علیاکبر ناصری در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک»، اظهار کرد: بذر یک منبع ژنتیکی است که اصلاح ژنی آن برای تولید ارقام بذری مختلف که با هر اقلیم و آبوهوایی متناسب بشود، حاصل سالها انجام تحقیقات و پژوهش است.
با بیان اینکه تولید بذرهای فناورانه منجر به افزایش عملکرد تولید در واحد سطح، افزایش کیفیت محصول تولیدی، کاهش هزینههای تولید و دستیابی به خودکفایی در تولید میشود، عنوان کرد: این نوع بذرها بهتنهایی سهمی ۳۵ درصدی در افزایش تولید محصولات را به همراه دارند.
وی اظهار کرد: علاوه بر اینکه کشاورزان از نقش و اهمیت سهم بذرهای اصلاح ژنی شده در تولید آگاه شدهاند، دولتها نیز مبتنی بر این واقعیت، تهیه و تأمین آن را مشمول سوبسید کردند.
ناصری در ادامه با یادآوری این مطلب که عمر مفید خلوص ژنی بذرهای اصلاح شده غلات سهساله است، بیان کرد: طی سالهای گذشته رویکرد وزارت جهاد کشاورزی این بود که حداقل ۴۰ درصد از سطح مزارع کشور با بذرهای اصلاح شده و مابقی مزارع با بذرهای خودمصرفی کشت شوند، بااینوجود، از سال گذشته رویکرد وزارت جهاد کشاورزی تغییر کرد و راهبرد جدید افزایش پوشش بذری اصلاح شده در هر دوره کشت را در دستور کار قرارداد تا راندمان تولید کشور در زمینه غلات افزایش پیدا کند.
وی افزود: راهبرد جدید این است که پوشش بذری (استفاده از بذرهای اصلاح شده) در سطح مزارع کشور در زمینه استفاده از بذور ارقام آبی تا ۶۰ درصد و در بذور دیم تا ۴۵ درصد افزایش پیدا کند.
مسئول واحد ثبت و گواهی بذر و نهال مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی خاطرنشان کرد: در این برنامه راهبردی، رویکرد بر این است که هر ساله در هر دوره کشت این پوشش بذری در سطح مزارع کشور اعمال شود و یا حداقل هر دو سال بذور اصلاح شده در کشت مورداستفاده قرار گیرد.
وی بیان کرد: در استان خراسان شمالی، در سال زراعی ۹۵-۹۴ درصد پوشش بذری استان در استفاده از بذور اصلاح شده تا ۶۰ درصد رسید که استان از میانگین پوشش بذری در کشور جلوتر رفت.
ناصری افزود: هرچند که ۷۰ درصد از سطوح کشاورزی استان خردهمالکی و معیشت محور است، بااینوجود، استان همچنان در این زمینه از میانگین کشوری جلوتر است.
وی تأکید کرد: درصورتیکه کشاورزی قراردادی مبتنی بر مفاد تنظیم شده آن به طور کامل در سطح کشور اجرایی شود قطعاً پوشش بذری استفاده از بذور اصلاح شده در سطوح تحت کشت کشور در هر دوره کشتی به طور چشمگیری افزایش خواهد یافت.
مسئول واحد ثبت و گواهی بذر و نهال مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی خاطرنشان کرد: از جمله مفاد کشاورزی قراردادی که از سال گذشته در دستور کار وزارت جهاد کشاورزی قرار گرفت، این بود که دولت کود و بذر اصلاح شده را در هر دوره کشت بهصورت امانی در اختیار کشاورزان قرار دهد و در فصل برداشت این هزینهها در مقابل خرید تضمینی گندم مازاد تسویهحساب شود.
وی افزود: در فصل زراعی گذشته مفاد کشاورزی قراردادی به طور کامل اجرایی نشد و کشاورزان از سرمایه شخصی خود کود و بذر موردنیاز را خریداری کردند.
ناصری در ادامه تصریح کرد: برای دستیابی به تولید پایدار همچنین خودکفایی در تولید محصولات راهبردی از جمله گندم که پایه تأمین امنیت غذایی کشور است باید به کشاورزی علمی یعنی استفاده از بذور اصلاح شده، رعایت اصول فنی کشت و تاریخ کشت، تغذیه گیاهان، انجام شخم عمود بر شیب، بهرهگیری از کشاورزی حفاظتی، مبارزه با آفات و بیماریهای گیاهی و استفاده از ادوات مکانیزه تکیه کرد.
وی عنوان کرد: بهرهگیری از کشاورزی علمی موجب خواهد شد که میزان تولید محصول در واحد سطح افزایش پیدا کند و در نهایت میتوان ۳۰ درصد از مزارع دیم را از زیر بار کشت محصولات گندم و جو آزادسازی کرد تا بتوان این سطح آزاد شده را به کشت محصولات مهم دیگری شامل کشت حبوبات، گیاهان علوفهای، دانههای روغنی و گیاهان دارویی اختصاص داد.
انتهای خبر/قهرمانی
0 نظر