حالت تاریک
  • دوشنبه, 1404/02/15 شمسی | 2025/05/05 میلادی
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن سایت خبری عصر اترک هستید؟
فرهنگ‌سازی جوانی جمعیت زمان‌بر است
مامای باسابقه شیروان:

فرهنگ‌سازی جوانی جمعیت زمان‌بر است

مامای باسابقه شیروانی با ۳۵ سال سابقه کار مامایی گفت: افزایش جمعیت جوان یک پروسه مطرح در سطح جهان است، بنابراین اجرایی‌شدن جوانی جمعیت در کشور نیازمند زمان است.

 به گزارش خبرنگار حوزه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک» از شیروان، ماماها نه‌تنها در روند زایمان، بلکه در تمام مراحل بارداری، مراقبت‌های پس از زایمان و آموزش‌های بهداشتی، همراه و پشتیبان مادران هستند.

 روز ماما در واقع می‌تواند یادآور تعهد، دلسوزی و مسئولیت‌پذیری افرادی باشد که با دانش، مهارت و عشق، در یکی از حساس‌ترین و حیاتی‌ترین بخش‌های سلامت انسان خدمت می‌کنند.

 به بهانه روز ماما با لیلا همتی کارشناس مامایی با ۳۵ سال سابقه خدمت که قدیمی‌ترین مامای شیروانی است گفتگویی انجام شده که در ادامه تقدیمتان می‌شود: 

 

 عصر اترک: چگونه وارد حرفه مامایی شدید و از چه سالی مشغول به کار در این رشته شدید؟

 همتی در پاسخ به سؤال خبرنگار ما گفت: در سال ۱۳۴۹ در کرمانشاه متولد شدم، دوران ابتدایی و دبیرستان را در کرمانشاه گذراندم پس از آن تحصیلات دانشگاهی را سال ۱۳۶۷ در دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد گذراندم و در سال ۱۳۷۱ فارغ‌التحصیل شدم.

 وی ادامه داد: سال ۱۳۷۲ بعد از ازدواج به شیروان آمدم و طرح مامایی‌ام را در این شهرستان در بیمارستان ۱۵ خرداد که آن زمان مرکز بهداشت بود و کمترین امکانات را داشت، آغاز کردم.

 این بانوی باسابقه در رشته مامایی شهرستان شیروان اضافه کرد: جزو اولین کارشناسان مامایی در شیروان بودم که تجربه‌ام را در کنار همکاران قدیمی بالا بردم.

 همتی گفت: در زمان شروع به کار، در شهرستان شیروان متخصص زنان نداشتیم و به‌صورت مقطعی یک متخصص زنان هندی حضور پیدا می‌کرد که تخصص آن چنان حرفه‌ای نداشت و بیشتر وظایف بر عهده ماماها بود.

 این مامای باسابقه ادامه داد: ناگفته نیست که ما حتی دستگاه ساده‌ای به نام سونو کِید که برای کنترل صدای قلب نوزادان بود که امروزه یک چیز معمولی و ساده است، را نداشتیم و امکانات ضعیف و خیلی محدود بود.

 

 عصر اترک: نظرتان در مورد شغل مامایی با توجه به سختی‌هایی که دارد، چیست؟

 این کارشناس مامایی ابراز داشت: حقیقتاً از کودکی و نوجوانی علاقه زیادی به کودکان داشتم به‌طوری‌که در میان خانواده این علاقه زبان زد بود؛ اما در دورانی که برای کنکور می‌خواندم اولویتم رشته پزشکی بود؛ اما به مقتضی رتبه‌ام وارد رشته مامایی شدم که اگر به گذشته باز گردم میان پزشکی و مامایی، باز هم مامایی انتخاب من است و بسیار بر آن مفتخر هستم.

