حالت تاریک
  • سه‌شنبه, 1404/01/26 شمسی | 2025/04/15 میلادی
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن سایت خبری عصر اترک هستید؟
طعم تلخ محرومیت‌ها در کام شهرستان آجیلی
در پنجمین سفر شهرستانی استاندار بررسی شد؛

طعم تلخ محرومیت‌ها در کام شهرستان آجیلی

شهرستان فاروج که به مغازه‌های فروش آجیل در محور پرتردد مسافران در جاده آسیایی همچنین تولید زعفران در خطه شمال شرق کشور نماد شده است، همچنان با محرومیت‌های جدی زیرساختی و خدماتی دست و پنج نرم می‌کند.

 

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «عصراترک»، در بهار طبیعت ۱۴۰۴، استاندار خراسان شمالی در ادامه سفرهای شهرستانی خود، شهرستان آجیلی به‌عنوان پنجمین مقصد سفر شهرستانی خود انتخاب کرد تا از نزدیک شاهد و شنونده دغدغه‌های مردم همچنین فعالان اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و دولتی این منطقه باشد.

شهرستان فاروج با بیش از ۵۰ هزار نفر جمعیت ساکن، در خطه شمال شرق کشور به آجیل و زعفرانش شُهره است.

اهمیت اشتغال به فروش آجیل و خشکبار در جاده آسیایی (فاروج - مشهد) به حدی برای استان مهم بوده است که در اوایل دهه ۹۰، فرماندار وقت آن بر لزوم ایجاد بازارچه‌ای بسیار مناسب و مورد پسند صنعت گردشگری در مسیر تردد مسافران و گردشگران این محور جاده‌ای خبر داد.

هرچند که در آن زمان، اهمیت به تغییر وضعیت این ظرفیت مهم و مورد پسند گردشگری به‌درستی در اولویت‌بندی تصمیمات فرمانداری شهرستان فاروج و استانداری استان فرار گرفته بود، بااین‌وجود، این مهم نیز همانند سایر تصمیمات اولویت‌دار استان به ثمر ننشست.

و این در حالی است که این شهرستان در یکی از مسیرهای پرتردد مسافری و گردشگری کشور قرار دارد و بر اساس آمار اعلام شده ماهانه ۵۷ هزار تردد خودرویی از محور فاروج به مشهد گذر می‌کنند.

این شهرستان علاوه بر ظرفیت اشتغال به فروش خشکبار، از مهم‌ترین مناطق کشت زعفران شمال شرق کشور محسوب می‌شود که در این شهرستان سالانه ۲۰ تن محصول زعفران برداشت می‌شود و این نیز در حالی است که بخش قابل‌توجهی از زعفران تولیدی این شهرستان به‌صورت خام از استان خارج می‌شود و هنوز واحدی به‌روز برای انبار زعفران تولیدی و بسته‌بندی فناورانه آن در این شهرستان سرمایه‌گذاری نشده است.

افزون بر این، این شهرستان دارنده روستاهایی با ظرفیت‌های بالای گردشگری است که از آن جمله می‌توان به خسرویه و اُستاد و کوهپایه شاه جهان اشاره کرد که باوجود گذشت ۲۰ سال از عمر استانی شدن خراسان شمالی هنوز این ظرفیت‌های بالقوه گردشگری برای علاقه‌مندان به گردشگری روستایی و اکوتوریسم ناشناخته‌اند.

در این شهرستان، روستای خَرق به اشتغال کارگاهی در صنعت چوب توانمند شده است که از این نوع فعالیت اقتصادی و اشتغال‌آفرین، رونق درآمدزایی برای اهالی این روستا فراهم شده است.

 

وجود طرح‌های ناتمام بر دستان فاروج

فرماندار شهرستان فاروج اظهار کرد: این شهرستان قطب تولید زعفران استان خراسان شمالی است و سالانه در این شهرستان ۲۰ تن زعفران تولید می‌شود.

سید فتاح حسینی همچنین وجود ۲ هزار و ۷۰۶ هکتار تاکستان با ظرفیت تولید سالانه ۳۴ هزار تن انگور و هشت هزار تن کشمش را از دیگر ظرفیت‌های مهم اقتصادی در این شهرستان برشمرد.

