در حال بارگذاری
عصر اترک بررسی کرد؛

سقوط سوریه؛ نتیجه غفلت از جهاد تبیین

شماره خبر : 3414 - https://asreatrak.ir/short/Vbppy

سقوط سوریه خبری قابل‌تأمل در جهان بود که شاید یکی از دلایل اصلی آن جای خالی جهاد تبیین در بین مردم بوده که به دلیل نداشتن بصیرت و ناآگاهی و تبلیغات رسانه‌ای میدان را خالی و کشور را به دشمن سپردند.

 به گزارش خبرنگار حوزه سیاسی پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک»، سوریه، کشوری با تاریخچه‌ای غنی و موقعیتی راهبُردی در قلب خاورمیانه است که در طول دهه‌های گذشته شاهد تحولات و بحران‌های متعددی بوده است.

 ریشه‌های این بحران به عوامل مختلفی همچون نارضایتی‌های اجتماعی و اختلافات قومی و مذهبی بازمی‌گردد، بنابراین این اعتراضات به سرعت به یک جنگ داخلی تمام‌عیار تبدیل شد. از طرفی دخالت بازیگران منطقه‌ای و بین‌المللی، ظهور گروه‌های افراطی این وضعیت را بحرانی‌تر کرد و در واقع سوریه را به نقطه‌ای برای درگیری‌های منطقه‌ای و جهانی تبدیل کرد.

 از طرفی رسانه‌ها، به‌ویژه در دوره بحران سوریه، نقش‌برجسته‌ای در شکل‌دهی به افکار عمومی و جهت‌دهی به احساسات مردم ایفا کردند و با تبلیغات رسانه‌ای، چه از سوی حکومت سوریه و چه از سوی مخالفان و بازیگران خارجی، تأثیرات عمیقی بر روحیه و امید مردم داشت.

 

 تصرف یک منطقه توسط دشمن به معنای شکست نیست

 حجت‌الاسلام حمید رفیعی در گفتگو با خبرنگار حوزه سیاسی پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک» در رابطه با تحولات اخیر در کشور سوریه گفت: نکته‌ای که در خصوص حوادث منطقه قابل‌تأمل و توجه بوده این است که ما در یک شرایط جنگی به سر می‌بریم.

 وی ادامه داد: این در حالی است که چون جامعه امروز به دلیل اینکه نگاه و تجربه‌ای که قبلاً داشته و آن جنگ تن به تن بوده که محسوس و ملموس در فضای اجتماعی و جامعه بوده است، بنابراین به جنگ متفاوت از آن اتفاق که از جنس جنگ ترکیبی، رسانه‌ای و جنگ موشکی، کمتر توجه دارد.

 مدیرکل تبلیغات اسلامی خراسان شمالی اضافه کرد:  مقام معظم رهبری در بیانات متعددی بعد از جنگ تحمیلی و دفاع مقدس به روش‌های مختلف با ادبیات مختلف این را هشدار داده بودند که تقابل حق و باطل و ایمان و طاغوت سابقه طولانی دارد که گاهی اوقات اوج می‌گیرد و تشدید می‌شود.

 این مسئول با اشاره به اینکه طبیعت جنگ این است که در بازه از این جنگ حمله‌ها اوج و در بازه‌ای دیگر کار متوقف شود، گفت: بنابراین نکته‌ای که اکنون نسبت به منطقه سوریه و یا فلسطین که بیشتر از یک سال درگیر جنگ هستند این موضوع مطرح می‌شود که در واقع اقتضای جنگ است.

 وی یادآور شد: شرایط جنگ به این صورت است که در بازه‌ای از زمان،  برخی مناطق مورد تصرف دشمن قرار می‌گیرند؛ اما قطعاً این به معنای شکست و نابودی نیست.

 

 مقاومت سبب احیا مسیر می‌شود

 مدیرکل تبلیغات خراسان شمالی با اشاره به اینکه در طول تاریخ تجربیات زیادی از جنگ‌های حق علیه باطل داشته‌ایم، اضافه کرد: به‌طور مثال در سال سوم هجرت، پیامبر در جنگ احد به‌ظاهر شکست می‌خورد و تعداد قابل‌توجهی از مسلمانان شهید می‌شوند؛ اما این جنگ به معنای نابودی و شکست ایمان و اعتقادات نبوده، بلکه به معنای یک شکست رزمی و نظامی بوده است.

