
عصر اترک موانع ازدواج جوانان را بررسی کرد؛
ازدواج در پیچ و خم مشکلات
ازدواج، این سنت مبارک در فرهنگ اسلامی ایرانی، امروزه با موانع متعددی چون بیکاری، گرانی، توقعات بالا، تجملگرایی و سختگیری خانوادهها روبهروست و جوانان را در پیچوخم تصمیمگیری برای تشکیل خانواده گرفتار کرده است.
به گزارش خبرنگار حوزه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک»، روز ازدواج فرصتی ارزشمند برای بررسی جایگاه ویژه خانواده و اهمیت آن از دیدگاه اسلام است.
ازدواج، پیوند دو انسان است که میتواند سرشار از عشق، شادی و رشد باشد، اما با چالشها و مشکلات نیز همراه است که درک این مشکلات و یافتن راهکارهای مناسب برای مواجهه با آنها، کلید موفقیت در زندگی مشترک است.
ازدواج فرصتی برای ساختن خانواده و تربیت فرزندان است و میتواند شادی و رضایت را در زندگی افراد افزایش دهد و در واقع میتواند حس تعلق خاطر و امنیت را در زندگی افراد افزایش دهد و به ایجاد شبکه اجتماعی قویتر و حمایتهای بیشتر همچنین به توسعه و تعمیق مهارتهای ارتباطی و حل مسئله کمک کند.
روز ازدواج فرصتی شد تا به بررسی برخی مسائل و مشکلات ازدواج بپردازیم و دراینرابطه با مشاوران مذهبی و کارشناس این حوزه هم صحبت شویم:
چشم و همچشمیها ازدواج را سخت کرده است
مرتضوی، مادری که فرزندان در سن ازدواج دارد، در گفتگو با خبرنگار ما گفت: من بهعنوان یک مادر، دغدغههای زیادی برای خوشبختی فرزندانم دارم و با شرایطی که در جامعه وجود دارد، گاهی هراس دارم که اصلاً ازدواجکردن درست است یا نه؟
وی ادامه داد: متأسفانه بعضی از جوانها و خانوادهها توقعات بالایی از طرف مقابلشان در ازدواج دارند و تجملات و چشم و همچشمیها بیداد میکند.
این مادر گرمه ای اضافه کرد: من دلم نمیخواهد دخترم در یک زندگی پر از رقابت و مقایسه با بقیه، آرامش نداشته باشد.
وی خاطرنشان کرد: از طرفی گرانیها به حدی رسیده است که جوانها برای شروع زندگی مشترک از هزینههای ازدواج تا تشکیل خانواده با بحرانهای زیادی مواجه خواهند شد و بر این اساس علاقهای ندارم دخترم زیر بار این گران و کلی بدهی و وام وارد زندگی مشترک شود.
رستمی یکی از شهروندان گرمهای در رابطه با سختشدن مراحل ازدواج توضیح داد: وام ازدواج که آسان به نظر میرسد، در واقع تبدیل به هفتخان رستم شده که زمانبر بودن و مراحل سخت آن طاقتفرسا شده است.
وی ادامه داد: با این مشکلاتی که اکنون در جامعه پیش پای جوانان برای ازدواج وجود دارد، گاهی تمایلی ندارم فرزندانم ازدواج کنند، هرچند وقتی آنها را در لباس عروس و داماد تصور میکنم اشک شوق میریزم و شاید این آرزوی هر پدر و مادری باشد.
مسائل اقتصادی در صدر موانع ازدواج است
الهام جعفری در گفتگو با خبرنگار حوزه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک» با اشاره به اینکه کاهش تمایل جوانان به ازدواج به یک دغدغه اجتماعی تبدیل شده است، گفت: بر این اساس نبود شغل مناسب برای پسران و تمایل نداشتن دختران به ازدواج با پسران بیکار و توقعات بالای دختران و پسران از یکدیگر باعث شده جوانان به سمت ازدواج نروند.
