مدیر خانه کتاب:
کتاب چندان گران نیست
مدیر خانه کتاب عقیده دارد که با توجه به تورم سالهای اخیر در مقایسه با سایر کالاها، کتاب به جز تعداد اندکی در حوزههای تخصصی، کالای گرانی به حساب نمیآید.
به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «عصراترک» به نقل از خبرگزاری فارس، به مناسبت چهلوهفتمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی از ۱۲ تا ۲۲ بهمنماه طرح ویژه فروش حضوری و مجازی کتابفروشیها با اختصاص یارانه جدید خرید کتاب به همه ایرانیان در حال اجرا است.
طرح یارانه کتاب به گفته مدیر خانه کتاب و ادبیات در راستای توزیع عادلانه یارانه فرهنگی، ترویج کتابخوانی و توجه ویژه به کتابفروشیها به عنوان آخرین حلقه زنجیره نشر اجرا میشود.
در این طرح ویژه برای هر ایرانی تا سقف یک میلیون تومان خرید، ۲۵ درصد یارانه کتاب اختصاص یافته است که همزمان هم به صورت حضوری از کتابفروشیهای عضو طرح و هم به صورت غیرحضوری از طریق تارنمای اینترنتی بازار کتاب به نشانی Bazarketab.ir قابل استفاده است.
کتاب چندان هم گران نیست ابراهیم حیدری در گفتگو با خبرنگار فارس، در پاسخ به این سوال که با توجه به تورم و بالا رفتن قیمت کتاب، آیا این میزان تخفیف و یارانه کافی است، گفت: در شرایط فعلی اعتقاد دارم که این میزان از یارانه قابل قبول است و ضمن اینکه در این طرح خریدار مخیر است که یارانه خود را مجازی مصرف کند و یا با حضور در کتابفروشیها به خرید حضوری بپردازد.
حیدری با اشاره به بحث گرانی کتاب توضیح داد: باید به این نکته اشاره کنم که به نظرم با توجه به تورم سالهای اخیر و در نسبت به سایر کالاها، کتاب، به جز عناوینی معدود در حوزههای تخصصی، چندان گران محسوب نمی شود. البته به این هم اعتقاد دارم که با توجه به نقش حیاتی و سازنده کتاب باید از هر اقدامی برای کاهش قیمت فعلی کتاب و افزایش دسترسی مردم به کتاب حمایت شود و در نتیجه کتاب با کمترین قیمت به دست مخاطب برسد.
اینکه سرانه درآمد خانوارها به دلیل نوسان اقتصادی کم شده و عمده درآمدها برای مایحتاج اولیه حیات هزینه میشود و جز مبالغی اندک برای مصرف کالای فرهنگی باقی نمیماند، دلیلی بر گرانی کتاب نیست. اینجا است که ما باید وارد شویم و برای خرید کتاب به مخاطبان یارانه بدهیم؛ یارانهای که در جای درست خود باید مصرف شود.
وی ادامه داد: ما همچنین شرایطی فراهم کردهایم که کل این یارانه صرف کتاب شود و مخاطبان برای مصرف آن نیاز به هزینههای دیگری چون حمل و نقل نداشته باشند. مخاطبان میتوانند در منزل بمانند و کتاب را از کتابفروشیهای مورد علاقه خود بخرند. حتی امکان ورق زدن کتاب نیز فراهم است و به همان اندازه که در فرصت حضوری در کتابفروشیها میتوانند کتاب را ببینند به همان اندازه نیز در خرید مجازی میتوانند کتاب را ببینند و ورق بزنند.
ما باید مقدار یارانه را به هر میزانی که باشد، پس از گذر از ترازوی عدل توزیع کنیم. شاید کتابخوانهای تهرانی یا در شهرهای بزرگی چون اصفهان و تبریز با طی مسافتی اندک و صرف هزینه کم حمل و نقل به یک کتابفروشی برسند و کتاب بخرند، اما هنوز برخی از مناطق در ایران هستند که از نعمت کتابفروشی بیبهرهاند و کتابخوانهای این نواحی برای خرید حضوری باید زمان و هزینه زیادی را صرف حمل و نقل کنند. ما این امکان را برایشان فراهم کردهایم که کتاب را مجازی بخرند و در سریعترین زمان ممکن بدون اینکه هزینهای برای پست متحمل شوند، آن را در منزل خود تحویل بگیرند.
