حالت تاریک
  • دوشنبه, 1404/01/11 شمسی | 2025/03/31 میلادی
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن سایت خبری عصر اترک هستید؟
حسینیه جاجرمی یادگار تاریخی بجنورد
گردشگری؛

حسینیه جاجرمی یادگار تاریخی بجنورد

حسینیه جاجرمی، یکی از آثار تاریخی و فرهنگی شهر بجنورد، با معماری سنتی خود در اواخر دوران قاجار ساخته شده و اکنون به‌عنوان موزه و محل برگزاری مراسم عزاداری در ایام محرم مورد استفاده قرار می‌گیرد.

به گزارش خبرنگار حوزه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک»، حسینیه جاجرمی به شماره ثبت در فهرست آثار ملی ۱۱۵۱ است که در بجنورد واقع شده است.

حسینیه جاجرمی از یادمان‌های اواخر دورۀ قاجار در شهر بجنورد است که به استناد کتیبه موجود در سال ۱۳۲۵ هجری قمری به دست استاد غلامرضا بنا یزدی ساخته‌شده است.
این بنا یک نمونه معماری سنتی از نوع حیاط مرکزی است که نوعی معماری درون‌گرا قلمداد می‌شود و در آن تمام درب و پنجره‌ها و نورگیرهای رو به حیاط باز می‌شوند.
طرح کلی پلان بنا مربع‌شکل است و در ضلع شرقی و غربی از دوطبقه تشکیل‌شده که در مجموع حدود ۶۰۰ مترمربع مساحت دارد که ورودی حسینیه از طریق یک هشتی به حیاط مرکزی متصل شده که با دو رشته پلکان در گوشه‌های شمال شرقی جنوب غربی به مهتابی‌های طبقه فوقانی راه پیدا می‌کند.

سقف هشتی بنا در قسمت ورودی و تمام حجره‌های طبقه پایین با قوس کلیل پوشش پیدا کرده و طبقه بالا به‌صورت تیرپوش است و بخش‌های مختلف بنا با آرایه‌های معماری از قبیل آجرکاری، گچ‌بری، مقرنس­کاری و کتیبه‌ای تزئین شده است. 
قسمت بالایی دیوار ایوان شرقی یک افریز تزیینی با کتیبه به خط نستعلیق دارد که در آن گزیده‌ای از ترکیب‌بند مشهور محتشم کاشانی در مرثیه شهدای کربلا (باز این چه شورش است) گچ‌بری شده است. این اشعار متناسب کاربری اصلی این بنا به‌عنوان حسینیه و محل عزاداری سوگواران سیدالشهدا (ع) است.

 بنای اولیه حسینیه به استناد قول مالک (مرحوم حاج علی‌اکبر جاجرمی) در ابتدا کاربری مسکونی داشته و بعدها وقف حسینیه شده و هرساله ماه صفر در آن عزاداری می‌شود.

به‌هرحال پس از آسیب‌دیدن و متروک‌شده بندرها دهه‌های بعد خانوادۀ واقف آن‌ها به‌شرط حفظ و احیا و رعایت مفاد وقف‌نامه در اختیار اداره میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری خراسان شمالی قرار داده‌اند.

 اداره کل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان باهدف احیا این بنای تاریخی، مطالعه، استحکام‌بخشی و مرمت آن را از سال ۱۳۸۴ آغاز و در آبان‌ماه سال ۱۳۹۰ به پایان رساند.
هم‌اکنون حسینیه جاجرمی به‌عنوان موزه، بازارچه صنایع‌دستی و سفره‌خانه سنتی مورد بهره‌برداری قرار گرفته و در ایام محرم مراسم عزاداری در آن برگزار می‌شود.
انتهای خبر/ رحمانی

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!