حالت تاریک
  • چهارشنبه, 1403/10/26 شمسی | 2025/01/15 میلادی
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن سایت خبری عصر اترک هستید؟
مولای‌متقیان؛ پیوندی از عدالت و مهر پدرانه
عصر اترک بررسی کرد؛

مولای‌متقیان؛ پیوندی از عدالت و مهر پدرانه

امام علی (ع) شخصیتی الگو برای اهل جهان است که در اجرای عدالت، برقراری اتحاد و در نهایت جایگاه پدرانه در خانواده نقشش را به نحو احسن به جا آورد و تبدیل به الگویی برای تمام افراد در زمان‌های مختلف شده است.

 به گزارش خبرنگار حوزه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک»، روز پدر در تقویم ایران با ولادت امام علی (ع)، نخستین امام شیعیان و نماد شجاعت، عدالت و بزرگواری، گره‌خورده است.

 امام علی (ع) با شخصیت بی‌نظیر و ارزش‌های الهی خود، نمونه‌ای از یک پدر دلسوز، همسری مهربان و رهبری عادل است.

 عدالت امام علی (ع) یکی از برجسته‌ترین ویژگی‌های ایشان است که در تاریخ بشریت به نمادی از انصاف و عدالت تبدیل شده به‌طوری‌که در دوران خلافت خود، همواره بر اجرای عدالت تأکید داشتند و هیچ‌گاه در برابر ظلم و بی‌عدالتی سکوت نکردند. امام علی (ع) بر این باور بودند که عدالت پایه و اساس حکومت اسلامی است و بدون آن، جامعه دچار فساد و تباهی می‌شود.

 عدالت نقشی بنیادین در ایجاد و تقویت وحدت در جامعه ایفا می‌کند و هنگامی که عدالت در جامعه‌ای حاکم باشد، افراد احساس امنیت، برابری و احترام می‌کنند و این احساسات زمینه‌ساز همبستگی و اتحاد می‌شوند.

 گفتنی است که در اندیشه امام علی (ع)، عدالت نه‌تنها یک اصل اخلاقی، بلکه ضرورتی برای پایداری و استحکام جامعه است.

 امام علی (ع) طلایه‌دار اتحاد مسلمانان بود

 عباس کیفی بجستانی در گفتگو با خبرنگار حوزه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک» گفت: امام علی (ع) از منادیان و طلایه‌داران همبستگی و اتحاد بین مسلمانان بوده‌اند و همه مسلمان را به همسویی فرامی‌خواندند.

 این استاد دانشگاه وحدت را عامل عزت جامعه اسلامی دانست و ادامه داد: دشمنان تمام تلاش خود را به کار گرفته‌اند تا وحدت را از بین ببرند و اسلام را نابود و کم‌رنگ کنند، این در حالی است که امام علی (ع) برای تحکیم اتحاد و وحدت در جامعه ارزش آن را در نهج‌البلاغه بیان کرده‌اند.

 وی اضافه کرد: امام علی (ع) نه‌تنها قائل به وحدت بین مسلمانان بود؛ بلکه معتقد به وحدت و همبستگی بین افرادی است که در جامعه اسلامی زندگی می‌کنند و به همین دلیل به وحدت بین مسلمانان به چشم هدیه‌ای الهی می‌نگرد که موجب الفت، مودت بین آنان خواهد شد و در نهایت در سایه آن به آرامش و امنیت دست پیدا می‌کنند.

 این کارشناس مسائل فرهنگی با اشاره به اینکه اتحاد در جامعه در واقع نعمتی است که ارزش آن بی‌مثال و اهمیتش فوق‌العاده است، ادامه داد: نگاه امام علی (ع) به موقعیت وحدت، نگاهی راهبردی و سرشار از عشق و علاقه است، به‌طوری‌که تفرقه را مانع دریافت خیر الهی و برخورداری از خیروبرکت را در سایه وحدت می‌دانست.

 نهج‌البلاغه نقشه راهی برای اداره جامعه

 کیفی بجستانی با تأکید بر این موضوع که نهج‌البلاغه میراث گران‌قدر آسمانی است، بیان داشت: بنابراین این کتاب می‌تواند مهم‌ترین نقشه راه اداره جامعه و جهت تعلیم و تربیت قرار بگیرد، همچنین برای سعادت فردی و اجتماعی فرد بسیار مهم و ارزشمند است.

 این کارشناس مسائل فرهنگی ابراز داشت: نکته قابل توجه این است که پیام‌های نهج‌البلاغه باید سند راه مدیران جامعه اسلامی باشد، زیرا مسیر صحیح زندگی در این کتاب ترسیم شده است.