وی تصریح کرد: شهرستان فاروج متأثر از این دو ظرفیت مهم اقتصادی - کشاورزی نیازمند تأمین تسهیلات برای تاک‌داران به‌منظور اجرای طرح فراز در تاکستان‌ها همچنین نیازمند تأمین تسهیلات برای سرمایه‌گذاران به‌منظور راه‌اندازی بارانداز و بورس زعفران در این شهرستان است.

علاوه بر این، فرماندار شهرستان فاروج به سطح ۱۶ هزار هکتار گندم‌زار با تولید سالانه ۲۶ هزار تن گندم در این شهرستان اشاره و عنوان کرد: هر ساله بخشی از گندم تولیدی این شهرستان به علت فقدان راه دسترسی مناسب به استان خراسان رضوی تحویل می‌شود.

درعین‌حال، وی اشاره کرد: شاخص برخورداری طول راه‌های آسفالته این شهرستان ۴۸ درصد است و در حال حاضر ۲۳ درصد از روستاهای این شهرستان راه آسفالته ندارند.

حسینی گفت: همچنان زیرگذر شاه جهان واقع در مسیر جاده آسیایی، کمربندی شهر فاروج ناتمام باقیمانده‌اند و راه‌های دسترسی عشایری در این شهرستان نیز نامناسب هستند.

وی در ادامه افزود: در این شهرستان ناوگان حمل‌ونقل بین روستایی برای جابه‌جایی مسافران بسیار ضعیف است.

افزون بر این، فرماندار شهرستان فاروج به تردد ماهانه ۵۷ هزار ناوگان خودرویی از محور فاروج - مشهد نیز اشاره و اظهار کرد: باوجود چنین ظرفیت مهم و بالقوه‌ای برای رونق بخشی به گردشگری خطه خراسان شمالی هنوز این شهرستان فاقد فضاسازی مناسب برای جذب و اسکان زائران و مسافران است.

وی افزود: در این شهرستان نه خانه معلم، نه هتل و نه مهمان‌پذیری فعال نیستند، اما بوم‌گردی‌هایی که فعال شده‌اند از محور جاده‌ای فاروج - مشهد فاصله دارند.

حسینی خاطرنشان کرد: البته این شهرستان در زمینه‌های آنتن‌دهی تلفن همراه و اینترنت نیز با مشکلات جدی مواجه است.

وی در ادامه به طرح‌های ناتمام در بخش ورزش از جمله استخر شنای شهر فاروج، گود کشتی امام مرشد اشاره کرد و خواستار شد: برای تکمیل آنها اعتبارات لازم اختصاص داده شود.

فرماندار شهرستان فاروج همچنین بیان کرد: درحالی‌که از این شهرستان یک تیم در لیگ برتر فوتبال، تیم دارد هنوز زمین فوتبال آماده‌سازی شده شهر فاروج فاقد چمن مصنوعی است.

وی خواستار شد: اداره یا دفاتر نمایندگی ادارات کلی از جمله میراث‌فرهنگی، راه و شهرسازی همچنین شرکت‌های غله، پخش فرآورده‌های نفتی و آبفا به‌منظور تسهیل در ارائه خدمات به اهالی این شهرستان در شهر فاروج مستقر و فعال شوند.

حسینی همچنین خریداری دستگاه سی‌تی‌اسکن، جذب پزشک یا پزشکان متخصص اطفال و توسعه فضای و امکانات اورژانس برای بیمارستان شهر فاروج را از مطالبات بسیار مهم این شهرستان اعلام کرد.

وی یادآور شد: تکمیل طرح ناتمام مصلی شهر فاروج و تکمیل طرح ناتمام مجتمع فرهنگی - هنری ارشاد شهر فاروج از دیگر مطالبات اهالی این شهرستان هستند.

فرماندار شهرستان فاروج در بخش دیگری از سخن خود، تداوم کم‌بارشی‌ها و اُفت سطح منابع آبی زیرزمینی را از چالش‌های مهم این شهرستان برشمرد و افزود: این دغدغه آبی موجب شده است که بخشی از شهر فاروج و مناطق روستایی این شهرستان در تأمین آب شرب و آب کشاورزی با مشکل جدی مواجه شوند.

