسارت‌ها به دلیل سرمازدگی و خشکسالی بود که موجب کاهش ۷۵ درصدی تولید شد و در نتیجه، کل تولید گل زعفران به حدود ۵۰۰ تن رسید.


سرپرست مدیریت جهاد کشاورزی فاروج گفت: اما در سال جاری وضعیت مزارع نسبت به سال گذشته بهبود پیدا کرد، به‌طوری که امسال تولید گل به حدود یک هزار تن افزایش یافت که این افزایش نسبت به سال قبل بسیار امیدبخش بوده است.


شمشیری تصریح کرد: یکی از استراتژی‌های اصلی در توسعه کشت زعفران، تمرکز بر افزایش بهره‌وری به‌جای افزایش سطح زیر کشت است که این امر از طریق ارتقای دانش کشاورزان و انتقال آخرین یافته‌های علمی و تحقیقاتی به آن‌ها ممکن می‌شود.


وی ادامه داد: برای این منظور، کارگاه‌های علمی تخصصی و برنامه‌های آموزشی متعددی با همکاری پژوهشگران و اساتید دانشگاهی برگزار می‌شود که در این کارگاه‌ها موضوعاتی از قبیل بهترین زمان و روش آبیاری، استفاده بهینه از کودها، تغذیه مناسب و انتخاب بذر و قلمه‌های باکیفیت آموزش داده می‌شود و همچنین در روزهای مزرعه، یافته‌های جدید و تجربیات عملی در اختیار کشاورزان قرار می‌گیرد.


سرپرست مدیریت جهاد کشاورزی فاروج مشکلات عمده زعفران‌کاران شهرستان فاروج را کمبود دستگاه‌های استاندارد برای پاک‌کردن گل و نیروی کار کافی در زمان برداشت عنوان کرد.


شمشیری گفت: جمع‌آوری گل نیازمند نیروی کار زیادی است که باید در زمان محدودی فراهم شود و پس از برداشت نیز فراوری و پاک‌کردن گل نیازمند نیروی کار گسترده‌ای است که این تعداد نیرو در شهرستان موجود نیست و برای این منظور نیرو از شهرستان‌های مجاور تأمین می‌شود.


وی تأکید کرد: در صورت وجود دستگاه‌های مدرن و استاندارد، کشاورزان می‌توانند محصول خود را به‌صورت فراوری شده و باقیمت مناسب به بازار عرضه کنند، در غیر این صورت، مجبور هستند محصول خام را باقیمت پایین به بازار بفروشند.


این مسئول ادامه داد: برای ساماندهی بازار گل زعفران، در سال ۱۳۹۹ یک بازارچه با مساحت حدود ۲۰۰ مترمربع و ۳۵ غرفه ایجاد شد و امسال نیز این بازارچه برای پنجمین سال متوالی فعالیت داشت.


سرپرست مدیریت جهاد کشاورزی فاروج گفت: قیمت گل در این بازارچه روزانه در دو نوبت صبح و عصر توسط یک تیم ۶ نفره متشکل از نمایندگان جهاد کشاورزی، اداره تعاون روستایی، زعفران‌کاران و خریداران تعیین می‌شود که این قیمت، کف قیمت بازار است و کشاورزان می‌توانند با آگاهی از آن، محصول خود را عرضه کنند.


وی اضافه کرد: خریدوفروش گل خارج از این بازارچه در داخل شهر ممنوع است.


شمشیری افزود: شهرستان فاروج سالانه حدود ۴ تا ۵ تن نگین زعفران، به کشورهای متعددی از جمله اسپانیا، انگلستان، چین، مالزی، ترکیه، روسیه و امارات صادرات دارد.  


وی با بیان اینکه شهرستان فاروج از نظر سطح زیر کشت و میزان تولید زعفران رتبه اول استان را دارد، اظهار کرد: کشت زعفران در این شهرستان از سال ۱۳۸۷ آغاز شده و اکنون با مساحت زیر کشت ۳ هزار و ۴۰۰ هکتار، ظرفیت تولید ۲۳ تن نگین زعفران در شرایط بدون خسارت و باارزش اقتصادی حدود ۲۰ هزار میلیارد ریال دارد.

سرپرست مدیریت جهاد کشاورزی فاروج ادامه داد: متوسط برداشت زعفران از مزارع شهرستان فاروج حدود ۵۶۰ کیلوگرم گل در هر هکتار است، اما برخی مزارع با عملکرد بالاتری تا یک هزار و ۵۰۰ تا یک هزار و ۸۰۰ کیلوگرم گل در هر هکتار نیز وجود دارند.

 
وی ادامه داد: به طور معمول، هر ۸۵ کیلوگرم گل زعفران، یک کیلوگرم نگین تولید می‌کند، بنابراین، میانگین تولید نگین در این شهرستان حدود ۵۶ کیلوگرم در هر هکتار است.

انتهای خبر/ داغستانی

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از