حالت تاریک
  • جمعه, 1403/10/28 شمسی | 2025/01/17 میلادی
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن سایت خبری عصر اترک هستید؟
سوخاری‌ها بدترین نوع عادات غذایی‌اند
کارشناس تغذیه علوم پزشکی خراسان‌شمالی:

سوخاری‌ها بدترین نوع عادات غذایی‌اند

کارشناس مسئول بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی گفت: سوخاری‌ها بدترین نوع عادت غذایی هستند که ماده گوشتی و پروتئینی و یا سبزی‌ها را با شیوه پخت غذایی غلط تبدیل به یک ماده مضر می‌کنند که با پرداخت هزینه، خروجی آن را با نوعی بیماری تحویل می‌گیرند.

 نسرین علیزاده در گفتگو با خبرنگار حوزه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک» گفت: یکی از دغدغه‌هایی که امروز دررابطه‌با بحث تغذیه و الگوی مصرف مواد غذایی داریم، موضوع اضافه‌وزن، چاقی و ارتباط آن با تغذیه است.

 وی با اشاره به اینکه تغذیه صحیح می‌تواند به‌عنوان یک عامل پیشگیری از بسیاری از بیماری‌های غیرواگیر همچون دیابت، قلبی و عروقی و سرطان‌ها باشد، افزود: بسیاری از بیماری‌ها با تغذیه و سبک زندگی ارتباط تنگاتنگی دارند.

 کارشناس مسئول بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی افزود: در واقع نوع تغذیه درست و یا نادرست می‌تواند از یک بیماری جلوگیری و یا آن را تشدید کند که با جریان یک بیماری علاوه بر مشکلات برای فرد هزینه‌هایی نیز برای خانواده و جامعه به بار می‌آید.

 این کارشناس با تأکید بر این موضوع که در رأس سبک‌های تغذیه‌ای نادرست استفاده از غذاهای فوری قرار دارند، ادامه داد: فست‌فودها با روغن فراوان سرخ شده به‌طوری‌که کیفیت روغن مورداستفاده، مشخص نیست، علاوه بر این متأسفانه در برخی از فست‌فودها با ماده‌ای رنگ روغن‌های سوخته را تغییر و مجدد استفاده می‌کنند که این موضوع بسیار خطرناک‌تر است.

 علیزاده اضافه کرد: همچنین در بحث انواع فست‌فودها غذاهای سوخاری شده بیشترین نوع این مشکلات را دارا هستند که ممکن است سبزی‌های سرشار از خاصیت و یا مواد گوشتی و پروتئینی را سوخاری کنند و مورداستفاده قرار بگیرد.

 وی بیان داشت: گفتنی است که در تهیه غذاهای سوخاری شده از روغن فراوان در دمای پخت بالا استفاده می‌شود، همچنین رنگ‌دانه‌ها و نمک بالای غذاهای سوخاری از دیگر مضرات این ماده غذایی محسوب می‌شود.

این کارشناس یادآور شد: طرز تهیه و مواد اولیه یک خوراکی سوخاری شده به دلیل کالری بالایی که دارد باعث چاقی، اضافه‌وزن و بیماری‌های غیرواگیر از جمله دیابت، بیماری‌های قلبی و عروقی خواهد شد که تکرار آن طی هفته می‌تواند سرطان را در افراد ایجاد کند.

 علیزاده با اشاره به اینکه مصرف این نوع ماده غذایی در نوجوانان و جوانان روزبه‌روز در حال افزایش است، گفت: این گروه از افراد در زمان تفریح در خارج از منزل نسبت به تهیه این مدل خوراکی اقدام می‌کنند که ظاهراً قیمت پایین‌تری و تقاضای عمومی بالایی دارند.

 کارشناس مسئول بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی ابراز داشت: نکته قابل‌توجه این است که تعداد سوخاری‌ها به‌صورت روزانه در شهر در حال افزایش هستند و به‌نوعی رشد این نوعی خدمت باعث تغییر در ذائقه افراد شده و تمایل مصرف غذاهای سرخ شده را افزایش خواهد داد.