وی خواستار شد: علاوه بر اینکه باید برای شهر فاروج مخازن جدید آبی، تهیه و مستقر شوند همچنین می‌بایست دولت در زمینه اجرای طرح انتقال آب سرانی به مناطق هدف از جمله شهرستان فاروج سرعت عمل به خرج دهد.

حسینی همچنین عنوان کرد: این شهرستان خواهان است که آب منطقه‌ای ایجاد بندهای خاکی را امکان‌سنجی و مطالعه کند تا زمینه نفوذ آب باران در زمین برای بهبود سطح آب‌های زیرزمینی امکان‌پذیر شود.

وی گفت: این شهرستان مستعد سیل خیزی است؛ بنابراین خواهان هستیم که طرح‌های آبخیزداری در این شهرستان اجرایی شوند.

محرومیت‌هایی که مهاجرت را رقم زد

امام‌جمعه شهر فاروج نیز اظهار کرد: در شهرستان فاروج اهالی دو دهستان مرکزی و سنگر محروم از زیرساخت‌های مهم راه روستایی، برق و حتی دسترسی به آب مناسب هستند و آنها به لحاظ معیشتی بسیار ضعیف‌اند.

حجت‌الاسلام سویدانلویی افزود: جمعیت قابل‌توجهی از این دو دهستان مهاجرت کرده‌اند.

علاوه بر این، وی بیان کرد: در این شهرستان تا به کنون در ۲۲ روستا هیچ طرح هادی اجرایی نشده است.

امام‌جمعه شهر فاروج همچنین به آغاز ساخت مسکن محرومان در این شهرستان اشاره کرد و گفت: بنیاد مسکن در تکمیل و تحویل این منازل تعجیل کند که متقاضیان واجد شرایط این طرح، در حال حاضر در منازل بسیار ناایمن فیزیکی زندگی می‌کنند.

علاوه بر این، وی از قیمت زیاد بهای زمین و بهای اجاره در این شهرستان انتقاد کرد.

 

محرومیت روستاها از درمانگاه شبانه‌روزی

امام‌جمعه بخش‌های خبوشان و تیتکانلو نیز بیان کرد: در این دو بخش تعداد ۲۱ روستا فاقد درمانگاه شبانه‌روزی هستند.

حجت‌الاسلام توکلی همچنین گفت: مدارس این دو بخش به لحاظ امکانات و بنای فیزیکی وضعیت مناسبی ندارند.

وی افزود: باوجود گذشت ۱۰ سال هنوز سالن ورزشی ناتمام شهرستان تیتکانلو تکمیل نشده است.

 

چالش کشاورزی با تداوم کم‌بارشی‌ها

رئیس شورای شهرستان فاروج نیز عنوان کرد: به علت مسئله تداوم کم‌بارشی‌ها و تداوم اُفت سطح آب‌های زیرزمینی ضرورت دارد که امکان گلخانه داری و به طور مشخص احداث مجتمع گلخانه‌ای در این شهرستان فراهم شود.

شجاع همچنین گفت: ضرورت دارد با پشتیبانی تسهیلاتی دو استخر ذخیره آب کشاورزی بخش تیتکانلو تکمیل شوند.

وی در ادامه اشاره کرد: بنای فیزیکی برخی از مدارس شهرستان فاروج قدیمی هستند که جای نگرانی است.

رئیس شورای شهرستان فاروج یادآور شد: شهر تیتکانلو هنوز جایگاه پمپ‌بنزین ندارد.

وی خاطرنشان کرد: بانک‌ها در پرداخت تسهیلات ازدواج و فرزندآوری همکاری نمی‌کنند و متقاضیان این شهرستان از این موضوع اذیت شده‌اند.

شجاع همچنین به وجود شهر تاریخی ویران شهر در شهرستان فاروج در مساحت ۱۴ هکتار اشاره و عنوان کرد: طی چهار سال اقدام کاوش در این شهر تاریخی انجام شده و به آثار دوره اشکانی دست یافته‌اند.

