![بام خراسانشمالی، در هوای آبادانی](https://asreatrak.ir/default-image/default-730x400.png )
مطالبات زیرساختی شهرستان تازه تاسیس بام و صفیآباد؛
بام خراسانشمالی، در هوای آبادانی
شهرستان تازه تاسیس بام و صفیآباد که در دوران معاصر به نام بام خراسان شمالی معروف بوده در حال حاضر به طور جدی امکان بهرهمندی از زیرساختهای ضروری در بخشهای مختلف عمرانی، کشاورزی و معدنی را مطالبه میکند
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک»، در دوازدهم بهمنماه ۱۴۰۱ بخش بام و صفیآباد از شهرستان اسفراین، جدا و به شهرستان بام و صفیآباد ارتقا یافت و با این تقسیم سیاسی انجام گرفته، هشتمین شهرستان خراسان شمالی نیز شکل گرفت.
در این تقسیم سیاسی، شهرستان بام و صفیآباد دارای دو بخش (مرکزی صفی آباد) و بخش بام شامل چهار دهستان (دهنه شیرین، صفیآباد، بام، ساریگل) و یک شهر( صفیآباد) شد.
در این شهرستان، بر اساس آمار سرشماری سال ۹۵ تعداد ۱۶ هزار و ۸۸۷ نفر و البته به روایتی در حال حاضر ۲۰ هزار نفر جمعیت در مناطق روستایی و شهری ساکن هستند.
این شهرستان که البته به زیستگاه پلنگ شاه جهان معروف است، کوههای شاهجهان، جهان ارغیان، کوه حیران، قَرداش، تپه سیاه را در دل خود جای داده همچنین این شهرستان مزین به وجود زیارتگاههایی شامل امامزاده سلطان مصیب، مقبره باباقدرت، آرامگاه شاهزاده محمد و بقعه شاهزاده حمزه بن موسی است که هر یک به تنهایی دارای ظرفیتهای بسیار مهم گردشگریهای طبیعی و مذهبی هستند.
شهر زیرزمینی جهان بام همچنین کاروانسرای راونیز هم از دیگر ظرفیتهای بسیار مهم و ناشناخته گردشگری تاریخی این شهرستان محسوب میشوند.
این خطه تازه شهرستان شده که در سبقه تاریخی خود نامهای راونیز و ارغوان را داشته و در دوران معاصر نیز به نام بام خراسان شمالی معروف بوده، تا بهمنماه ۱۴۰۱ که بخشی از خطه شهرستان اسفراین بوده، توسعه یافتگیاش فقط در حد امکانات روستایی بوده است.
این شهرستان تازه تاسیس، پس از این تقسیمبندی سیاسی و ارتقای آن از بخش به شهرستان، در حال حاضر به طور جدی امکان و فرصت توسعه یافتگی در زمینههای زیرساخت جاده، تاسیسات برق، آب و مخابرات، آموزش، کشاورزی، گردشگری، ورزشی، اتصال به شبکه راه آهن کشور، اتصال به شبکه ترانزیت جادهای شمال شرق کشور، اجرای طرحهای هادی روستایی و زدودن فقر و محرومیت از چهره روستاهایی که حداقل امکانات را ندارند را مطالبه میکند.
آب و بهداشت و درمان، مطالبات ضروری اهالی بام و صفیآباد
مصرزاده اظهار کرد: بخش بام و صفیآباد حدود دو سال است که به شهرستان ارتقا یافته، اما طی این مدت کوتاه انتظار نداشتهایم این شهرستان تازه تاسیس به لحاظ توسعه عمرانی و زیرساختی به یکباره همانند شهرستانهای بجنورد، شیروان و اسفراین تبدیل شود بلکه معتقد هستیم ارتقای زیرساختها به صورت تدریجی انجام شود.
سرپرست فرمانداری شهرستان بام و صفیآباد تصریح کرد: در سال گذشته اعتبارات مصوب این شهرستان، دو سهم از اعتبارات شهرستان اسفراین مدنظر قرار گرفت، درحالیکه مطالبه این شهرستان تازه تاسیس بر این است که از اعتبارات ویژه شهرستانهای تازه تاسیس بهرهمند شود چون پیشرفت زیرساختی این شهرستان به تامین اعتبارات بیشتر نیازمند است.
سرپرست فرمانداری بام و صفیآباد در ادامه تامین آب برای ساکنان روستایی و شهری این شهرستان را دغدغه بسیار مهم اعلام کرد و گفت: در این شهرستان مخازن آب مناطق روستایی و شهری کوچک هستند که حل این مسئله نیازمند تامین اعتبار است.
وی خاطرنشان کرد: مخزن آب برخی از روستاهای این شهرستان نیز مشترک هستند که باید با تامین اعتبار مخزن آب این روستاها از یکدیگر مستقل شوند.
وی یادآور شد: در فصل تابستان برخی از روستاها با بحران تامین آب مواجه هستند به طوری که جنگ آب به راه میافتد، بنابراین نیاز است که دولت با تامین اعتبار کمک کند این مسئله حل شود.