 وی همچنین حضرت علی (ع) را مظهر عدل و عدالت معرفی کرد و گفت: عدالت در رفتار، گفتار و کردار آقا تجلی داشت و در واقع عدالتش نشانه بندگی خداوند بود.

 کیفی بجستانی همچنین از ویژگی‌های برجسته امام علی (ع) اهتمام فراوان به تربیت فرزندان را عنوان کرد و ادامه داد: این اهتمام در تربیت فرزندانی چون امام حسن (ع)، امام حسین (ع) و حضرت زینب (س) به‌خوبی آشکار است.

 
مسئولان به قرآن و عترت عمل کنند

 این کارشناس مسائل فرهنگی خاطرنشان کرد: تا زمانی که موضوع تربیت فرزند به دغدغه‌ای برای پدر و مادر در جامعه اسلامی تبدیل نشود، نمی‌توان تربیت درستی را ارائه داد.

 این مدرس دانشگاه یادآور شد: باتوجه‌به تأکیدات مقام معظم رهبری، مسئولان کشور و جامعه اسلامی باید با بهره‌گیری از قران، عترت و عمل به دستورات قرآن و اهل‌بیت عصمت و طهارت، مراحل مختلف معنویت در جامعه را تقویت کنند.

 
اتحاد ثمره عدالت علی بود

 محبوبه معین مقدس در گفتگو با خبرنگار حوزه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک» گفت: امام علی (ع) درحالی‌که حق با او بود؛ اما برای حفظ یکپارچگی حکومت اسلامی از حق خودش گذشت و هر کاری توانست در راستای پیشبرد اهداف جامعه اسلامی انجام داد.

 وی ادامه داد: امام علی (ع) در تمام مراحل زندگی‌اش در هر زمانی اسلام و پیشبرد کار اسلام را مبنا قرار می‌داد که می‌تواند مهم‌ترین درس از زندگی مولای متقیان برای مردم باشد.

 رئیس دانشگاه دخترانه کوثر بجنورد با اشاره به اینکه یکی از مواردی که همیشه باعث اذیت مردم بوده است، ایجاد فاصله‌های طبقاتی و بی‌عدالتی است، اضافه کرد: براین‌اساس امام علی (ع) وقتی حکومت را در دست داشت، تمام سعی‌اش برای ازبین‌بردن بی‌عدالتی بود، زیرا حفظ عدالت را باعث وحدت در جامعه می‌دانست.

 این مسئول خاطرنشان کرد: همچنین امام علی (ع) با تمام مشغولیت‌هایی که داشت، هیچ‌وقت نقش تربیتی خودش را فراموش نکرد و در کنار نقش تربیتی که حضرت فاطمه داشت، بعد از شهادت ایشان، نقش پدرانه‌اش را به‌صورت کامل ایفا کرد.

 

 مهجوریت نهج‌البلاغه در بین مردم

 وی با اشاره به اینکه نهج‌البلاغه بخش‌های مختلفی دارد که بر اساس شرایط مختلفی نوشته شده است، گفت: براین‌اساس این کتب می‌تواند یک نقشه راه برای جامعه امروز باشد.

 معین مقدس افزود: در کتاب نهج‌البلاغه موارد مختلفی در مورد اعتقادات، تقوا، سیاست‌مداری، قانون صبحت شده که می‌تواند درس بزرگی برای تمام اهل جامعه در بخش‌های مختلف باشد، به‌طوری‌که متأسفانه نهج‌البلاغه در بین مسلمانان مهجور واقع شده است.

 حکومت امام علی (ع) بر پایه عدالت بود

 اعظم‌السادات افشین فر در گفتگو با خبرنگار حوزه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک» گفت: امام علی (ع) سعی بر حکومت بر مبنای عدالت داشت که نتیجه آن وحدت و همبستگی و در نهایت باعث نزدیکی قلب‌ها به یکدیگر می‌شد.

 وی ادامه داد: امام (ع) برخلاف خلیفه قبل که مردم را در پرداخت بیت‌المال طبقه بندی کرده بود، سهم تمام افراد را به‌صورت یکسان پرداخت می‌کردند که موضوعی قابل‌تأمل برای برقراری اتحاد در جامعه بود.

 رئیس دانشکده فنی دخترانه انقلاب بجنورد اضافه کرد: تمام تلاش امام علی (ع) بر این بود که اختلاف بین امت اسلامی را به کمترین حد برساند و مردم بدون جنگ با صلح در کنار هم زندگی کنند.

