حالت تاریک
  • پنج‌شنبه, 1404/02/25 شمسی | 2025/05/15 میلادی
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن سایت خبری عصر اترک هستید؟
گود زورخانه‌های خراسان‌شمالی پر‌فروغ‌تر از گذشته
عصراترک بررسی کرد؛

گود زورخانه‌های خراسان‌شمالی پر‌فروغ‌تر از گذشته

ورزش زورخانه‌ای در خراسان شمالی علاقمندان بسیاری دارد به طوریکه در اکثر شهرستان‌ها گود زورخانه ایجاد شده و در مجموع ۷۵۰ ورزشکار در این رشته ورزشی فعالیت دارند.

به گزارش خبرنگار گروه ورزشی پایگاه خبری تحلیلی «عصراترک»، ورزش زورخانه‌ای که نام دیگر آن ورزش باستانی است نام مجموعه‌ای از حرکت‌های ورزشی باوسایل و بی‌وسایل است که در آن آداب‌ و رسوم مخصوصی اجرا می‌شود که از ورزش‌های تاریخی و فرهنگی ایران شناخته می‌شود و از قدیم رواج داشته است.

 از گذشته‌های دور ورزش زورخانه‌ای به پهلوانی و جوانمردی اشاره داشته و اغلب کسانی که در زورخانه‌ها شرکت می‌کردند دارای خصوصیاتی مانند مروت و جوانمردی و پهلوانی بودند.

 در این ورزش، میل نماد گرز مبارزان، کباده نشانه کمان تیراندازی، سنگ نماد سپر و تخته شنو نشانه شمشیر است که ورزشکاران با آن حرکات ورزشی را انجام می‌دهند. مرشد، آوازی خوش دارد و هنگام ورزش با آهنگ‌های گوناگون، ضرب می‌گیرد و شعرهای رزمی که بیشتر از شاهنامه فردوسی برگزیده می‌شود، می‌خواند.

 زورخانه به محلی گفته می‌شود که ورزشکاران در آن جمع می‌شوند و به اجرای آئین‌های پهلوانی و تمرین ورزش‌های باستانی مشغول می‌شوند.

زورخانه دارای ساختمان منحصربه‌فردی است و سقفی گنبدی‌شکل دارد. زیر گنبد زورخانه محوطه‌ای چندضلعی وجود دارد که اصلی‌ترین مکان برای تمرین و اجرای مراسم‌های زورخانه‌ای به شمار می‌آید. این محوطه که اغلب شش‌ضلعی است چند متر پایین‌تر از سطح زمین قرار دارد و به همین دلیل آن را گود می‌نامند.

 زورخانه‌ها دری کوتاه دارند و این موضوع نشان‌دهنده فلسفه تواضع و فروتنی پهلوانان است به این صورت که در کوتاه باعث می‌شود که افراد هنگام ورود به زورخانه با قامتی خمیده و سربه‌زیر که نشانه ادب و تواضع است وارد زورخانه شوند.

 ورزش پهلوانی و زورخانه‌ای ما تنها یک ورزش نیست یک تاریخ و فرهنگ و هنر است وریشه در باورهای دینی‌مان دارد و باید برای جوانان جذاب و تبلیغ شود و به سمت این ورزش معنوی و اخلاقی کشیده شوند.

 ورزش زورخانه‌ای در خراسان شمالی علاقه‌مندان بسیاری دارد طوری که در اکثر شهرستان‌ها گود زورخانه ایجاد شده و در خود مرکز استان سه گود زورخانه وجود دارد که ۷۵۰ باستانی‌کار در سطح استان فعالیت دارند.

به دلیل آنکه در شهرستان گرمه میزان علاقمندی به این ورزش بسیار بالا است، سه سال پیاپی همایش ملی ورزش زورخانه‌ای در این شهرستان با استقبال چندین هزارنفری روبه‌رو می‌شود.

فعالیت ۷۵۰ باستانی‌کار در سطح استان

نصرت الله محرابیان در گفتگو با خبرنگار گروه ورزشی پایگاه خبری تحلیلی «عصراترک» اظهار کرد: در سطح استان ۷۵۰ ورزشکار در زورخانه‌های مختلف مشغول فعالیت هستند که بییشترین تعداد در بجنورد مرکز استان متمرکز شده است.

دبیر هیأت ورزش‌های زروخانه‌ای و کشتی پهلوانی خراسان شمالی در مورد زورخانه‌های فعال در استان، افزود: سه زورخانه فعال در سطح شهرستان بجنورد وجود دارد که یکی از آنان زورخانه پوریا ولی در بجنورد است که قبل از انقلاب کلنگ آن بر زمین زده شده است، زورخانه آرش کمانگیر نیز در مجموعه ورزشی علیدخت بجنورد دایر است که از سال ۸۱ فعالیت دارد. زورخانه سوم نیز در مجموعه ورزشی دهکده لاله شهرستان بجنورد است.

وی گفت: در پنج شهرستان شیروان، اسفراین، گرمه، سملقان، و صفی‌آباد زورخانه وجود دارد همچنین بیشترین تعداد باستانی کار در مرکز خراسان شمالی است.