وی خواستار شد: مطالعات کاوش در این محوطه تاریخی ادامه‌دار باشد.

 

لزوم اخذ کدهای ملی برای تأمین اعتبار طرح ناتمام

در همین راستا، نماینده مردم شهرستان‌های فاروج و قوچان در مجلس شورای اسلامی در این جلسه عنوان کرد: برآورده‌شدن و پاسخگویی به مطالبات مردمی به تلاش مسئولان اجرایی بستگی دارد.

علی آذری گفت: در جلسه شورای اداری شهرستان فاروج که روز جمعه گذشته برگزار شد، مصوب شد برای تکمیل استخر ورزشی ناتمام شهر فاروج، خریداری چمن مصنوعی برای زمین ورزشی شهر فاروج اعتبارات لازم اختصاص داده شوند.

وی افزود: برای تکمیل گود کشتی امام مرشد باید کد ملی اخذ شود که با اخذ این کد تأمین اعتبار برای تکمیل آن امکان‌پذیر خواهد شد.

نماینده مردم شهرستان‌های فاروج و قوچان در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: برای اجرای عملیات راه‌سازی در مسیر باغ محله و باش محله باید کد ملی اخذ شود که با اخذ این کد، تأمین اعتبار ساخت این راه برای این مسیر امکان‌پذیر می‌شود.

وی همچنین گفت: خرید دستگاه سی‌تی‌اسکن برای بیمارستان فاروج به‌طورجدی از دولت چهاردهم پیگیری خواهد شد.

آذری در ادامه عنوان کرد: در جلسه شورای اداری این شهرستان همچنین مصوب شد که تسهیلات مورد نیاز برای افزایش فراوری در واحد فراوری کشمش در شهرک صنعتی فاروج و راه‌اندازی واحد فراوری زعفران این شهرستان اختصاص داده شود.

علاوه بر این، وی درباره اجرای طرح انتقال آب سرانی به مناطق هدف نیز بیان کرد: برای سرعت بخشی به اجرای این طرح تلاش خواهد شد تا هلدینگ قرارگاه خاتم‌الانبیا به‌پای کار دعوت شود.

اقدامات و مصوبات استان برای کاهش محرومیت‌های فاروج 

همچنین رئوفی نماینده اداره کل بنیاد مسکن خراسان شمالی در این جلسه اظهار کرد: در این شهرستان آسفالت معابر روستاها به‌صورت مشارکت با دهیاری‌ها در قالب انجام زیرسازی و آسفالت اجرایی خواهد شد.

مدیرکل حمل و نقل و راهداری خراسان شمالی نیز اعلام کرد: با پایان عملیات راه‌سازی فعلی برخی از مناطق روستایی، آسفالت سایر راه‌های روستایی این شهرستان آغاز خواهد شد.

محمد مشتری افزود: آسفالت محور امیرآباد و محور کلاته شاه میر نیز امسال به پایان می‌رسند.

وی خاطرنشان کرد: آسفالت محور باغ محله به باش محله باید در اولویت تأمین اعتبارات قرار گیرد.

فلاح مدیرکل نوسازی مدارس خراسان شمالی نیز از آغاز ساخت هفت مدرسه با ۲۳ کلاس درس در این شهرستان خبر داد و افزود: اعتبارات ساخت این مدارس از محل اعتبارات نهضت توسعه و عدالت آموزشی تأمین می‌شود.

دهقان، مدیرکل فناوری و ارتباطات نیز اعلام کرد: در دو روستا از شهرستان فاروج دکل‌های مخابراتی نصب خواهند شد همچنین بارگذاری فیبر نوری به طول ۵۵ کیلومتر نیز در دست اجرا است.

سید احمد هاشمی، رئیس علوم پزشکی خراسان شمالی نیز خبر داد: راه‌اندازی درمانگاه شبانه‌روزی و داروخانه شبانه‌روزی در شهر تیتکانلو را پیگیری خواهیم کرد.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد خراسان شمالی نیز عنوان کرد: تکمیل مجتمع چندمنظوره ناتمام و قدیمی شهر فاروج از طریق مولدسازی پیگیری خواهد شد.

