کارگردان خراسانشمالی راهیافته به جشنواره فجر:
اجرای قابل دفاعی در فجر خواهیم داشت
محمد شاکری، تنها نماینده خراسان شمالی در چهل و سومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر گفت: آداب شکار روباه کاری از گروه صفر نمایشی که قرار است دهم بهمنماه در تالار حافظ روی صحنه برود.
به گزارش خبرنگار حوزه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «عصراترک»، آداب شکار روباه کاری از گروه صفر و به کارگردانی محمد شاکری تنها نماینده خراسان شمالی در چهل و سومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر است، نمایشی که قرار است دهم بهمنماه در تالار حافظ روی صحنه برود و با ۱۴ اثر نمایشی راهیافته دیگر از پایتخت در بخش مرور به رقابت بپردازد.
اگر چه این کارگردان تجربه حضور در این رویداد بینالمللی را در سالهای گذشته داشته است، اما همین که بعد از وقفهای چند ساله، شاهد حضور نمایندهای از استان در جشنواره تئاتر فجر هستیم، بهانهای شد تا با این کارگردان موفق و خوشنام استان از چگونگی ایده شکلگیری نمایش، حمایتها و ظرفیتهای استان و واکاوی دلایل عدم موفقیت گروههای راهیافته در این رویداد سخن بگوییم.
عصر اترک: ایده اولیه نمایش چطور و از کجا به ذهنتان رسید؟
محمد شاکری در این باره گفت: دغدغه گروه نمایشی صفر نوشتن یا انتخابکردن متنی است منطبق با دغدغههای جامعه تا در برقراری ارتباط با مخاطب موفق باشد، بر اساس این ضرورت به دنبال متنی گشتیم که بتوانیم تعاملی بین خود و جامعه مخاطبمان داشته باشیم.
وی ادامه داد: متنی با چنین ویژگیهایی در دست نگارش داریم؛ اما مواجه با نمایشنامه اخته (آداب شکار روباه) و خوانش چندباره این اثر، گروه را بر آن داشت تا شرایط اجرای این اثر محقق شود که به دنبال آن با نویسنده اثر «ابراهیم عادلنیا» که بسیار شریف و کاربلد است صحبت کردیم و مجوز تولید این نمایش گرفته شد.
عصر اترک: از همان ابتدای تولید اثر، به حضور در جشنواره فجر فکر کردید یا صرف اجرای عموم دست به تولید زدید؟
وی توضیح داد: نگاه اعضای گروه و افرادی که همیشه همراه گروه هستند، اجرای عموم و مردم فهیم استان است، وقتی کاری را دست میگیریم نخستین مسئلهای که به آن فکر میکنیم این است که آیا کار آبرومندی برای جامعه مخاطبان استان تولید میکنیم یا نه و بعد از اجرای نمایش، باتوجهبه این که اثر، شرایط بخش مرور را داشت، فیلم کار در سامانه چهل و سومین دوره جشنواره بینالمللی تئاتر فجر بارگذاری شد که خوشبختانه به مرحله نهایی راه پیدا کرد.
عصر اترک: چطور و چگونه به بازیگران رسیدید، در واقع درباره نحوه انتخاب بازیگران توضیح بدید. چرا همیشه یک گروه تعداد بازیگرانش ثابت است و از بازیگران دیگر کمتر استفاده میشود؟
وی در این باره گفت: بهعنوان کارگردان هر جا نیاز به بازیگری باشد که در گروه وجود نداشته باشد از او استفاده میکنیم، ضمن این که در گروهمان بازیگرانی هستند که سالهاست بازی نکردند، زیرا نقشی مناسب آنها نبوده است.
شاکری ادامه داد: اما این که چرا معمولاً با یک سری بازیگران ثابت کار میکنیم، کاملاً روشن است؛ زیرا در استان، حرفهای تئاتر کار نمیکنیم، بدان معنی که قرارداد حرفهای نمیبندیم و نگاه حرفهای نداریم و بیشتر رفاقتی و برحسب علاقه مشترک به تئاتر کار میکنیم، بنابراین وقتی بازیگران ثابت، با تمام دلمشغولیهای موجود، رفاقتی و به عشق تئاتر پایکار آمدند بدون هیچ سخنی از دستمزد حالا که بهعنوان کارگردان، متن جدیدی به دست میگیرم وظیفه دارم، رفاقتم را جبران کنم.
