
عصر اترک بررسی کرد؛
طرح «فراز» ناجی تاکستانهای فاروج
خراسان شمالی با بیش از ۹ هزار هکتار انگور رتبه ششم کشور را از نظر سطح زیر کشت انگور دارد که به گفته کارشناسان با اجرای طرح «فراز» میزان تولید انگور این تاکستانها تا ۵۰ درصد افزایش مییابد.
به گزارش گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک»، قطب تولید انگور شهرستان فاروج در بخش خبوشان با مرکزیت شهر تیتکانلو است که بیش از ۹۵ درصد بافت جمعیتی این بخش تاکدار هستند و به طور مستقیم و غیرمستقیم اقتصاد خانواده وابسته به این محصول است.
میانگین عملکرد تولید انگور در تاکستانهای این شهرستان ۱۲/۵۳ تن در هکتار است که رقم غالب در شهرستان، سلطانی بیدانه (کشمشی) است.
در سال جاری به دلیل تنش ناشی از سرمای بهاره در ۳۱ فروردینماه خسارت شدیدی به برخی از تاکستانهای شهرستان بهویژه منطقه تیتکانلو وارد شد.
یکی از شیوههای اقتصادی و پربار کردن تاکستانها استفاده از طرح فراز یا داربستی کردن انگور است که مزایایی همچون تسهیل در عملیات داشت و برداشت و واپایش راحت بیماریها و مبارزه با آفات را دارد.
باغداران شهر تیتکانلوی فاروج با استفاده از این روش توانستهاند باروری تاکستانهای خود را افزایش دهند.
آفات و بیمارهای بزرگترین معضل تاکداران
یک باغدار فاروجی در گفتگو با خبرنگار گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک»، گفت: در باغ ما، عمدتاً از ارقام انگور مثل «شاهانی» و «فخری» استفاده میکنیم و دلیل انتخاب این ارقام این است که طعم خوبی دارند و بازارپسند هستند.
رضا محسنی یادآور شد: یکی از بزرگترین چالشها و مشکلات باغبانان در شهرستان مربوط به آفات و بیماریها است، تغییرات آبوهوایی، مثل خشکسالیهای طولانی، تأثیر مستقیم بر روی کیفیت و مقدار تولید انگور دارند که ما سعی میکنیم با استفاده از فنهای مختلف این مشکل را حل کنیم.
وی بیان کرد: برای آبیاری تاکستان خود از روشهای آبیاری قطرهای استفاده میکنیم که بسیار کارآمد است و در مصرف آب صرفهجویی میکند.
این باغدار فاروجی تأکید کرد: همچنین، روی تغذیه گیاهان به کمک کودهای ارگانیک تمرکز داریم. ما کشاورزان از روشهای ارگانیک استفاده میکنیم؛ چون بهسلامتی خاک و گیاهان کمک میکند و همچنین برای محیطزیست بهتر است.
محسنی خاطرنشان کرد: برداشت انگور معمولاً در اوایل پاییز انجام میشود. مراحل شامل بررسی بلوغ میوه، چیدن انگورها و سپس انتخاب آنها برای فروش یا فراوری است.
رتبه اول فاروج در تولید انگور
رئیس اداره جهاد کشاورزی فاروج در گفتگو با خبرگزاری، گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک» گفت: شهرستان فاروج با زیر کشت ۲ هزار و ۷۱۰ هکتار باغ انگور رتبه اول استان را از نظر سطح زیر کشت دارد.
ابراهیم شمشیری اظهار کرد: میانگین عملکرد تاکستانهای شهرستان فاروج ۱۲ تن و ۵۳۰ کیلوگرم در هکتار که رقم غالب در شهرستان، سلطانی بیدانه (کشمشی) است.
وی ادامه داد: در سالهای اخیر تاکستانهای شهرستان به دلیل سرمازدگی و خشکسالی و آفات دچار خسارت شدید شده است.
رئیس اداره جهاد کشاورزی فاروج گفت: قطب تولید انگور شهرستان در بخش خبوشان با مرکزیت شهر تیتکانلو است که بیش از ۹۵ درصد بافت جمعیتی این بخش تاکدار هستند و به طور مستقیم و غیرمستقیم اقتصاد خانواده وابسته به این محصول است .
شمشیری با بیان اینکه شهرستان فاروج دارای ۲ واحد فعال بستهبندی کشمش با ظرفیت سالیانه یک هزار و ۵۰۰ تن است، گفت: ترویج کشت ارقام مقاوم و پر بازده و اقتصادی و اجرای طرح فراز (داربستی) و آبیاری زیر سطحی از جمله راهکارهای افزایش بهرهوری و حفظ و بهبود تاکستانها است.