علاوه بر آن، مصرزاده گفت: در این شهرستان استقرار ادارات صمت، راهداری و حمل و نقل جادهای، بنیاد مسکن و بنیاد شهید برای ارائه خدمت به مردم ضروری است که انجام شود.
افزون بر این، وی به کمبود فضاهای بهداشتی-درمانی و اورژانس در این شهرستان نیز اشاره کرد و گفت: در این شهرستان باید این کمبود فضایی، مرتفع همچنین یک دستگاه آمبولانس تهیه شود.
سرپرست فرمانداری شهرستان بام و صفیآباد افزود: این شهرستان به استقرار و حضور پزشکان متخصص و تامین یک دستگاه رادیولوژی دیجیتال نیاز جدی دارد.
جادهای که ترانزیت شمال غرب را به شمال شرق متصل میکند
هادی قوامی نیز بیان کرد: شهرستان بام و صفیآباد مستعد صنعت معدن کاری همچنین ایجاد نیروگاه خورشیدی است.
نمانیده مردم شهرستانهای اسفراین و بام و صفیآباد، فعالسازی صنعت معدن و جذب سرمایهگذاران برای ایجاد نیروگاههای خورشیدی در این شهرستان را منوط به تعریض و مناسبسازی راههای اصلی و فرعی در این شهرستان دانست.
وی بر لزوم تعریض و آسفالت جاده پر حادثه گراتی-صفیآباد-مشکان برای رفع حوادث جادهای در این منطقه تاکید کرد.
علاوه بر این، نمانیده مردم شهرستانهای اسفراین و بام و صفیآباد تعریض و آسفالت مسیر جادهای صفیآباد-رحمتآباد برای دسترسی بدون خطر مردم به راهآهن بیهق را نیز خواستار شد.
در عین حال، وی به طرح ملی عملیات راهسازی جاده ترانزیتی میامی-جاجرم-اسفراین-بام-قوچان نیز اشاره و اعلام کرد: تکمیل عملیات راهسازی این جاده ترانزیتی موجب خواهد شد که مرز ورودی غرب کشور به خراسان شمالی، خراسان رضوی و کشور ترکمنستان متصل شود.
قوامی تصریح کرد: تکمیل این طرح ملی برای استان خراسان شمالی و این شهرستان بسیار اقتصادی و مهم است.
مطالبه احداث بندهای خاکی برای عبور از بحران خشکسالی
شرفخانی نیز خواستار شد: با توجه به اینکه جانمایی مکانی برای انتقال محل پسماند شهر صفیآباد انجام شده، آمادهسازی این محل که در ۱۵ کیلومتری جنوب شهر صفیآباد واقع است نیازمند تامین اعتبار است.
رئیس شورای شهر شهر صفیآباد تدوین، تصویب و ابلاغ طرح تفصیلی شهر صفیآباد را مطالبه کرد.
در ادامه، بانو عالی، رئیس شورای اسلامی شهرستان بام و صفیآباد نیز با اشاره به تداوم کم بارشیها در استان خراسان شمالی و این شهرستان عنوان کرد: کشاورزان این شهرستان صدور مجوز برای ایجاد بندهای خاکی به منظور ذخیرهسازی سیلابها و روانآبها برای امر کشاورزی دارند.
بام و صفیآباد خاستگاه تولید برق خورشیدی
حسن چاهی نیز اظهار کرد: شهرستان بام و صفیآباد در زمینه ایجاد و راه اندازی نیروگاه خورشیدی کوچک و بزرگ مقیاس بسیار مستعد است.
مدیرعامل شرکت توزیع برق خراسان شمالی افزود: در این شهرستان زیرساخت پست فوق توزیع برق فراهم شده است.
وی تصریح کرد: برای تولید برق خورشیدی در این شهرستان ضرورت دارد که سرمایهگذاران داخلی و خارجی جذب شوند.
قناتها لایروبی شوند
محمد محمدزاده نیز با اشاره به اینکه در این شهرستان بیشترین سطح باغی به کاشت بادام و پسته اختصاص یافته است، خواستار شد: قناتهای این شهرستان باید لایروبی شوند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی یادآور شد: در سال جاری از سوی بنیاد علوی همچنین از محل اعتبارات ملی ۷ میلیارد تومان اعتبار برای بهسازی و لایروبی قناتهای این شهرستان اختصاص یافته که نیاز است اعتبار بیشتری برای لایروبی قناتها اختصاص داده شود.
بام و صفیآباد راه اصلی ندارد
محمد مشتری نیز عنوان کرد: در این شهرستان ۳۰۰ کیلومتر راه فرعی و روستایی وجود دارد و این در حالی است که این شهرستان اصلا راه اصلی ندارد.
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای خراسان شمالی افزود: در این شهرستان ۱۴ روستا راه آسفالته ندارند.
وی گفت: ارتقای زیرساختهای جادهای در این شهرستان نیازمند تامین اعتبار است.
