حالت تاریک
  • دوشنبه, 1403/12/06 شمسی | 2025/02/24 میلادی
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن سایت خبری عصر اترک هستید؟
مقابله با تهدیدات نرم‌افزاری نیازمند جهاد تبیین است
دکترای علوم ارتباطات:

مقابله با تهدیدات نرم‌افزاری نیازمند جهاد تبیین است

دکترای علوم ارتباطات با اشاره به اینکه مقابله با تهدیدات نرم‌افزاری، نیازمند یک جهاد تبیین مستمر و همه‌جانبه است، گفت: این جهاد نباید صرفٱ در سطح حاکمیتی باشد بلکه باید به یک گفتمان عمومی تبدیل شود.

مجید پورخیاط در گفتگو با خبرنگار حوزه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «عصراترک» با توجه به تأکید رهبر انقلاب بر تهدیدات نرم‌افزاری گفت: تهدیدات نرم‌افزاری از طریق تغییر تدریجی ارزش‌ها، باورها و هنجارهای اجتماعی، ساختارهای فرهنگی و اجتماعی یک جامعه را مورد هدف قرار می‌دهند. 

وی ادامه داد: بنابراین در چنین شرایطی، اولویت‌های فکری مردم دچار دگرگونی شده و انسجام ملی تضعیف می‌شود. 

این دکترای علوم ارتباطات در این باره توضیح داد: یکی از مهم‌ترین ابزارهای این تهدید، جنگ شناختی و دست‌کاری افکار عمومی است که از طریق رسانه‌های جهانی و شبکه‌های اجتماعی هدایت می‌شود.

وی اضافه کرد: نکته قابل توجه این است که در بلندمدت، این نوع تهدیدات می‌توانند موجب افزایش بی‌اعتمادی عمومی به نهادهای حاکمیتی، کاهش هویت ملی، تقویت اختلافات داخلی و در نهایت، فرسایش تدریجی قدرت اجتماعی کشور شوند به طوری که وقتی تردید در اصول و مبانی ارزشی جامعه گسترش پیدا کند، شکاف‌های اجتماعی افزایش و جامعه در برابر نفوذ فرهنگی و سیاسی آسیب‌پذیرتر می‌شود.

پورخیاط با اشاره به اینکه امروزه ابزارهای قدرت تغییر کرده‌اند، افزود: اگر در گذشته منابعی مانند نفت و طلا قدرت را تعیین می‌کردند، امروز این قدرت در دست کسانی است که داده‌ها و اطلاعات را در اختیار دارند و غرب با مالکیت پلتفرم‌ها و کنترل الگوریتم‌های رسانه‌ای، جریان اطلاعات را به‌گونه‌ای هدایت می‌کند که محتواهای تخریبی، اختلاف‌برانگیز و تردیدزا برجسته شوند. 

این مدرس علوم ارتباطات اضافه کرد: انتشار اخبار جعلی، تحریف واقعیت‌ها و بهره‌گیری از هوش مصنوعی برای ایجاد روایت‌های دست‌کاری‌شده، از جمله روش‌های اعمال این تهدیدات هستند.

پورخیاط ادامه داد: برای مقابله با این روند، باید استقلال رسانه‌ای تقویت شود و سرمایه‌گذاری جدی روی پلتفرم‌های داخلی انجام گیرد و همچنین، ارتقای سواد رسانه‌ای جامعه و آموزش تفکر انتقادی به کاربران، می‌تواند آن‌ها را در برابر اثرات مخرب جنگ شناختی مقاوم کند.

وی یادآور شد: یکی از دلایل سلطه رسانه‌ای غرب، وابستگی به زیرساخت‌های ارتباطی و رسانه‌ای آن‌هاست، بنابراین اگر ما بتوانیم بسترهای داخلی قوی ایجاد کنیم و محتواهای جذاب، دقیق و معتبر در این فضا تولید کنیم، می‌توانیم جریان اطلاعات را به نفع خود مدیریت کنیم. 

این دکترای علوم ارتباطات اضافه کرد: کشورهای پیشرفته‌ای مانند چین، نمونه‌ای موفق در این زمینه هستند که با توسعه پلتفرم‌های بومی توانسته‌اند تا حد زیادی از نفوذ رسانه‌های خارجی بکاهند.

