حالت تاریک
  • یکشنبه, 1404/04/29 شمسی | 2025/07/20 میلادی
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن سایت خبری عصر اترک هستید؟
توانمندسازی زنان سرپرست خانوار، گامی برای خوداتکایی
عصر اترک بررسی کرد؛

توانمندسازی زنان سرپرست خانوار، گامی برای خوداتکایی

زنان سرپرست خانوار با چالش‌های اقتصادی و اجتماعی روبه‌رو هستند. نهادهای حمایتی به ویژه سازمان بهزیستی در سال‌های اخیر با درک این شرایط دشوار، رویکرد خود را از حمایت‌های معیشتی، به سمت برنامه‌های توانمندساز سوق داده‌اند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «عصراترک» در جامعه امروز، زنان سرپرست خانوار به عنوان یکی از آسیب‌پذیرترین گروه‌های اجتماعی با چالش‌های چندبعدی مواجه هستند.  این چالش‌ها که ریشه در مسائل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی دارد، زندگی روزمره خیلی از زنان سرپرست خانوار در کشور را تحت تأثیر قرار داده است. در این میان، استان خراسان شمالی به عنوان یکی از مناطق کمتربرخوردار، شاهد حضور پررنگ‌تر این معضلات است.

زنان سرپرست خانوار، چه به‌دلیل فوت همسر، طلاق، یا ناتوانی سرپرست خانواده، با چالش‌های اقتصادی و اجتماعی متعددی روبه‌رو هستند. نهادهای حمایتی به ویژه سازمان بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی(ره) در سال‌های اخیر با درک این شرایط دشوار، رویکرد خود را از حمایت‌های مقطعی و معیشتی صرف، به سمت برنامه‌های پایدار و توانمندساز سوق داده‌اند. این تغییر استراتژی که با هدف ایجاد خوداتکایی اقتصادی طراحی شده، در قالب طرح‌های متنوعی همچون اعطای تسهیلات اشتغال‌زایی، توسعه مشاغل خانگی، آموزش‌های مهارتی و حمایت‌های درمانی اجرایی شده است.

اما پرسش اساسی اینجاست که این برنامه‌ها تا چه اندازه توانسته‌اند بر چرخه فقر این زنان غلبه کند؟ آیا سازوکارهای فعلی برای پاسخگویی به نیازهای متنوع این قشر از جامعه کافی است؟ و مهم‌تر آنکه، موانع ساختاری پیش‌روی این زنان برای دستیابی به استقلال مالی کدامند؟



پرداخت وام اشتغال به ۲ هزار و ۸۳ زن سرپرست خانوار

اعظم الهامی در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «عصراترک» با اشاره به پرداخت ۲ هزار و ۶۲۵ میلیارد و ۷۴۰ میلیون ریال تسهیلات از سال گذشته تاکنون، عنوان کرد: این مبلغ به ۲ هزار و ۸۳ زن سرپرست خانوار در سطح استان پرداخت شده است.

وی افزود: از این میزان، ۵۴۹ میلیارد ریال توسط اداره کل بهزیستی استان و مابقی توسط کمیته امداد امام خمینی(ره) تخصیص یافته است.

مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری خراسان شمالی این تسهیلات در قالب‌های متنوعی شامل وام‌های اشتغال‌زایی، کمک‌ هزینه ودیعه مسکن، تسهیلات مشاغل خانگی، اعتبارات خوداشتغالی و کمک‌های درمانی در اختیار زنان سرپرست خانوار قرار گرفته است که این تنوع در تسهیلات به منظور پوشش دادن نیازهای مختلف این گروه طراحی شده است.

وی با بیان این‌که از میان دریافت‌کنندگان تسهیلات، ۳۶۶ نفر تحت پوشش بهزیستی و یک‌هزار و ۷۱۷ نفر زیر نظر کمیته امداد استان بوده‌اند.

این مسئول خاطر نشان کرد: در حال حاضر ۵۲ هزار و ۳۳۳ خانوار تحت پوشش کمیته امداد هستند که از این تعداد، ۲۸ هزار و ۲۵۸ مورد را زنان سرپرست خانوار تشکیل می‌دهند و در این میان سالمندان بیشترین سهم را دارند.

