حالت تاریک
  • پنج‌شنبه, 1404/08/22 شمسی | 2025/11/13 میلادی
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه خبری عصر اترک هستید؟
راه درازی تا صنعتی‌شدن زعفران در پیش است
درگفتگو با عصراترک عنوان شد:

راه درازی تا صنعتی‌شدن زعفران در پیش است

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: صنعتی و صادرات محور شدن محصول زعفران از خراسان شمالی به تکمیل زنجیره تولید آن در استان بستگی دارد که باید امکانات آن با تکیه بر بخش خصوصی آماده سازی شود.

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در گفتگو باخبرنگار گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «عصراترک»، اظهار کرد: از گذشته بسیار دور رویشگاه اصلی زعفران در کشور، خطه خراسان بوده که در آن کشت و برداشت می‌شده است.

جواد همدمیان گفت: تغییر اقلیم بر توسعه سطح زیر کشت این گیاه کم آب طلب در این خطه به ویژه طی ۱۰ سال گذشته در استان خراسان شمالی بسیار اثرگذار بوده که طی این سال‌ها این سطح زیرکشت به طور قابل توجهی افزایش یافته است.

وی بیان کرد: سطح زیرکشت محصول زعفران در استان خراسان شمالی که در حال حاضر در سامانه پهنه بندی کشور ثبت شده چهار هزار و ۹۴۵ هکتار است که البته پیش بینی می‌شود این سطح زیرکشت به پنج هزار هکتار نیز رسیده باشد.

همدمیان عنوان کرد: در حال حاضر بیشترین سطح زیرکشت زعفران در سطح استان خراسان شمالی به ترتیب در شهرستان‌های فاروج، شیروان و اسفراین محقق شده و در سایر شهرستان‌های خراسان شمالی نیز سطح زیرکشت این محصول کمتر و پراکنده‌تر است.

وی یادآور شد: در حال حاضر در خراسان شمالی ۴ هزار و ۷۴۹ بهره‌بردار، مالک سطوح تحت کشت زعفران هستند.

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان در ادامه با اشاره به اینکه فصل برداشت محصول زعفران در خراسان شمالی از اوایل آبان شروع و تا اواخر آبان ادامه دارد، اعلام کرد: در استان، در شرایط مطلوب تولید گل زعفران ۲۰۰ کیلوگرم در هر هکتار و مجموع استحصال نگین زعفران نیز ۲۹ تن بوده است.

وی درباره کیفیت محصول زعفران تولیدی در استان نیز اظهار کرد: با توجه به اینکه شدت تابش آفتاب در شهرستان‌های فاروج، اسفراین، جاجرم، سنخواست زیاد است، این امر موجب شده است که کیفیت نگین زعفران همچنین اسانس این گیاه تولیدی در استان بالا باشد.

با این وجود، همدمیان خاطرنشان کرد: به علت اینکه خراسان شمالی از سال گذشته تاکنون فصل پاییزی کم باران و فصل تابستانی بسیار خشک را پشت سر گذاشته است، این شرایط موجب شده‌اند تا امسال کیفیت گل زعفران به بارنشسته در استان کمی اُفت داشته باشد.

در عین حال، وی با یادآوری این مطلب که زعفران محصولی صادرات محور و با ارزش افزوده بسیار بالایی است، تصریح کرد: این محصول برای صادراتی پایدار و حفظ بازارهای خارجی خود باید فرآیند کاشت تا بسته‌بندی آن صنعتی و تمام مکانیبزه بشود.

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: در استان، مرحله کاشت غده‌های زعفران در مزارع به دلیل وجود ماشین مکانیزه به صورت مکانیزه کشت می‌شود.

با این وجود، وی اعلام کرد: در زنجیره تولید زعفران در استان هنوز برداشت این محصول از سطوح تحت کشت به صورت سنتی و با دستان کارگران انجام می‌شود.