بودجه صنعت نشر نه کم شده و نه زیاد! مدیر خانه کتاب و ادبیات در اشاره به تیراژ پایین کتابها بیان کرد: پایین یا بالا آمدن شمارگان کتابها و وضعیت صنعت نشر کشور تابعی از شرایط کلی حاکم بر اقتصاد کشور است. فراموش نکنید که ما هنوز تحت تحریم هستیم و مراوده بانکی با دنیا با مشکلاتی مواجه است و در زمینه جذب سرمایه نیز مشکلاتی وجود دارد. دولت چهاردهم هم برای حل این مشکلات تمام توان خود را بسیج کرده و برای حل آن راهکار و برنامه دارد.
وی افزود: خانه کتاب و ادبیات ایران بازوی اجرایی معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی وظایف ترویجی و حمایتی دارد. ما باید جاهای خالی صنعت نشر را پر کنیم، آن هم با بهره بردن از شرح وظایفی که در اسناد بالادستی برای ما تعریف شده است. این را فراموش نکنید که ما وظیفه تقنینی نداریم و یک نهاد اجرایی هستیم. بنابراین ما با اجرای درست وظایف خود میتوانیم به کمک صنعت نشر بیاییم و این میان مهمترین وظیفه ما لحاظ کردن عدل در توزیع یارانههای فرهنگی و هدفمند کردن آنها به نسبت متوازن بین حلقه های مختلف نشر است.
او بیان کرد که ناشران هم جدا از مردم عادی نیستند و ادامه داد: قطعا شرایط کلی حاکم بر اقتصاد کشور روی ساختار کسب و کار آنها نیز اثر گذاشته است. آنها قطعا اکنون سرمایه کمتری برای چاپ و انتشار کتابهای جدید یا تجدید چاپ کتابهای قبلی خود دارند، اما این دلیلی بر عدم پویاییشان نیست. آنها کماکان مشغول به کارند و با مجاهدت چراغ فرهنگ را روشن نگه داشتهاند و من امیدوارم نهادهای حاکمیتی عرصه فرهنگ بتوانند وظایف حمایتی خود را به خوبی انجام دهند تا این چراغ کماکان روشن بماند. ضمن اینکه فراموش نکنید هرچند پایین آمدن شمارگانها را شاهدیم که دلایل مختلفی برای آنها متصورم که به نظرم بخشی از آن دنیای مجازی، نوع مطالعه، شکل مطالعه و روشهای مختلف کسب اطلاعات و دنیای الکترونیک، علاوه بر شرایط اقتصادی در این وضعیت دخالت دارند.
حیدری به بودجه صنعت نشر اشاره کرد و گفت:بودجه صنعت نشر کم نشده است، ولی به نسبت شرایط اقتصادی و تورم افزایش نداشته است. در خصوص بودجه صنعت نشر که معاونت امور فرهنگی به عنوان متولی اصلی آن سکاندار این حوزه است.
من هم معتقدم که بودجه حوزه فرهنگ به ویژه حوزه کتاب با این همه گستردگی و تنوع جمعیتی ایران و وسعت صنعت نشر ایران، واقعا بودجه مناسبی نیست و ضروری است که این بودجه به درستی تقویت شود و مهم تر اینکه این پول به نسبت درست در اقلیمهای مختلف ایران و حلقههای مختلف نشر به صورت اساسی و زیر ساختی توزیع شود تا به عدالت فرهنگی نزدیکتر شویم. ولی با همین بودجه فعلی هم می توانیم کارهای اساسی و هدفمندی در نقاط مختلف کشور انجام دهیم.
انتهای خبر/