 رفیعی ادامه داد: همچنین در روز عاشورا نیز در ظاهر این اتفاق افتاد که قیام امام حسین (ع) با شکست مواجه شد، اما در واقع ایده، اعتقاد و باور بر مقاومت و ایستایی بود و براین‌اساس با خطبه‌های حضرت زینب (س) و امام سجاد (ع) ورق بر می‌گردد و مجدد در دوران امام باقر (ع) و امام صادق (ع) تعداد قابل‌توجهی پای درسی می‌نشینند که در ادامه حرکت امام حسین (ع) بوده، به‌طوری‌که مجدد این مسیر احیا می‌شود.

 دشمن به دنبال نابودی جبهه مقاومت است

 این مسئول خاطرنشان کرد: در دوران دفاع مقدس نیز به این گونه بوده است که در بازه‌های زمانی متفاوت چندین ماه برخی از مناطق و شهرها از جمله خرمشهر به دست دشمن افتاد، به‌طوری‌که زمین را از دست دادیم؛ اما با حفظ باور و اعتقادات مجدد دشمن را از خاک‌های کشور خارج کردیم.

 وی ابراز داشت: بنابراین در دوران کنونی نیز همین‌گونه است، ممکن است اسرائیل با کشتن مردم لبنان، سوریه، غزه، فلسطین به‌ظاهر بر طبل شادی بدمد، اما همان‌طور که حضرت آقا فرمودند، مهم این است که بدانیم مقصد ما و دشمن چه بوده است.

 رفیعی با اشاره به اینکه هدف اسرائیل این بوده که جبهه مقاومت را از پا در آورد، اضافه کرد: این درحالی‌ است که می‌بینیم با ازدست‌دادن فرماندهان مقاومت و شهدای زیاد، همچنان روحیه مقاومت در منطقه وجود دارد، لذا اسرائیل مجبور می‌شود به لبنان آتش‌بس بدهد و این نوعی شکست برای دشمن تلقی می‌شود.

 

 جهاد تبیین توطئه‌های دشمن را خنثی می‌کند

 مدیرکل تبلیغات اسلامی خراسان شمالی با اشاره به نویدهایی که حضرت آقا اعلام می‌کنند که در حقیقت برگرفته از اعتقادات و باور قرآنی و اهل بیتی است، گفت: بارها در طول تاریخ این باور به اثبات رسیده است.

 وی ادامه داد: نکته قابل‌توجه این است که چون جنگ امروز با رسانه‌ها است و غلبه رسانه‌ها توسط دشمن محسوس بوده، گاهی ممکن است ایجاد یاس و ناامیدی در بین جبهه مؤمنان دیده شود که جهاد تبیین با بیانات حضرت آقا این توطئه‌ها را خنثی خواهد کرد.

 رفیعی اضافه کرد: خنثی‌کردن یاس در جامعه قطعاً با امیدآفرینی کاذب و اغراق محقق نمی‌شود، بلکه باید با بیان حقایق و تدبیر درست، بتوانیم پیروز میدان شویم، زیرا قرانی که شکی در آن نیست اعلام کرده که نترسید و سستی نکنید تا برتر شوید، همچنین در قرآن عنوان شده که غلبه و پیروزی از آن کسی است که در حزب خدا است، حتی اگر دشمن مسلح باشد.

تفرقه‌افکنی میان مردم سوریه در رسانه‌ها کلید خورد

 طوبی ولی‌پور در گفتگو با خبرنگار حوزه سیاسی پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک» در رابطه با تحولات سوریه گفت: تحولاتی که در سوریه باعث شد مردم این کشور دچار یک سری مشکل شوند، در درجه اول تأثیر رسانه و تفرقه‌ای که رسانه در افکار مردم ایجاد کردند بود.

مدرس حوزه علمیه الزهرا بجنورد ادامه داد: تبلیغات رسانه‌ای در واقع باعث شد که مردم نسبت به وضعیت موجود در سوریه دچار افکار منفی و دوگانگی شوند که متأسفانه به این وضعیت دچار شوند.

 وی با تأکید بر این موضوع که مسئله جهاد تبیین به‌صورت مرتب، توسط مقام معظم رهبری بازگو می‌شود، گفت: این در حالی است که مهم‌ترین مسئله‌ای که در سوریه وجود نداشت، موضوع جهاد تبیین بود.

 

 خلأ جهاد تبیین در سوریه

 ولی‌پور با اشاره به اینکه وضعیت برای مردم سوریه تبیین نشده بود، گفت: بنابراین مردم احساس کردند که گروه و افکار جدید اگر روی کار بیایند وضعیت بهتر می‌شود؛ اما آگاهی نداشتند که بدتر نیز خواهد شد، درحالی‌که دشمن همیشه در کمین است.

