امام جمعه شیروان:
اراده دولت برای جوانی جمعیت جدی نیست
امامجمعه شیروان دررابطهبا ایرادات اجرای طرح حمایت از جوانی جمعیت، گفت: در کل کشور ضعف در اجرای این قانون وجود دارد که علتهایی اعم از عدم مطالبه عموم مردم و نبودن عزم جدی در مسئولان را شامل میشود.
حجتالاسلاموالمسلمین جواد غلامی در گفتگو با خبرنگار گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی عصر اترک، با تأکید بر جوانی جمعیت در جامعه، گفت: مسئله حیاتی امروز جامعه، جوانی جمعیت است؛ در یک جامعه، ارکان قدرت آن اعم از ثروت و اقتصاد هستند و نیروی انسانی یکی از مهمترین و بیبدیلترین رکن جامعه است.
وی ادامه داد: گاهی اوقات کیفیت و گاهی کمیتِ نیروی انسانی مهم است؛ اما بههرحال آنچه که مهم است همین نیروی انسانی فارغ از کمیت و کیفیت بوده؛ زیرا اگر این تعداد تحلیل برود، با مشکلات زیادی روبرو خواهیم شد.
امامجمعه شیروان در ارتباط با وضعیت نیروی انسانی در کشور افزود: بیشتر جمعیت ما بین سنین ۱۵ تا ۶۴ سال است که کشور در یک دوره طلایی قرار دارد؛ زیرا اکنون دارای یک جمعیت مولد در هر حوزه است.
وی در خصوص مشکلاتی که در چندین سال آینده گریبانگیر کشور در خصوص کمبود نیروی جوان میشود، عنوان کرد: جمعیت کنونی ما در ۱۰ سال آینده وارد سنین ۶۴ سال به بالا میشود و جمعیت جوان ما کم خواهد شد که در پی آن موازنه جمعیتی در ایران به هم میخورد، زیرا افراد مولد را درگیر خود کرده و جمعیت جوان ما نمیتواند هم از آنها نگهداری کند و هم در پی موفقیت و زندگی خود باشد؛ بهگونهای که زندگی آن برای فعالیت محدود خواهد شد و مشکلات زیادی را برای کشور به دنبال خواهد داشت.
غلامی تأکید کرد: در کشور هفت میلیون بازنشسته وجود دارد که دریافتکننده حقوق تأمین اجتماعی هستند و حدود ۲۱ میلیون نفر نیز پرداختکننده حق بیمه، اما این تعداد بهمرور به بازنشستگان اضافه و بر پرداختکنندهها کم میشود بهطوریکه از سال ۹۹ به بعد تراز تأمین اجتماعی منفی شده و شاید اگر همین شکل پیش برود در چندین سال آینده به کسی حق بازنشستگی پرداخت نشود؛ چون دیگر پرداختکنندهای نخواهد بود.
امامجمعه شیروان با بیان اینکه مشکلات ما از پنج سال آینده آغاز میشود، ابراز نگرانی کرد و گفت: با اینکه کشور در پنجره جمعیتی خوبی است؛ اما با کاهش نرخ باروری مشکلاتی برای کشور به وجود خواهد آمد.
وی ادامه داد: در دنیا بر این باورند که اگر بهازای هر مادر فرزندی متولد بشود، او جایگزین مادر و اگر دو فرزند متولد شود، جایگزین پدر و مادر خواهند شد که در این صورت نرخ باروری به عدد دو میرسد و در یک ثبات جمعیتی قرار خواهد گرفت؛ ولی به دلایلی اعم از حوادث، قهر و جنگها باید نرخ باروری ۲/۵ درصد باشد که به آن نرخ باروری موارد انتظار میگویند و اگر اینگونه پیش برود همیشه کشور در حال جوانی و میانسالی خود را حفظ خواهد کرد و در نقطه مطلوب خواهد ایستاد.
امامجمعه شیروان با اشاره به اینکه شهرستان شیروان جمعیت جوانی دارد، افزود: در مقابل نرخ باروری در شهرستان بسیار کم است بهنحویکه در سال ۱۴۰۰ این نرخ به میزان ۱/۹ بوده که از نرخ باروری کشور با ۱/۶ بالاتر بوده است.
وی اضافه کرد: در سال ۱۴۰۱ این نرخ به ۱/۷ در کشور افزایش یافت و در شیروان به ۱/۷ کاهش یافته است و در سال گذشته نیز این نرخ در کشور ثابت مانده؛ اما در شهرستان شیروان به ۱/۵ درصد رسید که بزرگترین دلیل آن تبلیغات است.
وی اظهار کرد: در کل کشور، طبقه ضعیف جامعه زادوولد بیشتری دارد؛ اما در شیروان بر عکس بوده و همچنین ثروتمندان تمایل کمتری به فرزندآوری دارند و بیشتر به نگهداری از حیواناتی تمایل پیدا کردند.
غلامی خاطرنشان کرد: مهمترین بخش قانون جوانی جمعیت ترویج فرهنگ فرزندآوری، احترام به مادر و فرزند، توجه به نیازهای اولیه مادر باردار، خانواده و بخشهایی نیز دررابطهبا بازدارندگی است؛ یعنی مقابله با کسانی که میخواهند خلاف این مسیر را پیش بگیرند.
وی همچنین در خصوص اقدامات تشویقی در قانون جوانی جمعیت، گفت: این اقدامات تشویقی شامل اهدای زمین رایگان به مادران دارای بیش از سه فرزند، ۵۰ درصد هزینه رایگان برای نظاممهندسی در خصوص ساخت، ۱۰ درصد تخفیف عوارض شهرداری، خودرو و یا مبالغی که بهصورت وام پرداخت میشود.
امامجمعه شیروان دررابطهبا ایرادات اجرای این طرح، عنوان کرد: در کل کشور ضعف در اجرای این قانون وجود دارد که علتهایی اعم از عدم مطالبه عموم مردم، نبودن عزم جدی در مسئولان ردهبالای کشور و مدیران میانه که توجه خاصی به آن ندارند و حتی این قانون را نیز برای یکبار هم مطالعه نکردهاند که این باعث میشود تشویقهای این قانون به درازا بکشد و نارضایتی مردم را در پی داشته باشد.
وی درباره تمهیدات اجرایی قانون جوانی جمعیت در شهرستان شیروان، گفت: در سطح شهرستان و مقداری نیز استان مطالبهگری خواهیم داشت تا قانون بهدرستی انجام شود و اکنون شروع به برگزاری جلساتی برای آموزش این قانون و بعد از آن بهصورت تخصصی وظایف هر یک از نهادها را به آنها ابلاغ خواهیم کرد.
غلامی با بیان اینکه به دنبال اجرای گفتمان یکهزارنفری فرزندآوری هستیم، افزود: این گفتمان مخصوص گروههای مرجع، اعم از معلمان، روحانیون، کادر درمان و سایر ادارات است تا بهعنوان الگو برای مردم قرار گیرند.
وی اضافه کرد: هفته آینده نیز گفتمانی با عنوان رجا «رویداد جوانسازی ایران»، برگزار میشود که انتظار میرود ظرف سه ماه آینده به ثبات برسد و بعد از آن به مرحله فرهنگسازی برسیم.
انتهای خبر/