مدیر کانون ازدواج و خانواده در شهرستان گرمه افزود: شاغل بودن خانمها و بینیازی اقتصادی آنها از ازدواج و هزینههای بالای ازدواج مانند طلا، سکه، مهریه، اجاره مسکن و جهیزیه یکی دیگر از عواملی است که جوانان را از فکرکردن به ازدواج باز میدارد.
وی خاطرنشان کرد: تأثیرپذیری از تجربیات طلاق در خانواده، دوستان و اطرافیان، تجربه شخصی یا مشاهده شکستهای عشقی در دیگران باعث گریز جوانان از ازدواج به هنگام میشود و تأثیر منفی تجربیات والدین (بهویژه طلاق) بر نگرش فرزندان به ازدواج و افسردگی، احساس خلأ روانی، افزایش خودکشی و اعتیاد در سنین بالا موجب سبک زندگی مجردی میشود.
آموزشهای مربوط به ازدواج در تمام رشتههای دانشگاهی ارائه شود
این مشاوره خانواده گفت: آموزشهای مرتبط با ازدواج باید در تمامی رشتههای دانشگاهی، بهویژه رشتههای فنی مهندسی، ارائه شود، تا دانشجویان این رشتهها با دیدگاه منطقی به ازدواج نگاه کنند و این آموزشها میتواند به آنها در تصمیمگیری بهتر کمک کند.
وی افزود: آموزشهای قبل از ازدواج میتواند بسیاری از چالشهای بعد از ازدواج را حل کند و اگر زوجها قبل از ازدواج از مشاوره بهرهمند شوند، میتوانند با چالشهای احتمالی آشنا شده و روشهای حل آنها را یاد بگیرند.
جعفری با اشاره به اینکه مشکلات اقتصادی و نگرانی در مورد تأمین هزینههای زندگی مشترک، جوانان را از ازدواج منصرف میکند، تصریح کرد: با ارائه راهکارهای پیشنهادی برای تشویق جوانان به ازدواج موفق و پایدار میتوان بسیاری از این مشکلات را حل کرد.
وی یادآور شد: ایجاد اشتغال، برگزاری کارگاههای آموزشی در دانشگاهها بهجای تمرکز صرف بر تنظیم خانواده، کاهش مانور بر موضوعاتی مانند بلوغ و تفکر در متوسطه اول و تمرکز بر آموزشهای مرتبط با ازدواج در متوسطه دوم و افزایش تعداد مشاوران و تقویت نقش آنها در مدارس و دانشگاهها و ارائه آموزشهای قبل از ازدواج برای حل چالشهای احتمالی و آشنایی زوجین با روشهای مقابله با مشکلات، بخشی از راهکارهایی است که میتوان به انتخاب درست در ازدواج و تداوم زندگی مشترک کمک کند.
والدین به یکی از موانع ازدواج تبدیل شدند
جعفری یکی از دلایل اساسی در کاهش ازدواج را نقش منفی والدین عنوان کرد و گفت: این در حالی است که باید والدین فرزندان خود را به ازدواج تشویق کنند، اما بسیاری از آنها با طرح سؤالاتی که منبع اقتصادی دارند باعث استرس در جوانان و عقبنشینی آنها میشوند.
وی بیان داشت: در حالی که باید به جوانان فرصت داد تا با ازدواج، مسئولیتپذیر شوند و بهتدریج شرایط زندگی خود را بهبود بخشند، بهطوری که در برخی موارد، جوانان در سنین ۲۰ تا ۲۲ساله آمادگی ازدواج دارند، اما والدین به آنها اجازه نمیدهند؛ بنابراین، علاوه بر کارکردن روی جوانان، باید روی والدین نیز کار شود و آنها را با مزایای ازدواج و نحوه حمایت از فرزندانشان آشنا کرد.
وی با تأکید بر این موضوع که ترغیب جوانان به ازدواج نیازمند تغییر رویکرد است، افزود: باید با ایجاد انگیزه، آنها را به ازدواج تشویق کنیم، زیرا متأسفانه، ترس از ازدواج در میان جوانان وجود دارد و این ترس ناشی از عدم آگاهی و نگرانیهای اقتصادی است.