 وی به سالی که کنکور را پشت سر گذاشته اشاره کرد و گفت: زمانی که برای کنکور درس می‌خواندم هم‌زمان با عملیات مرصاد در دوران دفاع مقدس بود، شاهد جنگ بودیم و ریختن شیشه‌های کلاس در اثر بمباران‌هایی که اتفاق می‌افتاد را پشت سر گذاشتیم و در این شرایط درس خواندیم.

 همتی بیان داشت: من در آن روزها شرایط ویژه‌ای داشتم و مادرم را از دست داده بودم؛ اما خداوند مهره‌های زندگی‌ام را به نحوی چید که در جایگاه کنونی‌ام بسیار خرسند هستم.

 وی با اشاره به این که بعد از ازدواج با همسرم عازم شیروان شدم، گفت: زندگی خوب و موفقی دارم و هیچ‌وقت به برگشتن به کرمانشاه فکر نکردم و بافرهنگ و زبان این شهر که نزدیک به کرمانشاه است، عجین شده‌ام.

 

 عصر اترک: سبک زندگی بانوان در گذشته و امروز را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

 این کارشناس مامایی افزود: در زمان گذشته با توجه به سبک زندگی، تغذیه مناسب و سالم مادران، خوشبختانه زایمان‌های سختی نداشتیم و همهٔ زایمان‌ها به‌صورت طبیعی در یک بخش که اطفال و زنان ادغام بود ظرف یک الی دو ساعت انجام می‌شد و نوزادی که به مراقبت ویژه یا NICU نیاز داشته باشد، نبود و نهایت در سطح خیلی کمی که پیش می‌آمد به مشهد ارجاع داده می‌شد؛ چون هنوز تفکیک استانی از خراسان بزرگ انجام نشده بود این در حالی است که اکنون به دلیل نداشتن تغذیه درست در مادران و سبک زندگی زایمان با مشکلاتی همراه شده است.

 

 عصر اترک: اولین زایمانی که انجام دادید به‌خاطر دارید، چه احساسی داشتید؟

 همتی با اشاره به اینکه جنسیت برای من مهم نبود، بلکه سلامتی مادر و نوزاد برایم اهمیت داشت، گفت: اولین زایمان را در دوران دانشجویی در استان قم انجام دادم و بیشتر آمار تولدها را در بیمارستان معتضدی کرمانشاه تجربه کردم؛ زیرا برای فارغ‌التحصیلی نیاز به انجام تعدادی زایمان طبیعی بود.

 

 عصر اترک: از آغاز فعالیت شغلی‌تان تاکنون چه تعداد زایمان انجام داده‌اید؟

 وی گفت: آمار دقیقی در دست ندارم؛ اما فقط در یک سال افتخار همراهی و زایمان بالغ بر ۱۸۰ فرزند را داشتم که باید لحظه به لحظه و حتی دو ساعت بعد زایمان نیز مادر را از لحاظ روحی و جسمی حمایت کرد، بر اساس میانگین ۳۵ساله بخواهم حساب کنم بیش از ۶ هزار و ۵۰۰ زایمان می‌شود.

 

 عصر اترک: میزان ولادت‌ها در مقایسه گذشته با سال‌های اخیر چه تغییری کرده است؟

 همتی افزود: زمانی که کارم را آغاز کردم، تولد بیش‌تر از الان بود با اینکه در آن زمان ما در هر شیفت فقط یک ماما داشتیم؛ ولی در حال حاضر در هر شیفت چهار ماما حضور دارند، آن زمان به این گونه بود که به دلیل تعداد بالای جمعیت و ولادت‌ها سیاست‌هایی که برای کاهش جمعیت در نظر گرفته شد تبلیغات و فرهنگ‌سازی به سمت فرزند کمتر، زندگی بهتر بود، این در حالی است که اکنون تعداد تولدها خیلی کم شده است.

 وی ادامه داد: اکنون بالعکس گذشته تبلیغات برای تمایل خانواده جهت فرزندآوری است که فرهنگ‌سازی در این زمینه نیازمند زمان است، زیرا با پیشرفت فضای مجازی در میان مردم، کار بسیار سنگین و دشواری است.