 این مدرس دانشگاه‌های خراسان شمالی اضافه کرد: دشمن دائماً در تلاش است تا در واقع فتوحات خود را زیاد نشان دهد و تسلط بر افکار و عقاید داشته باشد که تمام اینها به‌خاطرنداشتن تبیین بوده، درحالی‌که لازمه استقامت و ایستادگی هر امت و جامعه‌ای، تبیین است.

  ولی‌پور اضافه کرد: براین‌اساس درسی که ما امروز از این وضعیت می‌گیریم این است که همیشه باید حواس و دقتمان در مورد دشمن به‌روز باشد و دنبال آگاهی و بصیرت باشیم چراکه امروز دشمن برای ازپای‌درآوردن جامعه و کشور دنبال جنگ نرم است و افکار را تغییر می‌دهد.

 وی خاطرنشان کرد: لذا لازمه ماندن یک حکومت این است که مرتب افکار را آنالیز و بصیرت‌افزایی و آگاهی داده شود که فریب دشمن را نخورند، زیرا امروز مهم‌ترین عاملی که باعث شد سوریه به این روز دچار شود، موضوع نداشتن بصیرت و آگاهی بوده است.

جدایی سوریه از جبهه مقاومت باعث سقوطش شد

محبوبه معین مقدس در گفتگو با خبرنگار حوزه سیاسی پایگاه خبری تحلیلی «عصراترک» در این باره گفت: دلیل اصلی سقوط سوریه این بود که به کشورهای استعماری و وعده های امریکا و اروپا اعتماد کرده بودند.

وی ادامه داد: براین اساس اعتمادی که باید به نیروهای داخلی خودشان داشتند را از دست دادند و از همه مهم تر اینکه جبهه مقاومت را رها کردند و سقوطشان رقم خورد.

رئیس دانشگاه دخترانه کوثر بجنورد اضافه کرد: بنابراین جبهه مقاومت و حمایت از آن نه تنها برای هر کشوری هزینه نیست، بلکه برای حفظ کیان و آبروی کشور و حفظ قدرت کشور ضرورت دارد.

این مسئول ابراز داشت: اگر هر جامعه‌ای قدرت مقاومت داشته باشد، می تواند موفق باشد، در غیر اینصورت باعث ضعف و فروکش دولت خواهد شد.

وی یاد اور شد: بنابراین همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند تحولات رخ داده در سوریه درس بزرگی برای سایر کشورهای دنیا است که توجه داشته باشند که حمایت از جبهه مقاومت به هیچ وجه هزینه نیست بلکه باعث حفظ کیان کشور و تمامیت ارضی خواهد شد.

معین مقدس گفت: براین اساس بسیاری از مشکلاتی که در کشورهای خاورمیانه پیش آمده اما برای ایران اتفاق نیفتاده به دلیل مقاومت و حمایت کشور از جبهه مقاومت بوده، بنابراین جنگ‌هایی که ممکن بود در مرزهای ایران انجام شود با حمایت ما از جبهه مقاومت در سایر مرزها صورت گرفته و از اصل کشور حمایت و محافظت شد.

نتیجه‌گیری: وضعیت کنونی سوریه با تأثیرات ناشی از درگیری‌های داخلی و مداخلات خارجی و چالش‌های اقتصادی به این شرایط رسیده که می‌تواند در سایر کشورهای منطقه نیز دچار مشکل کند.

 بنابراین آینده وضعیت کشور سوریه به عوامل متعددی بستگی دارد که نقش قدرت‌های منطقه‌ای در این میان و مقاومت و به پا خواستن مردم شاید بی‌تأثیر نباشد، به‌طوری‌که از تحولات سوریه می‌توان به این مهم پی برد که ضعف در مدیریت بحران داخلی و اجازه دخالت‌های خارجی وضعیت را به این شرایط رساند، بنابراین سایر کشورهای منطقه می‌توانند این را درسی برای خود قرار دهند که نیازمند ضرورت حکمرانی عادلانه، نداشتن وابستگی به قدرت‌های خارجی و اهمیت امنیت ملی است.

 براین‌اساس کشورهای منطقه باید از تجربیات سوریه درس بگیرند و از شکل‌گیری شرایط مشابه جلوگیری کنند.

 تهیه و تنظیم گزارش: آرزو رحمانی

 انتهای خبر/

0 نظر