وی ادامه داد: ۱۲ رقم انگور در شهرستان فاروج کشت و تولید میشود که شامل انگورهای سلطانی، کشمشی، لعل، سبز انگور، صحابی، خلیلی، یاقوتی، عسگری، گلبرگ طبق، شصت عروس، انگور سیاه و فخری است.
رئیس اداره جهاد کشاورزی فاروج اظهار کرد: رقم غالب انگور منطقه، سلطانی بیدانه است که بیشتر جهت تهیه کشمش استفاده میشود.
شمشیری گفت: انگور شهرستان باکیفیت بسیار بالا به بازارهای سطح استان و استانهای دیگر از جمله آذربایجان غربی حمل و بعد از فراوری و تولید کشمش به کشورهای خارجی صادرات میشود.
وی افزود: ارقام جدید سرشاخه کاری شده در شهرستان ۱۴ رقم از جمله ترکمن ۴، رشه، فیلم سیدلس، کندری، کریسمون، اتم رویال، اتم کینگ، رد گلاب، شاهانی سیاه، اسکارلت، ممبرایمه، سردشت، خلیلی سیاه، خوشناور، کشمشی قرمز بیدانه است .
رئیس اداره جهاد کشاورزی فاروج تأکید کرد: بخشی از سطح باغات انگور فاروج در سالهای گذشته به دلیل پایینبودن قمیت انگور و کشمش و نبود صادرات و بازار مناسب و افت سطح منابع آبی و بالارفتن هزینههای نگهداری باغ از بین رفته و با محصولات دیگر از جمله زعفران جایگزین شده است.
اجرای طرح فراز تولید محصول را چندین برابر کرده است
شمشیری در ادامه با اشاره به اینکه طرح اجرای طرح «فراز» در تاکستانهای فاروج تأثیر زیادی بر افزایش بهرهوری داشته است، گفت: افزایش عملکرد در واحد سطح به دلیل استفاده مناسب از فضا، تسهیل در عملیات داشت و برداشت، نفوذ نور بیشتر به داخل تاج بوتهها و تهویه بهتر و واپایش بهتر آفات و بیماریها از مزایای این طرح است.
وی کاهش ضایعات ناشی از بارندگی در زمان برداشت، کاهش هزینههای مربوط به مدیریت تاکستانها، امکان اجرای عملیات بهصورت ماشینی که منجر به کاهش هزینههای داشت از جمله شخم سالیانه، آبیاری، سمپاشی، کوددهی و حتی عملیات هرس میشود و بهبود کیفیت محصولات تولید شده را از دیگر مزایای اجرای طرح فراز برشمرد.
اجرای کند طرح «فراز» در خراسان شمالی
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی با اشاره به اجرای طرح فراز در تاکستانهای استان از چند سال گذشته، گفت: این طرح با کندی در استان پیش میرود که عوامل مختلفی در آن تأثیر دارد.
صفدر صفدری با اشاره به اینکه در حال حاضر این طرح در سطح ۴۱۴ هکتار از تاکستانها اجرا شده است، اظهار کرد: ۸۰۰۰ هکتار از تاکستانهای آبی در استان ظرفیت اجرای طرح فراز را دارند.
وی با بیان اینکه هزینه اجرای این طرح سنگین است و تاکدار سرمایه کافی برای اجرای این طرح را ندارد، افزود: هزینه اجرای طرح فراز در هر هکتار ۸۰۰ میلیون تا یک میلیارد تومان است.
صفدری ادامه داد: طی سال جاری برای اجرای طرح فراز در تاکستانها مبلغ ۲۵ میلیارد ریال تسهیلات جذب شده است.
وی بیان کرد: یکی از مشکلاتی که برای اختصاص تسهیلات برای اجرای این طرح در تاکستانها وجود دارد این است که بانک فقط به باغهایی تسهیلات میدهد که دارای سند باشند.
به گفته وی، خردهمالکی بودن باغهای انگور از دیگر مشکلات اجرای این طرح در استان است.
نتیجهگیری: مدیریت یک باغ انگور نیازمند دانش، تجربه و تلاش مداوم است و چالشهای مرتبط با آفات و تغییرات آبوهوایی میتواند با استفاده از روشهای نوین و سنتی در کشاورزی کاهش یابد. همچنین، اهمیت همکاری با دیگر کشاورزان و استفاده از فنهای ارگانیک نهتنها بهبود کیفیت محصول را به همراه دارد، بلکه بهسلامتی محیطزیست نیز کمک میکند.
این چرخه ادامهدار بین کشاورز و طبیعت به ما یادآوری میکند که چگونه میتوانیم بادقت و احترام به منابع طبیعی، محصولات باکیفیتتری تولید کنیم.
تهیه و تنظیم گزارش: نسرین داغستانی
انتهای خبر/
لینک کوتاه خبر
برچسبها
نظر / پاسخ از
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!