عصراترک بررسی کرد؛
درست مصرفکردن، تثبیت انرژی برای آیندگان
شماره خبر : 3301 - https://asreatrak.ir/short/Vl3zYاسراف انرژی در کشور به دلایل مختلفی از جمله ناآگاهی، نبود دسترسی به فناوریهای نوین، وجود یارانههای انرژی و فرهنگ مصرفی رخ میدهد. این اسراف علاوه بر افزایش هزینههای تولید، به محیطزیست نیز آسیب میرساند.
به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «عصراترک»، در بسیاری از کشورهای دنیا از جمله آلمان، دانمارک و ژاپن، نمونههای موفقی در استفاده بهینه از انرژی و توسعه انرژیهای تجدیدپذیر وجود دارد.
کشورهای پیشرفته و شرق آسیا با سرمایهگذاری در تحقیق و توسعه، حمایت از تولیدکنندگان انرژیهای تجدیدپذیر و ایجاد مشوقهای مالی برای مصرفکنندگان، توانستهاند به موفقیتهای چشمگیری دست یابند.
اسراف انرژی در کشور به دلایل مختلفی از جمله ناآگاهی، نبود دسترسی به فناوریهای نوین، وجود یارانههای انرژی و فرهنگ مصرفی رخ میدهد. این اسراف علاوه بر افزایش هزینههای تولید، به محیطزیست نیز آسیب میرساند.
در همین راستا کمپین دو درجه کمتر در خراسان شمالی نیز همزمان با سراسر کشور آغاز شده است که با کاهش ۲ درجهای دمای محیط، ۱۲ درصد کاهش مصرف انرژی را شاهد خواهیم بود که اگر همه مردم سراسر کشور این موضوع را رعایت کنند معادل ۵۰ میلیون مترمکعب گاز صرفهجویی میشود.
در استان خراسان شمالی ۳۸۰ هزار مشترک به طور میانگین روزانه ۱۰ میلیون مترمکعب گاز مصرف میکنند، با صرفهجویی روزانه ۵۰ میلیون مترمکعب گاز میتوان معادل ۵ استان همتراز خراسان شمالی را گازرسانی کرد.
کمپین ۲ درجه کمتر باعث کاهش ۱۲ درصدی مصرف انرژی میشود
احسان ابهری در گفتگو با خبرنگار گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «عصراترک» با اشاره به راهکارهای کاهش مصرف انرژی خاطرنشان کرد: به همه مشترکین توصیه میشود درصورتیکه چند اتاق در منزل دارند، حتماً نسبت به کمکردن یا روی شمعک گذاشتن بخاریها اقدام کنند و اعضای خانواده از یک فضا همانند هال برای گرمشدن استفاده کنند.
وی افزود: یکی دیگر از راههای مهم بهرهبردن از پردههای ضخیم برای پنجرهها و پوشیدن لباس گرم است.
معاون بهرهبرداری شرکت گاز خراسان شمالی هم چنین توصیه کرد: مشترکان پکیج آبگرمکن را نیز روی دمای ایدهآل ۵۵ الی ۶۰ درجه سانتیگراد تنظیم کنند، چرا که با قراردادن روی دمای بالاتر، بهنگام استحمام اعضای خانواده بهخاطر داغشدن بیش از حد آب، بهناچار آب سرد را نیز باز میکنند تا ولرم شود که سبب پرت حرارتی در آبگرمکن و افزایش مصرف سوخت گاز میشود؛ ولی خروجی دمای ایدهآل مطلوب دمای بدن است که سبب مصرف بهینه میشود.
ابهری با بیان اینکه بخاریهای پربازده یکی از مهمترین عاملهای مدیریت مصرف سوخت است، اظهار کرد: بخاریهای پربازده که دارای برچسب مصرف انرژی هستند میزان گرمادهی بالا و مصرف انرژی کمتری دارند که هنگام خرید باید به این شاخصه توجه شود، در غیر این صورت برخی بخاریها اغلب گرمای ایجاد شده را از طریق دودکش دفع میکنند.