 وی بیان داشت: همچنین برخی از سوخاری‌ها اقدام به تهیه مواد غذایی و نگه‌داری طولانی‌مدت در مکان‌هایی کنار خیابان می‌کنند که به دلیل نگهداری ناصحیح و نشستن آلودگی هوا و دود خودرو، ضرر را دوچندان می‌کند.

 علیزاده اضافه کرد: بنابراین سوخاری‌ها بدترین نوع عادت غذایی هستند که ماده گوشتی و پروتئینی و یا سبزی‌ها را با شیوه پخت غذایی غلط تبدیل به یک ماده مضر می‌کنند که با پرداخت هزینه، خروجی آن را با نوعی بیماری تحویل می‌گیرند.

 علیزاده در پاسخ به سؤال خبرنگار ما مبنی بر اینکه عادت‌های غذایی اشتباه چگونه وارد کشور ما با دارابودن انواع غذاهای سالم و سرشار از ویتامین و پروتئین شده است؟ توضیح داد: متأسفانه سبک زندگی مدرن و شهرنشینی افراد را به سمت‌وسویی سوق می‌دهد که به دلیل نبود زمان کافی، نسبت به تهیه غذای فوری اقدام می‌کنند که شاید دلیل اصلی افزایش تمایل به استفاده از فست‌فودها همین باشد.

 وی گفت: دلیل دیگر این است وقتی این غذاها و فست‌فودها وارد برنامه غذایی به‌خصوص برای خانواده‌هایی که کودک دارند، می‌شود در واقع ذائقه افراد از کودکی تغییر و به سمت غذاهای فست‌فودی می‌رود و گرایش به سمت غذاهای بومی و محلی باارزش غذایی بالا کمتر و در نهایت حذف می‌شود.

 علیزاده یادآور شد: همچنین تعداد فست‌فودها در مقایسه با رستوران‌ها و سفره‌خانه‌های سنتی به‌شدت در حال افزایش است، به‌طوری‌که در مراکزی که ارائه خدمات غذاهای سنتی دارند برای رضایت مشتری غذاهای فست‌فودی نیز ارائه می‌شود.

 کارشناس مسئول بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی گفت: همچنین تبلیغات غذاهای فوری در فضای مجازی با تصاویر وسوسه‌انگیز خود نوعی خسارت به‌سلامت مردم بوده که تبدیل به یک عادت غذایی شده است.

 وی با اشاره به اینکه غذاهای چرب و سرخ شده اعتیادآور هستند، بیان داشت: نکته قابل‌توجه این است که برخی افراد تفریح را با غذا پر می‌کنند که فرد با تغذیه نادرست، سبک زندگی غلط، تحرک کم، می‌تواند نوعی شروع‌کننده برای انواع بیماری‌ها باشد.

 علیزاده با تأکید بر این موضوع که متأسفانه سبک زندگی و تغذیه غلط امروزه باعث کاهش سن بیماری‌ها از سالمندی به میان‌سالی و بعد به جوانی و نوجوانی شده است، گفت: در واقع این موارد، نشانه‌های خطری است که آغاز شده و فرهنگ‌سازی آن تنها برعهده دانشگاه علوم پزشکی نیست.

 این کارشناس ابراز داشت: برای مقابله با این هجمه از تغذیه نادرست در جامعه باید سازمان‌های مرتبط وارد عمل شوند.

 وی با اشاره به اینکه شهر کوچکی همچون بجنورد نیاز به این تعداد غذای فوری و سوخاری ندارد، گفت: درحالی‌که باهدف تسهیل در اشتغال هیچ نظارت و کنترل بر تعداد مشاغل وجود ندارد و به‌صورت قارچ‌گونه و روزانه در حال افزایش هستند.

 علیزاده با تأکید بر این موضوع که طبق تحقیقات علمی با تغذیه درست می‌توانید عوامل سرطان را تا ۳۰ درصد کنترل کنید، افزود: درحالی‌که عمر زندگی افراد کمتر شده و در واقع سرطان‌های سیستم گوارش، سرطان پروستات، تخمدان، کسیت ارتباط مستقیم با تغذیه دارد.

 

مصاحبه از آرزو رحمانی 

انتهای خبر/ 

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از