ترویج ازدواج آسان به ترغیب جوانان کمک میکند
زینب خلیلی در گفتگو با خبرنگار حوزه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک» گفت: موضوع ازدواج و موانع پیشروی جوانان، همواره یکی از دغدغههای اصلی جامعه بوده است
این استاد و مدرس حوزه علمیه در شهرستان گرمه با اشاره به جایگاه والای ازدواج در دین اسلام، توضیح داد: طبق روایات که مطرح شده است با ازدواج، نیمی از دین انسان کامل میشود و ازدواج، سنت پیامبر (ص) است، اما متأسفانه تجملگرایی و چشم و همچشمیهای امروزی، جوانان را از این سنت حسنه دور میکند.
وی یادآور شد: ازدواج در سیره پیامبر (ص)، امری آسان بوده است و ما در ایام کرونا شاهد بودیم که بسیاری از زندگیها بدون تجملات شکل گرفت و از برگزاری مراسمهای تجملاتی دوری شد، بنابراین این امر شدنی است.
خلیلی ابراز داشت: فرهنگسازی و ترویج ازدواج ساده و آسان میتواند یکی از مهمترین راهکارهای رفع موانع ازدواج جوانان باشد و باتوجهبه نقش رسانهها در این زمینهها میتوان گفت اگر رسانهها، ازدواجهای آسان را بهعنوان الگو به جامعه معرفی کنند، تأثیر بسزایی در تغییر نگرش جوانان خواهد داشت.
وی افزود: دلایل دیگری که باعث تأخیر در ازدواج جوانان شده مربوط به مسائل اجتماعی و فرهنگی، تغییر نگرش افراد نسبت به ازدواج، افزایش توقعات طرفین، تجملگرایی، مسائل اقتصادی، گرانیها، مشکلات اقتصادی، عدم توانایی در تأمین معاش، سختگیری خانوادهها، شکستهای عشقی و ترس از تکرار آن است.
ضعف در ایمان باعث ترس در ازدواج میشود
این استاد حوزه علمیه تصریح کرد: مهمترین علت ازدواجنکردن جوانان را نداشتن ایمان به خدا اعلام کرد و گفت: روزیِ ازدواج، فرزند و تحصیل را خدا میرساند؛ اما این نبود ایمان باعث ترس از مسائل اقتصادی و در نهایت دوری از ازدواج شده است.
این کارشناس مذهبی، ظرفیتهای دینی مانند مساجد، میز خطابه ائمه جمعه، حوزههای علمیه و بسیج را فرصتی مغتنم برای کمک به جوانان در امر ازدواج دانست و پیشنهاد کرد که با برگزاری کارگاههای آموزشی قبل و بعد از ازدواج، میتوان به جوانان در این زمینه کمک کرد.
خلیلی به نقش خانوادهها در تربیت فرزندان و تسهیل ازدواج آنها اشاره کرد و گفت: اگر خانوادهها، فرزندان خود را بر اساس اصول اخلاقی و دینی تربیت کنند، این تربیت به آنها کمک میکند تا در زندگی مشترک، ارزشهای دینی و اخلاقی را رعایت کنند و رعایت این ارزشها، نقش مهمی در تسهیل و شکلگیری ازدواج آسان دارد.
نتیجهگیری: ازدواج یک مسئله پیچیده و چندوجهی است که نیازمند تلاش دوطرفه، درک متقابل و حل مشکلات دارد چراکه که کاهش تمایل جوانان به ازدواج یک چالش جدی است و نیازمند رویکردی جامع با همکاری دولت، نهادهای آموزشی و خانوادهها برای رفع موانع اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است.
فرهنگسازی مناسب، ترویج ازدواج آسان و تقویت ایمان به خدا نیز از جمله راهکارهای تسهیل این امر است.
تهیه و تنظیم گزارش: رقیه فیروزه
انتهای خبر/
درباره نویسنده
لینک کوتاه خبر
برچسبها
نظر / پاسخ از
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!