محرابیان در مورد مشکلاتی که در این حوزه ورزشی وجود دارد، ادامه داد: ورزش زورخانه‌ای و کشتی پهلوانی چون تنها ورزشی است که همراه با موسیقی زنده است و نیاز به شرایط صوتی دارد همچنین نیاز به مکان خاص با شرایط خاصی نیز دارد، باید تامین بودجه شود تا زیرساخت‌های لازم برای ایجاد مکان زورخانه در تمام شهرستان‌ها انجام شود.  

کلنگ زنی زورخانه‌ای جدید در پارک شهربازی بجنورد

این مسئول با بیان اینکه در سه شهرستان کلنگ احداث مکان برای ایجاد زورخانه زده شده است، گفت: در شهرستان‌های شیروان، فاروج و جاجرم مکانی برای ورزش باستانی زورخانه در حال احداث است که در آینده‌ای نزدیک با توجه به تامین بودجه به بهره برداری می‌رسد.

دبیر هیأت ورزش‌های زروخانه‌ای و کشتی پهلوانی خراسان شمالی اظهار کرد: با شهردار قبلی بجنورد تصویب شد تا در پارک شهربازی یک زورخانه روباز تاسیس شود تا جذب و علاقمندی مردم به این ورزش افزایش یابد که در حال حاضر این طرح مورد تایید شهردار فعلی بجنورد نیز قرار گرفت و به زودی کلنگ این پروژه نیز بر زمین زده می‌شود.

برگزاری سومین دوره همایش ملی ورزش زورخانه‌ای در گرمه

مرتضی عسگری در گفتگو با خبرنگار گروه ورزشی پایگاه خبری تحلیلی «عصراترک» اظهار کرد: همایش بزرگ ورزش زورخانه‌ای و کشتی پهلوانی به مناسبت بزرگداشت ۳ هزار شهید خراسان شمالی و ۱۶۰ شهید و شهدای گمنام شهرستان گرمه روز پنجشنبه ۲۵ اردیبهشت بعد از نماز مغرب و عشا در پارک شقایق گرمه برگزار خواهد شد.

رئیس اداره ورزش و جوانان گرمه گفت: این رویداد مهم با محوریت اداره ورزش و جوانان و هیأت کشتی پهلوانی شهرستان گرمه و تربیت‌بدنی بسیج شهرستان گرمه با همکاری سایر ادارات شهرستان برگزار می‌شود و تاکنون از چندین شهرستان و استان برای شرکت در این همایش دعوت شده است.

عسگری با بیان اینکه این همایش فرصتی مناسب برای گرامیداشت یاد و خاطره شهدا است، ادامه داد: تجلیل از مقام پهلوانان و ترویج فرهنگ ورزش زورخانه‌ای و کشتی پهلوانی به‌عنوان میراث معنوی ایران‌زمین یکی دیگر از اهداف برگزاری چنین جشنواره‌هایی است.

رئیس اداره ورزش و جوانان گرمه با بیان اینکه این ورزش با سیره انبیا و ائمه اطهار (ع)عجین شده است، گفت: ورزش زورخانه‌ای و کشتی پهلوانی با دین‌داری و معنویت همراه است.

این مسئول با بیان اینکه در هر رده سنی می‌توان در این ورزش شرکت کرد، توضیح داد: باستانی‌کاران شهرستان گرمه از سن  تا ۷۰ سال در این رشته فعالیت دارند.

عسگری ادامه داد: سال اول برگزاری این همایش ملی ۵ هزار نفر از این ورزش باستانی استقبال کردند، همچنین سال گذشته شهرستان گرمه میزبان ۱۸ شهرستان و پنج استان خراسان رضوی، خراسان جنوبی، سمنان، گلستان و مازندران بود که پهلوانان و مرشدان از استان خراسان‌شمالی نیز در این همایش حضور داشتند.

رئیس اداره ورزش و جوانان گرمه در مورد هدف از برگزاری این همایش گفت: مردم شهرستان گرمه علاقه‌مند به ورزش زورخانه‌ای و کشتی پهلوانی هستند به‌طوری‌که ۲۲۰ ورزشکار در این هیأت سازمان‌یافته هستند.

وی با بیان اینکه ۲۲۰ ورزشکار در هیأت ورزش زورخانه‌ای فعالیت دارند، توضیح داد: بنا به همین علت همایش ملی این ورزش در شهرستان گرمه برگزار می‌شود و همچنین مردم کشورمان از گود باستانی که در این منطقه و جود دارد بازدیدی نیز داشته باشند.

نتیجه‌گیری: در استان خراسان شمالی ورزش زورخانه‌ای و کشتی پهلوانی علاقه‌مندان زیادی دارد به‌گونه‌ای که ۷۵۰ باستانی‌کار در این ورزش سازمان یافته‌اند.

در هفت شهرستان استان گود زورخانه ایجاد شده است و ورزشکاران در آنجا به ورزش باستانی می‌پردازند همچنین در شهرستان‌های فاروج، شیروان و جاجرم ساختمانی برای راه‌اندازی این رشته در حال احداث است.

شهرستان گرمه با پتانسیل و ظرفیتی که دارد سه سال پیاپی است که میزبان ورزش زورخانه‌ای و کشتی پهلوانی شده است که هرسال چندین هزار نفر برای تماشای این ورزش باستانی از سراسر کشور به این منطقه سفر می‌کنند تا از نزدیک تماشاگر این آیین و ورزش پهلوانی باشند.

تهیه و تنظیم گزارش: هدیه دهقانی

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!