خشکسالی و کمآبی مسئله ناگزیر است که دامنگیر همه بخشهای جامعه شده است و تهیه و تأمین آب شرب از اولویتهای هر منطقهای است بااینحال باید سازگاری با کمآبی موردتوجه قرار گیرد.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی عصر اترک از اسفراین، خشکسالی و کمآبی مسئله ناگزیر است که دامنگیر همه بخشهای جامعه شده است و تهیه و تأمین آب شرب از اولویتها است بااینحال باید سازگاری با کمآبی موردتوجه قرار گیرد؛ ولی ما هنوز خودمان را با این شرایط سازگار نکردیم ضروری است با برنامهریزی، آب را مدیریت کنیم.
برنامهریزی و هماهنگی لازم برای انطباق الگوی کشت مناسب با شرایط کمآبی باید تدوین شود که کلید حل مشکلات آب، تغییر الگوی کشت و مشارکت مردم و با تشکیل شورای محلی آب است.
با بهرهگیری از فناوری و دستگاههای جدید تصفیه آب میتوان آب تصفیه شده حاصل را در بخش مصارف تأسیساتی، محصولات غیر مثمر و فضای سبز اجرا کرد.
با اینکه چندین سال است مسئولین شهرستان اسفراین و استان تأکید بر تسریع در روند استفاده از پساب در موارد غیرشرب دارند؛ ولی همچنان این روند بهکندی صورت میگیرد و ما بیشازپیش معضل کمبود آب را در زندگی روزمره احساس میکنیم.
بسیج سازندگی شهرستان اسفراین در حرکتی جهادی در روستای قلعهنو اسفراین پس از ۲۰ سال پساب را منتقل کرد و ثابت کرد که میتوان برای آبهای بلااستفاده نیز طرح و ایده داشت.
کشت جارو و چوب با استفاده از پساب
مصطفی خوشاندام در گفتگو با پایگاه خبری تحلیلی عصر اترک از اسفراین، گفت: چندین سال است که روستاهای این بخش از پساب برای مصارف غیرشرب و کشت غیر مثمر با الگوی کشت مناسب استفاده میکنند.
بخشدار زرق آباد افزود: از روستاهای اطراف کشت غیرمجاز گزارش شد که با دستور دادستان قلع و قم شد در جمعه هفته گذشته از آبهای سطحی شهرستان بازدیدی باهدف تشریح وضعیت آبهای زیر زمینی دشت اسفراین و سایت کشاورزی پساب واقع در روستاهای قلعهنو، ادکان، نیش کیش و کوران صورت گرفت و مشاهده شد که در مجموع ۴ روستا بالغ بر ۸۰ هکتار جارو و حدود ۱۰ هکتار مزارع چوب کشت شده است و هیچگونه کشت غیرمجازی در این سایتها مشاهده نشد و این نشان میدهد که کشت پساب اسفراین کاملاً مدیریت شده است و هیچگونه کشت خوراکی که وارد سفرههای همشهریان شود انجام نشده است.
خوشاندام تأکید کرد: از لحاظ وضعیت سرزمینی نیز هرچه به سمت پایین دشت میرویم آب کمتر و شورتر هستند بااینوجود مدیریت پساب از اهمیت بالایی برخوردار است.
۳۰ هکتار گندم و جو قلع وقمع شد
دادستان شهرستان اسفراین در گفتگو با پایگاه خبری تحلیلی عصر اترک گفت: ازآنجاییکه مسائل زیستمحیطی و سلامت انسان و دام از اهمیت بالایی برخوردار است در قانون نیز به استناد ماده ۶۸۸ قانون مجازات اسلامی که استفاده از فاضلاب خام و پساب تصفیهخانهها در بخش کشاورزی ممنوع است و استفاده آن برابر قانون تخلف محسوب میشود با خاطیان با جدیت برخورد شده است.
حسینزاده افزود: به همین واسطه در روستاهای ادکان، چهل حصار، نقیآباد و نیش کیش که جمعاً حدود ۳۰ هکتار گندم و جو با پساب و فاضلاب خام کشت کرده بودند برخورد و معدوم شد.
در همین راستا کشتهایی مثل خربزه و ذرت نیز که در حدود بهشتزهرا (س) صورتگرفته بود مورد ارزیابی و پس از صحتوسقم ماجرا قلعوقمع شدند.
پساب اسفراین الگویی موفق از مشارکت مردم و مسئولین
رضا نمازی در گفتگو با پایگاه خبری تحلیلی عصر اترک در اسفراین گفت: در سال ۱۴۰۰ با ورود فرمانداری، دادستان و دستگاههای اجرایی شهرستان، جلسات شورای حفاظت از منابع آب با موضوع ساماندهی پساب شتاب بیشتری گرفت و با مشارکت ذینفعان نقشه راه تحویل پساب هموار شد.
رئیس امور آب شهرستان اسفراین افزود: با مشارکت شوراها و دهیاریها در مشخص نمودن ذینفعان و معرفی نمایندگان روستاها و مشخص نمودن الگوی کشت و سایت مخصوص کشت پساب توسط جهاد کشاورزی شهرستان تحویل پساب توسط مدیریت منابع آب شهرستان تحویل پساب بران شد.
نمازی اشاره کرد: در سال اول اجرای طرح متأسفانه توسط برخی از افراد بهصورت غیرمجاز جو کشت شد که با ورود دادستان و اخذ احکام قضایی قلعوقمع شدند و در حال حاضر با الگوی کشت جارو، درختان غیر مثمر جهت صنایع چوب و جو بذری با نظارت دستگاههای متولی مزارع پساب کشت میشود و انحرافی وجود ندارد و به گواه شورای اسلامی و دهیاران در سال جاری از محل فروش محصول جارو درآمد خوبی به کشاورزان و ساکنان روستاهای مذکور حاصل شده است.
نتیجهگیری: حالا با روی کار آمدن شوراهای اسلامی و دهیاریها برای استفاده درست و طبق الگوی کشت تدوین شده میتوان گفت که پساب در بخش کشاورزی با پیگیری مسئولین در دست مدیریت است.
اما حلقه گمشدهای دراینرابطه باقی میماند و آن پایه کار آمدن صنایع شهرستان است باوجود که تأکیدات مکرر استاندار از چندین سال قبل برای استفاده بهینه از پسابها در بخش صنایع از اهمیت ویژهای برخوردار است و ماه گذشته نیز معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار در جلسه شورای حفاظت منابع آب و کارگروه سازگاری با کمآبی تأکید دوباره بر تسریع ایجاد تصفیهخانه در شهرستانهای شیروان و اسفراین که صنایع بزرگی دارند و بخش اعظمی از آب به مصرف آنان میرسد، باید دید در شرایطی که روزبهروز بحران آب در منطقه بیشتر میشود چه زمانی صنایع نیز پایکار تدوین و برنامهریزی در خصوص استفاده از پسابها میآیند؟
انتهای خبر/رضازاده
0 نظر