حالت تاریک
  • پنج‌شنبه, 1403/10/20 شمسی | 2025/01/09 میلادی
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن سایت خبری عصر اترک هستید؟
توقف «یسنا»، چالش حمایت از فرزندآوری
عصر اترک بررسی کرد؛

توقف «یسنا»، چالش حمایت از فرزندآوری

طرح «یسنا»، مخفف یاور سلامت نسل ایرانی، از نیمه دوم سال گذشته باهدف حمایت‌های تغذیه‌ای از مادران باردار و شیرده در راستای اجرای ماده ۲۴ قانون حمایت از جوانی جمعیت اجرایی شد که با پایان کار دولت سیزدهم این طرح متوقف شد و به حالت بلاتکلیف درآمده است.

 به گزارش خبرنگار حوزه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک»، «یسنا»، طرح حمایتی دولت سیزدهم باهدف بهبود تغذیه و سلامت مادران باردار، شیرده و کودکان زیر دو سال در خانواده‌های کم‌درآمد است. 

این طرح در راستای اجرای ماده ۲۴ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت اجرایی شد و مادران دارای فرزند زیر دو سال که در سه دهک اول درآمدی قرار داشتند، مشمول آن هستند که براساس این طرح مقرر شد به‌صورت ماهانه مبلغ ۶۰۰ هزار تومان دریافتی داشته باشند.

 در طرح «یسنا» یارانه به‌صورت اعتبار خرید بسته‌های حمایتی شامل مواد غذایی (لبنیات، پروتئین، حبوبات، روغن، غلات، مغزی‌جات، میوه‌جات و سبزی‌ها) و بسته‌های بهداشتی (پوشک، شامپو، صابون و شوینده‌های بهداشتی برای کودک و مادر) ارائه می‌شود.

  این طرح که سال گذشته آغاز شد و بدون توقف پرداختی‌ها برای خانواده‌های هدف انجام می‌شد، اما در سال جاری تنها در نوبت فروردین یک‌بار پرداختی انجام و با تغییر دولت این طرح به حال مسکوت در آمده است.

 درحالی که بسیاری از خانواده‌ها با این مبلغ هر چند ناچیز نیز می‌توانستند برخی از نیازهای معیشتی را به‌صورت ماهانه فراهم کنند که توقف این طرح باعث مشکلات زیادی شده‌ است.

 صدای ما را به گوش مسئولان برسانید

 محمدی یکی از مادرانی که کودک زیر دو سال دارد، در پیامی به رسانه «عصر اترک» اعلام کرد: از ابتدای سال تنها یک‌بار مبلغ ۶۰۰ هزار تومان برای ما واریز شد و دیگر هیچ بسته غذایی شارژ نشد.

 وی ادامه داد: مادری هستم که نوزاد زیر دو سال دارم و فرزندم از شیر من تغذیه می‌کند؛ اما در تهیه مواد غذایی به مشکل می‌خوریم، لطفاً صدای ما را به گوش مسئولان برسانید تا دوباره واریزی انجام شود و کمک‌حالی برای ما خانواده‌ها باشد.

 

 برخورداری ۱۸۰۰۰ مادر از طرح یسنا طی سال گذشته

 محسن غلامی در گفتگو با خبرنگار حوزه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک» در رابطه با اجرایی‌شدن طرح یسنا گفت: این طرح در سال ۱۴۰۳ فقط یک‌بار در فروردین و اردیبهشت انجام شده است.

 وی ادامه داد:« یسنا»، مخفف، یاور سلامت نسل ایرانی در واقع تفاهم‌نامه‌ای است که وزارت کار در سال ۱۴۰۲ داشته که باهدف اجرای ماده ۲۴ قانون جوانی جمعیت در راستای ارتقای امنیت غذایی گروه‌های آسیب‌پذیر بوده است.

 مدیر اجتماعی اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان شمالی با اشاره به اینکه این طرح برای تمام خانواده‌هایی که در دهک یک قرار داشتند آغاز شد، اضافه کرد: این طرح به‌صورت پایلوت در هشت استان کم‌برخوردار ایلام، لرستان، هرمزگان، گلستان، فارس، خراسان شمالی، خراسان جنوبی و کهگیلویه و بویراحمد اجرایی شد.