عصر اترک: زایمان در نگاه شما چیست؟

 وی با اشاره به اینکه زایمان، نمونه‌ای از معجزه خداوند است، گفت: در لحظه تولد نوزاد، تولد دوبارهٔ از مادر را می‌بینم و به‌عنوان ماما دردی که مادر در حین زایمان متحمل می‌شود را با پوست، گوشت و استخوان خودم درک می‌کنم؛ اما با قرار دادن فرزند کنار صورت مادر و لمس نوزاد توسط مادر، زیباترین لبخند، بر لب مادر ثبت می‌شود که با عشق؛ به فرزندش خوش آمد گویی می‌کند.

 

 عصر اترک: با توجه به سختی‌های مسیر شغلی‌تان خانواده چه میزان همراه شما بوده‌اند؟

 همتی در این باره گفت: بزرگ‌ترین حامی من در این شغل، همسرم بوده که شاید بتوان گفت بزرگ‌ترین و بهترین دلیل من برای ماندگاری در شهرستان شیروان بوده است با اینکه جوان‌تر بودیم و پشتوانه مالی هم نداشتیم با تدارک‌دیدن مطبی کوچک برای من در آن زمان، لحظه به لحظه در کنارم بود و من را تا کنون حمایت کرده و حتی یکبار هم در این خصوص شکایتی نداشته است.

 وی ادامه داد: با جرأت می‌توانم بگویم که بیشتر ۵۰ درصد از موفقیت‌هایم را مدیون همسرم و خانواده‌ام هستم.

 

 عصر اترک: در رابطه با سقط‌جنین توضیحاتتان را بیان کنید؟

 وی بیان داشت: متن زیبایی در کتابی خواندم که می‌گفت، مادری هشت فرزند داشت که هر کدام معلولیتی نیز دارا بود؛ اما نهمین فرزند خود را سقط نکرد و دنیا مدیون سمفونی نهمین فرزند بود که همان بِتهُوِن است که اگر او را سقط می‌کرد، نبود، بنابراین توصیه به همه مادران این است که این عمل بد که قطعاً عقوبت دارد را انجام ندهند.

 

عصر اترک: در رابطه با وضعیت جوانی جمعیت در استان و کشور چه اتفاقاتی در جریان است؟

 همتی در خصوص جوانی جمعیت تصریح کرد: افزایش جمعیت جوان یک پروسه مطرح در سطح جهان است؛ زیرا جمعیت جوان رو به کاهش بوده و افراد مسن زیاد می‌شوند که به دنبال آن مصرف‌کنندگی، هزینه درمان و هزینه بازنشستگی زیاد می‌شود.

 وی خاطرنشان کرد: این در حالی است کسی که پتانسیل کاری دارد و برای پیشرفت جامعه مؤثر است جمعیت جوان بوده، اکنون برخی کشورها در پی جذب هستند؛ ولی این موضوع نیز نیاز به زمان و فرهنگ‌سازی دارد.

 این مامای باسابقه ادامه داد: همان‌طور که چندین سال طول کشید تا مردم را به کنترل جمعیت تشویق و ترغیب کنیم اکنون نیز نیاز به زمان دارد و امیدواریم مردم به حدی از رفاه برسند که دیگر مشکلات اقتصادی مانع فرزندآوری آن‌ها نباشد و خود مشتاق فرزندآوری باشند.

سخن آخر: من به ماما بودن خود افتخار می‌کنم و هرچه که دارم از لطف و مرحمت خداوند است، اما مطالعات بروز من و تجربه‌ای که در طی گذر زمان به وجود آمده سبب اعتماد مردم و لطف آنان در محبوبیت بنده شده است که باز هم بر این نظرم که عزت و ذلت آدمی با خداوند است و هر چه که دارم از اوست.

 

 تهیه و تنظیم گفتگو: احسان حق‌بین

 انتهای خبر/

 

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!