عصر اترک: با گروههای حرفهای تئاتر پایتخت در این دوره از جشنواره و در بخش مرور، رقابت خواهید داشت، چقدر برای این رقابت خود را آماده کردید، چه تغییراتی در روند اجرای نمایش انجام خواهد شد؟
شاکری با اشاره به اینکه قرار است با ۱۴ گروه دیگر در پایتخت رقابت کنیم، افزود: بخش اعظم گروههای حاضر در این بخش از عوامل پشتصحنه تا کارگردان و نویسنده حرفهای و کسانی هستند که تئاتر حرفهشان است و سالهاست در عرصه تئاتر فعالیت دارند و در کنار آن در حوزههای دیگری همچون سینما و تلویزیون فعالیت دارند که همین مسئله کار ما را سخت میکند.
وی بیان داشت: اما ما همه تلاشمان را میکنیم تا بتوانیم اجرای حرفهای، قابل و درخوری داشته باشیم، حرفهای کردن تجهیزات، تغییرات در طراحی لباس، دکور و بازی بازیگران از جمله تغییرات صورتگرفته است.
شاکری ادامه داد: اما چالش بزرگ ما هزینههای کار است، زیرا اجرای حرفهای، مستلزم هزینههای حرفهای است، اگر چه شرایط دستگاهها را به لحاظ اقتصادی درک میکنیم، اما انتظارات حداقلی داریم.
عصر اترک: از ظرفیت اهالی تئاتر در استان و خارج استان برای اجرای بهتر هم کمک گرفتید؟
وی افزود: بله، در بخشهای متفاوت از دوستانی که صاحبنظر هستند و تجربه دارند چه در استان و خارج استان کمک گرفتم، زیرا معتقدم خرد جمعی باعث بلوغ یک کار میشود.
عصر اترک: برای حضور در این جشنواره حمایت شدید؟
شاکری در این باره توضیح داد: مسئولان همه تلاششان را میکنند و به شخصه دارم میبینم که معاونت امور هنری و سینمایی اداره کل تلاش میکند، استان ما ظرفیتهای خوب و قدرتمند هنری دارد و میتوان با گواه گرفتن این ظرفیتها سالانه بودجهای برای استان در نظر بگیرند.
وی گفت: معتقدم وقتی قرار است بهعنوان نماینده استان و کشور در یک رویداد حضور پیدا کنی باید احترام از زبان فراتر رفته و در عمل دیده شود، زحمت و تلاش دوستان را میبینم و معتقدم باید اتفاق دیگری رقم بخورد که در شأن و مقام هنرمند باشد.
عصر اترک: در سالهای مختلف نمایندهای از استان در جشنواره تئاتر فجر داشتیم، چرا هیچوقت نتوانستیم دست پر برگردیم؟
شاکری افزود: دست پر برگشتن از جشنوارهها به خلاقیت و ظرفیت و عیار هنری گروه بستگی دارد و اگر در استان رقم نخورده است به معنای نبودن آن نیست. در واقع باید بپذیریم که نسل تئاتری به رشد مداوم نیاز دارد که بخشی از آن را تحصیلات، مطالعات و لیدرهای خوب تئاتر شامل میشود تا هنرمندان را رهبری کنند.
وی گفت: خوشبختانه پای علاقهمندان و مستعدان به دانشگاههای معتبر باز شده است و اتفاقات خوبی بهزودی رقم خواهد خورد و در حوزه مطالعات نیز علاوه بر کتب و مقالات فضای مجازی در اختیار هنرمندان و علاقهمندان است هرچند بیشتر ذوقی عمل میکنیم، اما امیدوارم تخصص و علم همراه این ذوق به کیفیت آثارمان کمک کند.
انتهای خبر/ رحمانی