مهدی آریان افزود: تکمیل مجتمع فرهنگی - هنری ناتمام شهر فاروج نیز با جذب سرمایه‌گذار باید بهره‌برداری شود.

عطایی، مدیرعامل شرکت آب‌وفاضلاب خراسان شمالی نیز درباره کاهش دغدغه تنش‌های آبی کنونی در این شهرستان اظهار کرد: برای این مهم باید ۱۱ حلقه چاه تجهیز و برق‌رسانی شوند.

رمضانی، مدیرعامل شرکت توزیع برق خراسان شمالی نیز بیان کرد: احداث نیروگاه خورشیدی به ظرفیت ۱۶۰ کیلووات‌ساعت در این شهرستان در دستور کار قرار گرفته است.

مدیرکل راه و شهرسازی خراسان شمالی نیز اظهار کرد: تعیین تکلیف انتخاب زمین برای اجرای طرح مسکن ملی شهر فاروج در جلسه شورای مسکن استان رسیدگی خواهد شد.

علی میرکریمی همچنین از اجرای ساخت مسکن ملی در شهر تیتکانلو در سال جاری خبر داد.

وی یادآور شد: برای پاسخگویی به نیاز مسکن متقاضیان طرح جوانی جمعیت این شهرستان، قطعه زمینی در حدفاصل تیتکانلو - خبوشان به مساحت ۶۰ هکتار جانمایی شده است که با اخذ موافقت‌ها، ساخت مسکن ملی در این زمین جانمایی شده آغاز خواهد شد.

مدیرکل راه و شهرسازی خراسان شمالی درباره استقرار ادارات در شهر فاروج گفت: در این زمینه با فقدان زمین ملی در این شهر مواجه هستیم.

میرکریمی افزود: درصورتی‌که دانشگاه تعطیل شده در شهر فاروج فعال نشود دو هکتار زمین مازاد آن را می‌توان برای ساخت سایت اداری در این شهر بهره‌برداری کرد.

مدیرکل اوقاف خراسان شمالی نیز اظهار کرد: در تاکستان‌های وقفی این شهرستان طرح فراز در حال اجرا است.

حجت‌الاسلام آسوده گفت: سرمایه‌گذاری اوقاف در زمینه‌های پرورش دام در مجتمع کشت و صنعت منطقه خبوشان، ایجاد کشتارگاه دام همچنین فرآوری انگور و زعفران در این شهرستان در دستور کار است.

محمد محمدزاده رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی نیز بیان کرد: برای افزایش ظرفیت فراوری در واحد لبنی سپاس، تکمیل زنجیره مرغ، افزایش ظرفیت فراوری در کارخانه کشمش همچنین انبارداری و بسته‌بندی زعفران در این شهرستان تسهیلات مورد نیاز پرداخت خواهد شد.

 

 

اجرای طرح انتقال آب سرانی کلید خورده است

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان شمالی نیز اعلام شد: اجرای طرح انتقال آب سرانی کلید خورده است.

سید عقیل مرتضوی همچنین افزود: برای اجرای بندهای خاکی در این شهرستان می‌بایست مطالعات امکان‌سنجی انجام شود.

استاندار خراسان شمالی نیز خبر داد: اعتبار مالی برای اجرای عملیات راه‌سازی پنج روستا در این شهرستان اختصاص داده می‌شود.

بهمن نوری همچنین بیان کرد: از سازمان جهاد کشاورزی خواسته شده است که در زمینه‌های گیاهان دارویی، زعفران، اسب و احداث مجتمع دامپروری سرمایه‌گذاران را جذب کنند تا از خام‌فروشی تولیدات در این استان جلوگیری شوند.

نتیجه‌گیری: آنچه که بیان شد گوشه‌ای از ظرفیت‌های بالقوه این شهرستان هستند، بااین‌وجود، دغدغه‌مندان این شهرستان در سفر اخیر استاندار به این خطه، سفره دلی از وجود محرومیت‌های مهم این شهرستان را باز کردند که اگر زین‌پس پاسخگویی به رفع آنها میسر نشود قطعاً موج مهاجرت از این شهرستان شتاب خواهد گرفت.

 

تهیه و تنظیم گزارش: سمانه قهرمانی

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!