الهامی افزود: در حوزه بهزیستی نیز آمارها نشان می‌دهد که از ۴۶ هزار و ۱۰۷ خانواده تحت پوشش این نهاد که شامل ۱۲۴ هزار نفر می‌شوند، ۳ هزار و ۵۹۵ مورد را زنان سرپرست خانوار تشکیل می‌دهند که بیشترین تعداد آنان را زنان مطلقه شامل می‌شوند.

مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری خراسان شمالی اظهار کرد: این اقدامات حمایتی در چارچوب برنامه‌های دولت برای توانمندسازی زنان سرپرست خانوار و کاهش مشکلات معیشتی این قشر از جامعه انجام شده است. مسئولان استانی اعلام کرده‌اند که این روند حمایتی با برنامه‌ریزی‌های دقیق‌تر و تخصیص منابع بیشتر در آینده نیز ادامه خواهد یافت.

 

 

۳ هزار ۵۱۵  زن سرپرست خانوار تحت پوشش بهزیستی خراسان شمالی

صادق جعفری در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک» در توضیح خدمات این سازمان به زنان سرپرست خانوار اظهار کرد: طلاق، فوت همسر و ازکارافتادگی سرپرست خانواده از عمده‌ترین دلایلی هستند که موجب می‌شود این افراد تحت پوشش حمایت‌های مستمر بهزیستی قرار گیرند و هم اکنون ۳ هزار ۵۱۵  زن سرپرست خانوار تحت پوشش این سازمان قرار گرفتند.

 وی افزود: بر اساس قانون بودجه سالانه و باتوجه‌به بعد خانوار، مبالغ متفاوتی به این زنان پرداخت می‌شود که از یک میلیون و ۴۰۰ هزار تومان برای خانوارهای تک‌نفره تا ۴ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان برای خانوارهای پنج‌نفره و بیشتر متغیر است.

مدیرکل بهزیستی خراسان شمالی با اشاره به خدمات غیرمستمر بهزیستی عنوان کرد: این خدمات بر اساس دستورالعمل‌های سازمانی و باتوجه‌به شرایط خاص هر خانواده تعیین می‌شوند که شامل مواردی چون پشتیبانی آموزشی و تحصیلی، تسهیلات اشتغال‌زایی، کمک‌های مسکن، پوشش بیمه‌ای، خدمات بهداشتی و درمانی، حمایت از ازدواج، تأمین وسایل ضروری زندگی و برنامه‌های امنیت غذایی می‌شود.

وی افزود: برخی از این حمایت‌ها به‌صورت بلاعوض و برخی دیگر در قالب وام‌های بدون بهره ارائه می‌شوند که ازاین‌بین ۲۰۸ فقره وام اشتغال‌زایی و ۹۱ فقره کمک‌هزینه بلاعوض مسکن به زنان سرپرست خانوار در سال ۱۴۰۳ اعطا شد.

جعفری با اشاره به هدف سازمان بهزیستی در قبال زنان سرپرست خانوار خاطرنشان کرد: هدف این سازمان توانمندسازی اقتصادی و اجتماعی آنها و ارتقای سطح زندگی‌شان است، این هدف از طریق ارائه خدمات مختلفی مانند آموزش‌های حرفه‌ای، مشاوره، حمایت‌های مالی، و کمک به اشتغال و مسکن پیگیری می‌شود. 


نتیجه‌گیری: توانمندسازی زنان نیازمند حمایت از سوی دولت در واقع فرایندی است که افراد را از وضعیت بی‌قدرتی به مرحله کنترل بیشتر بر زندگی و سرنوشت خود هدایت می‌کند. قدرت‌یابی نقطه مقابل فقرزایی و ناتوان‌سازی است و این فرایند، ساختارها و روابطی را که منجر به فقر و ناتوانی افراد، خانوارها و جوامع می‌شوند هدف قرار داده و آنها را تغییر می‌دهد، به‌گونه‌ای که افراد و جوامع بتوانند توانمندی‌های ازدست‌رفته خود را بازیابند و سرنوشت خویش را خود رقم بزنند.


تهیه و تنظیم گزارش: امین فیروزبخت

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!