توافق تهران-مسکو؛
گامی در تثبیت نظم سیاسی منطقهای
توافقنامه ۲۰ساله ایران و روسیه، فراتر از یک سند همکاری، نمادی از تغییر در رویکرد دیپلماتیک ایران است.
به گزارش خبرنگار گروه سیاسی پایگاه خبری تحلیلی «عصراترک» به نقل از خبرگزاری فارس: امضای توافقنامه ۲۰ساله میان ایران و روسیه در مسکو، نقطه عطفی در روابط راهبُردی دو کشور بهحساب میآید.
توافقی که محصول تلاش چند دهه نظام است و بر سیاست همگرایی ایران با همسایگان تأکید دارد.تلاش برای ارتباط با همسایگان و استفاده از ظرفیتهای عظیم اقتصادی و سیاسی و فرهنگی این موضوع در حالی است که رهبر معظم انقلاب اسلامی همواره بر ضرورت گسترش روابط با کشورهای همسایه تأکید کردهاند، راهبردی که به اعتقاد کارشناسان میتواند به توسعه ملی و تقویت جایگاه ایران در نظام بینالملل کمک کند.
پیام روسیه به نظام بینالمللپس از امضای توافق، وزارت خارجه روسیه آن را علنی کرد و خبرگزاری اسپوتنیک نسخه فارسی آن را منتشر کرد.
روحالله مدبر، کارشناس مسائل روسیه، در این باره تأکید کرد: «هدف اصلی روسیه این بود که به نظام بینالملل، بهویژه اروپا، اعلام کند ایران امروز بهعنوان یکی از شرکای استراتژیک روسیه شناخته میشود و مسیر همگرایی به عمق جدیدی رسیده است.»
مقابله با نفوذ قدرتهای بیگانه در منطقه یکی از نکات کلیدی این توافقنامه، همکاری تهران و مسکو برای حل اختلافات منطقهای و جلوگیری از حضور قدرتهای بیگانه در قفقاز و آسیای مرکزی است.
موضوعی که مدبر درباره آن گفت: «باتوجهبه تهدید حضور آمریکا، انگلیس و اسرائیل در منطقه قفقاز، این بند از توافقنامه فوقالعاده مهم است و به توازن قدرت در منطقه کمک میکند.
تعمیق همکاریهای امنیتی و اطلاعاتیبر اساس این توافقنامه، ایران و روسیه در حوزههای سیاسی، امنیتی و اطلاعاتی نیز همکاریهای گستردهای خواهند داشت که به گفته مدبر «همکاریهای سیاسی و تبادل اطلاعات امنیتی، همکاری سازمانهای امنیتی و حفظ امنیت فضای مجازی بخشی از این توافقنامه است که پیشنهاد آن در نشست بریکس توسط ایران مطرح شد.» کارشناسان دیگر هم معتقدند که این همکاریها، گامی مؤثر در مقابله با تهدیدات سخت و نرم به شمار میرود و مستلزم تعمیق ارتباطات میان دستگاههای اطلاعاتی است.
روحالله مدبر در گفتگوی خود با فارس همچنین تأکید کرد که: «نگرانی جدی وجود دارد که ایران نگاهش این باشد که ممکن است از تروئیکای اروپایی خروجی به دست آید، یا اینکه سیگنال ضعیف تهران برای مذاکره با آمریکا، پاسخی از طرف ترامپ داشته باشد، این نگاه بهشدت خطرناک است و میتواند فرصت طلایی ناشی از این توافق را از بین ببرد.»
این تأکیدی بر ضرورت تمرکز بر همگرایی با روسیه و شرق بهعنوان راهبردی کلیدی برای بهرهبرداری از فرصتهای موجود است. لزوم مقابله با تبلیغات رسانهای ضد روسیه به گفته مدبر «در توافقنامه ایران و روسیه اشاره شده که باید مانع از انتشار مطالب ضد دو طرف در رسانهها شد.
در هیچ رسانه روسی تبلیغ ضدایرانی وجود ندارد، اما متأسفانه در رسانههای غربگرای ایران، تبلیغات ضد روسیه بهشدت دیده میشود.»
او تأکید کرد که آمادهسازی افکار عمومی و مقابله با شایعات و تبلیغات منفی از الزامات ورود به گام روابط راهبردی با روسیه است.
پیامدهای بینالمللی و ژئوپلیتیکی توافقاین توافقنامه، علاوه بر تقویت جایگاه ایران در نظام بینالملل، به جلوگیری از نفوذ قدرتهای بیگانه در منطقه کمک میکند.
از سوی دیگر، با ایجاد یک اتحاد استراتژیک میان تهران و مسکو، ایران میتواند نقش مهمتری در مدیریت معادلات ژئوپلیتیکی منطقه ایفا کند. توافقنامه ۲۰ساله ایران و روسیه، فراتر از یک سند همکاری، نمادی از تغییر در رویکرد دیپلماتیک ایران است.
این توافقنامه نهتنها به تقویت امنیت منطقهای کمک میکند، بلکه فرصتی برای ارتقای جایگاه ایران در نظام جهانی و مقابله با فشارهای غرب فراهم میسازد.
انتهای خبر/د