 عدالت در حکمرانی باعث همبستگی ملت می‌شود

 این مسئول با تأکید بر این موضوع که عدالت مسئله بسیار مهمی در جامعه است، گفت: عدالت یعنی اینکه هر کسی در جایگاه خودش قرار بگیرد و از خدمات مساوی برخوردار شوند.

 افشین‌فر یادآور شد: اگر حکومت‌ها بر اساس عدالت حکمرانی داشته باشند و در مورد مردم خودشان و کشورهای همسایه و منطقه، هر کشور به حقوق قانونی‌اش قانع باشد، قطعاً اتحاد بیشتری در بین ملت‌ها دیده می‌شود.

 عضو شورای اسلامی بجنورد با اشاره به اینکه قطعاً بی‌عدالتی باعث کینه می‌شود، گفت: رعایت عدالت و محور قراردادن این موضوع در امر حکمرانی‌ها باعث اتحاد و همبستگی در جامعه خواهد شد.


 کم‌رنگی الگوی تربیتی علوی در جامعه

 وی افزود: خانواده‌ها اگر بتوانند الگوی تربیتی زندگی حضرت علی (ع) و حضرت زهرا (س) را در زندگی‌شان داشته باشند در تربیت فرزندانشان دچار مشکل نخواهند شد.

 این مسئول با اشاره به اینکه تربیت فرزندان از دوران کودکی و بدو تولد آغاز می‌شود، افزود: بنابراین خانواده‌ها با الگوگیری از زندگی ائمه می‌توانند از بدو کودکی مسئله اعتقادات فرزندانشان را مورد توجه قرار دهند.

 افشین‌فر یادآور شد: متأسفانه در جامعه این نکات موردتوجه قرار نمی‌گیرد به همین دلیل دچار مشکل می‌شویم، درحالی‌که اگر از کودکی این ابعاد تربیتی را داشته باشیم به مشکل نخواهیم خورد.

 مدیران عدالت علوی را مسیر حرکت بدانند

 رئیس دانشکده دخترانه انقلاب بجنورد دررابطه‌با نهج‌البلاغه به‌عنوان نقشه راه جامعه اسلامی توضیح داد: در ابتدا باید نهج‌البلاغه را مطالعه کنیم تا بتوانیم بر مبنای آن عمل کنیم، همچنین مدیران جملاتی از این کتاب را در اتاق محل کارشان نصب و در جلسات به آن اشاره کنند.

 وی گفت: زمانی که مدیران خودشان را ملزم کنند تا در حکومت اسلامی به جایگاه جامعه عدالت علوی برسند، قطعاً در هر لحظه هر مدیری در تصمیمات خودش باید ببیند کاری که انجام می‌دهد، خداپسندانه است، یا نه و بعد نسبت به آن اقدام کند.

 نتیجه‌گیری: عدالت امام علی (ع) الگویی بی‌نظیر برای زندگی فردی و اجتماعی ما در دنیای امروز است، اگر بخواهیم جامعه‌ای منسجم، عادلانه و همراه با وحدت داشته باشیم، باید آموزه‌های آن امام بزرگوار را در زندگی خود به کار ببریم.

در زندگی فردی، می‌توانیم باانصاف و عدالت در رفتارهایمان، روابط خانوادگی و اجتماعی را بهبود بخشیم و با دیگران با احترام و مساوات برخورد کنیم، همچنین در سطح اجتماعی، پیاده‌سازی عدالت در حوزه‌های اقتصادی، فرهنگی و سیاسی باعث کاهش تبعیض و نابرابری شده و اتحاد و همبستگی میان افراد جامعه را تقویت می‌کند.

 بنابراین از عدالت امام علی (ع) می‌آموزیم که هیچ‌کس نباید حقوق دیگری را پایمال کند و هر کس باید سهم عادلانه خود را دریافت کند، زیرا اگر این اصول، به‌درستی اجرا شوند، می‌توانند پایه‌گذار جامعه‌ای باشند که در آن صلح و امنیت برقرار است و مردم به‌جای اختلاف و جدایی، در مسیر همدلی و پیشرفت حرکت می‌کنند.

بنابراین، با الگوگرفتن از عدالت امام علی (ع) و تأکید بر ارزش وحدت، می‌توانیم دنیایی عادلانه‌تر، مهربان‌تر و پایدارتر بسازیم.

 تهیه و تنظیم گزارش: آرزو رحمانی

 انتهای خبر/

 

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از