همدمیان خاطرنشان کرد: زعفران‌کاران استان در فصل برداشت این محصول با کمبود نیروی کارگری و افزایش هزینه تولید به علت بکارگیری نیروی کارگری برای برداشت این محصول مواجه هستند.

وی با بیان اینکه برداشت مکانیزه محصول زعفران از مزارع از جمله حلقه‌های مفقوده زنجیره تولید این محصول در استان است، خاطرنشان کرد: هنوز در سطح کشور ماشینی مکانیزه برای برداشت مکانیزه محصول زعفران وجود ندارد که از آن بهره‌برداری کرد.

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی یادآور شد: سازمان جهاد کشاورزی استان، ساخت چنین ماشینی را به پارک علم و فناوری استان پیشنهاد داده است.

وی تصریح کرد: درصورتیکه ماشین مکانیزه‌ای برای برداشت زعفران ساخته و وارد بازار شود، قطعا بر روی افزایش سطح زیرکشت این محصول در استان بسیار موثر خواهد بود.

همدمیان در بخش دیگری از سخن خود با اشاره به این مطلب که عملکرد تولید نگین زعفران در هر هکتار از مزارع استان در شرایط مطلوب پنج تا ۶ کیلوگرم بوده است، عنوان کرد: انبارداری و بسته‌بندی زعفران در استان نیز می‌بایست مکانیزه شوند که از دیگر حلقه‌های مفقوده زنجیره تولید زعفران در استان است.

افزون بر این، وی یادآور شد: گلبرگ زعفران نیز هنوز دورریز می‌شود درحالیکه باید مطالعات تحقیقی برای فرآوری گلبرگ زعفران و ایجاد صنایع فرآوری برای تبدیل گلبرگ به محصول جدید نیز انجام شود که یک حلقه دیگر از این زنجیره تولید خواهد بود.

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در ادامه درباره قیمت خرید زعفران و حذف دلالان از بازار این محصول نیز اعلام کرد: برای ساماندهی به بازار فروش زعفران استان، امسال نیز بازارچه فروش این محصول در شهر فاروج فعال شده است تا زعفران‌کاران محصول تولیدی خود را به قیمت‌هایی مناسب به تجار در این بازار بفروشند.

وی در ادامه با اعلام اینکه در حال حاضر استان خراسان شمالی رتبه سوم تولید محصول زعفران ایران را دارا است، خاطرنشان کرد: امسال خراسان شمالی از بازرگانان بومی استان همچنین یک شرکت بازرگانی زعفران از خراسان رضوی دعوت کرد که برای خرید این محصول تولیدی استان در بستر سامانه الکترونیکی پالیز ورود کنند تا خرید این محصول در استان نظامند و قیمت خرید از زعفران کاران نیز مناسب‌تر شود.

همدمیان افزود: در این راستا، هفت بازرگان بومی و یک شرکت بازرگانی از خراسان رضوی در این زمینه ورود کرده و پای کار آمده‌اند که در بستر سامانه الکترونیکی پالیز خرید را انجام می‌دهند.

با این وجود، وی تصریح کرد: تشکیل شرکت‌های تعاونی و اتحادیه زعفران کاران استان از دیگر حلقه‌های مفقوده این زنجیره تولید در استان است که باید ایجاد و فعال شوند.

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان گفت: تشکیل آنها موجب می‌شود تا بر روی قیمت گذاری این محصول در بازار و کمک به تکمیل حلقه‌های زنجیره تولید این محصول در استان همچنین صادرات این محصول با برند استان بسیار اثرگذار باشند.

علاوه بر این، وی عنوان کرد: صنعتی و صادرات محور شدن محصول زعفران در خراسان شمالی همچنین به تامین پیازچه‌های اصلاح شده برای افزایش میزان تولید در واحد سطح و مقاومت در برابر تغییرات آب و هوایی نیازمند است.

همدمیان همچنین بر اجرای سیستم‌های نوین آبیاری به طور مشخص آبیاری زیرسطحی در مزارع زعفران در استان نیز تصریح کرد.

انتهای خبر/قهرمانی

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!