 این مسئول خاطرنشان کرد: به‌موجب اجرایی‌شدن این طرح در سال گذشته تعداد ۲ هزار و ۹۸۴ مادر شیرده و باردار در دهک یک شناسایی شدند که طی چهار مرحله و در هر وهله مبلغ ۴۰۰ هزار تومان برای آنها واریز شده است.

 آخرین پرداختی یسنا فروردین ۱۴۰۳ بود

 غلامی یادآور شد: این در حالی است که این طرح برای سال ۱۴۰۳ یک‌بار در فروردین‌ماه اجرایی شد و گروه‌های هدف از یک دهک به سه دهک تغییر کرد، اما امسال به کودکان زیر دو سال شیرخواره اختصاص پیدا کرد که ۱۷ هزار و ۸۲۹ نفر شامل این طرح شدند.

 مدیر اجتماعی اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان شمالی بیان داشت: بعد از توقف، طرح «یسنا» تأمین اعتبار نشده است، از طرفی اعتبار به‌صورت کشوری است و هیچ ارتباطی به استان ندارد.

 وی یادآور شد: در اداره رفاه استان بنا بر ابلاغیه‌هایی که زده می‌شود، لیست توسط وزارت رفاه ارسال و روند کار دنبال می‌شود.

 این مسئول ادامه داد: مبلغ یارانه طرح یسنا در سال گذشته ۴۰۰ هزار تومان بوده که این مبلغ به ۶۰۰ هزار تومان در سال جاری افزایش پیدا کرده است.

 

 توقف طرح یسنا از فروردین سال جاری

 نسرین علیزاده در گفتگو با خبرنگار حوزه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک» در رابطه با اجرایی‌شدن طرح یسنا در خراسان شمالی گفت: این طرح توسط وزارت رفاه در قالب ماده ۲۴ حمایت از جوانی جمعیت اجرا شد که شامل تمام کودکان زیر دو سال خانوارهای دهک‌های یک تا سه است. 

 مدیرگروه سلامت تغذیه دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی ادامه داد: این در حالی است که طی سال جاری واریزی تنها در فروردین‌ماه یک‌بار انجام شد و طرح تاکنون مسکوت مانده است.

 این مسئول اضافه کرد: وزرات رفاه لیست گروه‌های هدف را بر اساس دهک‌بندی‌ها آماده کرده و هیچ پایشی از وزرات بهداشت مبنی بر معرفی گروه‌های هدف انجام نشده بود.

 وی با اشاره به اینکه این طرح با محوریت وزارت رفاه انجام و مجموعه علوم پزشکی اطلاعی از این طرح ندارد، گفت: روزانه افرادی به مراکز بهداشتی مراجعه می‌کنند و در رابطه سؤال دارند، درحالی‌که با پیگیری‌های انجام شده تنها لیستی از کد ملی‌ها را ارائه دادند که هیچ‌چیزی در آن مشخص نیست.

 نتیجه‌گیری: طرح «یسنا» یکی از برنامه‌های حمایتی دولت سیزدهم بود که باهدف حمایت از امنیت غذایی مادران باردار و شیرده در سال گذشته اجرایی شد.

اجرای طرح «یسنا» می‌توانست با ارائه کمک‌های معیشتی به خانواده‌های کم‌درآمد، فشار مالی را کاهش دهد.

 همچنین باتوجه‌به این که این طرح در راستای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت طراحی شده بود با حمایت از مادران و کودکان می‌تواند در بلندمدت به افزایش نرخ باروری و جوان‌سازی جمعیت کمک کند.

 این در حالی است که در کنار نقاط مثبتی که در این طرح وجود دارد، باتوجه‌به اینکه لیست افراد توسط وزارت رفاه بسته می‌شود ممکن است برخی از مشمولان از دریافت یارانه جا بمانند، بنابراین برای اجرای کامل و عادلانه طرح در مناطق محروم‌تر نیاز به نظارت بیشتری دارد، همچنین مبلغ یارانه ممکن است باتوجه‌به تورم، برای تأمین نیازها کافی نباشد که باید بیشتر شود.

  این طرح بعد از پایان دولت سیزدهم به حالت توقف درآمده است و ظاهراً پرونده این طرح نیز همچون بسیاری از طرح‌های دیگر در حال بسته‌شدن است، بنابراین امید است که با نگاه مثبت دولت جدید به این طرح در راستای ارتقای سلامت عمومی بتوان گام‌های مثبتی را بردشت.

 تهیه و تنظیم گزارش: آرزو رحمانی

 انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از