پورخیاط گفت: علاوه بر این در کنار این اقدامات، متخصصان ارتباطات اجتماعی، دانشگاه‌ها و رسانه‌ها باید در یک حرکت هماهنگ، جریان تبیین و آگاهی‌بخشی را تقویت کنند، زیرا مقابله با تهدیدات نرم‌افزاری یک فرآیند مستمر است که نیاز به حضور فعال و هوشمندانه در عرصه ارتباطات دارد.

وی خاطرنشان کرد: نخبگان و فعالان رسانه‌ای به عنوان ناظران و تحلیلگران جریان‌های رسانه‌ای، نقش کلیدی در شناخت، مقابله و خنثی‌سازی تهدیدات نرم‌افزاری ایفا می‌کنند. پورخیاط گفت: در دنیای امروز که اطلاعات و داده‌ها به ابزار قدرت تبدیل شده‌اند، جنگ شناختی به یکی از مهم‌ترین ابزارهای سلطه تبدیل شده و جوامع هدف حملات رسانه‌ای سازمان‌یافته قرار گرفته‌اند که در این میان، نخبگان ارتباطی موظف‌اند با بهره‌گیری از دانش تخصصی خود، جامعه را در برابر این هجمه‌ها آگاه و مقاوم سازند.  

این مدرس دانشگاه بیان داشت: یکی از مهم‌ترین وظایف این گروه، تحلیل جریان‌های رسانه‌ای و شفاف‌سازی اهداف پشت پرده آن‌ها است. 

پورخیاط یادآور شد: دشمنان از طریق رسانه‌های تحت کنترل خود، با انتشار اطلاعات نادرست، تحریف واقعیات و القای ناامیدی و تردید، سعی در تغییر اولویت‌های فکری جامعه دارند که متخصصان ارتباطات و فعالان رسانه‌ای باید با رصد دقیق این جریان‌ها، راهبردهای رسانه‌ای دشمن را افشا کرده و با ارائه تحلیل‌های علمی، جامعه را از اثرات این جنگ شناختی مصون سازند.  

وی ادامه داد: از سوی دیگر، این نخبگان می‌توانند نقش مؤثری در هدایت سیاست‌گذاری‌های رسانه‌ای کشور ایفا کنند. این کارشناس فضای مجازی افزود: سیاست‌گذاران و تصمیم‌گیران در حوزه ارتباطات، برای مقابله با تهدیدات نرم‌افزاری نیازمند مشاوره‌های تخصصی هستند تا بتوانند راهبردهای دقیق و مؤثری در این زمینه تدوین کنند، زیرا تدوین قوانین و مقررات مناسب، حمایت از تولید محتوای بومی و تقویت زیرساخت‌های رسانه‌ای داخلی، از جمله اقداماتی است که نیازمند حضور فعال متخصصان این حوزه است.  

وی در ادامه گفت: ترویج گفتمان ملی و افزایش سواد رسانه‌ای نیز از دیگر وظایف کلیدی نخبگان ارتباطات است، باتوجه به اینکه یکی از راه‌های نفوذ رسانه‌ای دشمن، ایجاد شکاف‌های اجتماعی، سیاسی و فرهنگی در داخل کشور است. 

پورخیاط با اشاره به اینکه مقابله با تهدیدات نرم‌افزاری، نیازمند یک جهاد تبیینی مستمر و همه‌جانبه است، گفت: این جهاد نباید صرفاً در سطح حاکمیتی باقی بماند، بلکه باید به یک گفتمان عمومی تبدیل شود. 

وی بیان داشت: نخبگان ارتباطی باید از تمام ظرفیت‌های علمی، رسانه‌ای و دانشگاهی برای روشنگری و مقابله با تحریف‌های رسانه‌ای استفاده کنند که با ایجاد شبکه‌های نخبگانی برای تبادل تحلیل‌های تخصصی، استفاده از ظرفیت فضای مجازی برای آگاهی‌بخشی و برگزاری نشست‌های تخصصی در حوزه جنگ شناختی، می‌تواند از جمله راهکارهای عملی برای مقابله با این تهدیدات باشد.  

مصاحبه: آرزو رحمانی 

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.