
کارشناس نظارت بر مواد غذایی علوم پزشکی خراسانشمالی:
ظاهر فریبنده قارچهای سمی که مرگآفرین هستند
کارشناس نظارت بر مواد غذایی علوم پزشکی خراسانشمالی با اشاره به مسمومیت ناشی از مصرف قارچهای خودرو گفت: تشخیص قارچهای سمی از قارچ خوراکی راحت نیست بلکه سموم بعد از پخت نیز از بین نمیرود و باعث مسمومیت و مرگ افراد میشود.
حسین صادقی در گفتگو با خبرنگار حوزه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک» اظهار کرد: طی هفتههای گذشته موارد متعددی از مسمومیت شهروندان در اثر مصرف قارچهای سمی در برخی نقاط کشور گزارش شده که این موضوع زنگ خطری برای نهادهای مرتبط با سلامت و محیط زیست است.
وی با بیان اینکه بسیاری از قارچهای سمی ظاهری مشابه قارچهای خوراکی دارند، افزود: تشخیص نوع سمی از خوراکی برای افراد عادی تقریباً غیرممکن بوده و تنها توسط متخصصان قارچشناسی و گیاهشناسی قابل انجام است؛ بنابراین توصیه میشود مردم از اعتماد به توصیههای افراد غیرمتخصص در این زمینه خودداری کنند.
صادقی با تأکید بر آسیبهای زیستمحیطی ناشی از برداشت بیرویه قارچهای خودرو گفت: این اقدام میتواند چرخه زیستی و تنوع گونهای در مناطق طبیعی را به خطر بیندازد.
این کارشناس در پاسخ به این باور غلط که مصرف قارچ توسط حیوانات نشاندهنده بیضرر بودن آن برای انسان است، تصریح کرد: این تصور اشتباه است، چرا که تحمل برخی حیوانات به سموم قارچی با بدن انسان متفاوت است و نمیتوان آن را معیار بیخطر بودن قارچها دانست.
وی در ادامه افزود: روشهای سنتی همچون تغییر رنگ قاشق نقره در مجاورت قارچ، یا وجود حشرات در اطراف آن، معیار علمی و قابلاعتمادی برای تشخیص سمیت قارچها نیستند.
صادقی با اشاره به مقاومت برخی سموم قارچهای سمی در برابر گرما گفت: حتی روشهایی نظیر کباب کردن، آبپز یا بخارپز کردن قارچ نیز قادر به از بین بردن کامل این سموم نیستند.
وی درباره علائم مسمومیت با قارچهای سمی اظهار کرد: بروز علائم گوارشی مانند تهوع، استفراغ و اسهال بهصورت تأخیری (۵ تا ۱۲ ساعت پس از مصرف قارچ)، نشانهای از احتمال مسمومیت است. در این موارد باید فرد مسموم در اسرع وقت به مراکز درمانی تخصصی منتقل شود.
صادقی تأکید کرد: هر چه بروز علائم دیرتر باشد، شدت سمیت قارچ بیشتر است. تأخیر در درمان ممکن است باعث آسیب جدی به کبد و کلیه و حتی مرگ شود. همچنین توصیه میشود در صورت امکان، باقیمانده قارچ مصرفشده برای شناسایی و کمک به درمان، به همراه بیمار به بیمارستان منتقل شود.
وی در پایان هشدار داد: از مصرف قارچهای خودرو، بهویژه قارچهایی که در کنار تنه درختان خشکشده رشد میکنند یا بهصورت فلهای توسط افراد بومی جمعآوری شدهاند، جداً خودداری کنید. برای اطمینان از سلامت، تنها قارچهای دارای بستهبندیهای دارای مجوز و تأییدشده توسط مراجع رسمی را تهیه و مصرف کنید.
انتهای خبر/ رحمانی
درباره نویسنده
لینک کوتاه خبر
برچسبها
نظر / پاسخ از
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!