حجت الاسلام آسوده، مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان شمالی نیز اعلام کرد: با توجه به اینکه اماکن متبرکه شهرستان بام و صفیآباد ماهیت تاریخی نیز دارند، این اداره کل آمادگی دارد تا این اماکن متبرکه زیارتگاهی-تاریخی را در اختیار سرمایهگذاران قرار دهد تا بهینهسازی فضاهای آنها فرصتهای اشتغالزایی گردشگری را فراهم کنند.
تحصیل در خلاء امکانات آموزشی
مدیرکل آموزش و پرورش خراسان شمالی نیز عنوان کرد: در این شهرستان ۳ هزار و ۳۸۸ دانشآموز در حال تحصیل هستند که تمامی این دانشآموزان در مدارس دولتی تحصیل میکنند.
علی متقیان افزود: در این شهرستان مدرسه غیردولتی، مدرسه نمونه دولتی، مدرسه تیزهوشان و مدرسه شاهد وجود ندارد.
وی همچنین با اشاره به اینکه در این شهرستان یک هنرستان شبانهروزی پسرانه فعال است، گفت: در این شهرستان احداث هنرستان شبانهروزی دخترانه نیز بسیار ضروری است که باید تامین اعتبار شود.
افزون بر این، متقیان عنوان کرد: این شهرستان فاقد پژوهشسرا، اردوگاه دانشآموزی همچنین مدارس نیز فاقد کارگاههای فنی هستند.
عزم استانداری بر کاهش کمبودهای مناطق کمتر برخوردار
بهمن نوری اظهار کرد: شهرستان بام و صفیآباد در زمینههای زیرساختی (از جمله آب، برق، راه) همچنین فضاهای ورزشی، آموزشی و فرهنگی با کمبودهای جدی مواجه است.
استاندار خراسانزشمالی تاکید کرد: تلاش و عزم استانداری بر کاهش کمبودهای زیرساختی مناطق کمتر برخوردار از جمله شهرستان بام و صفیآباد است.
وی از تلاشهایی که در گذشته برای ارتقای شاخصهای توسعه این شهرستان صورت گرفته است، تقدیر کرد و گفت: با این وجود، هر آنچه که انجام شده، کافی نبوده و از این پس رفع دغدغههای مهم اشاره شده در این شهرستان باید جدیتر از گذشته پیگیری شوند.
استاندار خراسان شمالی تصریح کرد: انتظارات خود را برای کاهش این دغدغهها و حتی رفع آنها را به مدیران اجرایی استان اعلام خواهم کرد که در مهلت مقرر در این باره پاسخگو باشند.
در عین حال، وی با اشاره به اینکه نرخ بیکاری شهرستان بام و صفیآباد ۲/۷ درصد اعلام شده است، عنوان کرد: این نرخ بیکاری دو پیام دارد، پیام اول اینکه همه چیز به لحاظ فرصتهای اشتغال و امکانات خوب است و پیام دوم اینکه بیشتر شاغلان این شهرستان در امر کشاورزی و دامپروری مشغول به کار هستند.
نوری گفت: با بررسی موضوع، درصورتیکه پیام دوم تایید شود، در این راستا باید تسهیلات کمبهره به سمت کشاورزی هدایت و اختصاص داده شوند.
وی همچنین گفت: آثار و بناهای تاریخی و میراثی استان و این شهرستان در صورتیکه به بخش خصوصی واگذار شوند، بخش خصوصی با نگهداری از آنها زمینههای درآمدزایی و اشتغالزایی در این فضاها را نیز ایجاد خواهد کرد.
استاندار خراسان شمالی همچنین تصریح کرد: برای جذب سرمایهگذاران به این شهرستان تازه تاسیس باید مشوقهای مناسبی برای بخشهای کشاورزی، دامپروری و گردشگری تدوین شوند.
نتیجهگیری: هرچند که معتمدان و مجریان شهرستان بام و صفیآباد اذعان میکنند تا رسیدن به شرایط مطلوب باید زمان درازی را صرف کرد، اما معتقدند که این شهرستان باید از اعتبارات ویژه شهرستانهای تازه تاسیس برای بهبود وضعیت زیرساختهای این شهرستان بهره مند شوند.
آنان بیان میکنند که این شهرستان مستعد تولید برق خورشیدی، گردشگری طبیعی، گردشگری مذهبی همچنین مستعد معدن کاری و توسعه کشاورزی باغی در زمینههای بادام و پسته است.
اما آنچه که این ظرفیتهای اقتصادی بالقوه را به بالفعل تبدیل خواهد کرد معرفی این ظرفیتها به سرمایهگذاران و جلب و جذب آنها به این خطه است.
اهالی بام و صفیآباد امیدوارند این شهرستان که هنوز در بافت روستاشهری خود باقیمانده است مورد عنایت دولت چهاردهم قرار گیرد و با تامین اعتبار لازم از بالهای پیشرفت و آبادانی بهرهمند شود.
تهیه و تنظیم گزارش: سمانه قهرمانی