رئیس شرکت گاز خراسان شمالی پیوستن به پویش ۲ درجه کمتر را وظیفه همگانی دانست و خاطرنشان کرد: کاهش یکدرجهای دمای محیط و بخاری منازل سبب میشود که مصرف انرژی ۶ درصد کاهش یابد به بیان دیگر با کاهش ۲ درجهای دمای محیط ۱۲ درصد کاهش مصرف انرژی را شاهد خواهیم بود که اگر مردم سراسر کشور این موضوع را رعایت کنند معادل ۵۰ میلیون مترمکعب گاز صرفهجویی میشود.
وی افزود: باوجوداینکه در استان خراسان شمالی ۳۸۰ هزار مشترک به طور میانگین روزانه ۱۰ میلیون مترمکعب گاز مصرف میکنند، با صرفهجویی روزانه ۵۰ میلیون مترمکعب گاز میتوان معادل ۵ استان همتراز خراسان شمالی را گازرسانی کرد.
ابهری با اشاره به بستههای مشوق مصرف بهینه، اظهار کرد: هر مشترکی که ۴ماهه پایان سال نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۰ درصد کاهش مصرف انرژی داشته باشد شامل ۱۵ درصد تخفیف در قبض گاز میشود.
وی افزود: همچنین قبوض گاز خانوادههای تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) که در سه پله اول مصرفی قرار دارند، رایگان خواهد بود.
وجود یارانههای انرژی باعث ناترازی انرژی در کشور
امین جودت در گفتگو با خبرنگار گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «عصراترک» در مورد علتهای ناترازی انرژی در کشور اظهار کرد: رشد سریع مصرف، رشد جمعیت، توسعه صنایع و افزایش استانداردهای زندگی منجر به افزایش چشمگیر مصرف انرژی شده است.
عضو هیأت علمی دانشگاه بجنورد به نبود سرمایهگذاری کافی در تولید اشاره کرد و افزود: سرمایهگذاری در بخش تولید انرژی، بهویژه انرژیهای تجدیدپذیر، بهاندازه کافی صورت نگرفته است.
وی به وجود یارانههای انرژی اشاره کرد و گفت: وجود یارانههای انرژی باعث شده است که قیمت تمامشده انرژی برای مصرفکننده بسیار پایین باشد و انگیزهای برای صرفهجویی ایجاد نکند.
جودت ادامه داد: شبکههای توزیع انرژی در برخی مناطق کشور فرسوده و ناکارآمد هستند که منجر به اتلاف انرژی میشود همچنین یکی دیگر از علل ناترازی انرژی در کشور، تغییرات اقلیمی مانند خشکسالی و کاهش بارندگی بر تولید انرژیهای آبی تأثیرگذار بوده است.
این پژوهشگر دانشگاه بجنورد راندمان پایین نیروگاهها، موتورخانههای حرارت و برودت مرکزی و تجهیزات گرمایشی و سرمایشی را یکی از علل ناترازی انرژی در کشور دانست.
راهکارهای صرفهجویی در مصرف انرژی
عضو هیأت علمی دانشگاه بجنورد، بهینهسازی مصرف در صنایع را یک راهکار صرفهجویی در مصرف انرژی دانست و افزود: استفاده از فناوریهای نوین برای بهبود راندمان انرژی در صنایع، جایگزینی تجهیزات قدیمی با تجهیزات جدید با مصرف انرژی کمتر میتواند بهصرفه جویی در مصرف انرژی کمک کند.
جودت بهضرورت بهینهسازی مصرف در ساختمانها اشاره کرد و ادامه داد: اجباری شدن مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان و همچنین برگزاری کارگاهها و پویشهای آموزشی برای افزایش آگاهی مردم در مورد اهمیت صرفهجویی در مصرف انرژی میتواند در امر صرفهجویی کمک کند.
وی به تغییر الگوی مصرف پرداخت و توضیح داد: تغییر الگوی مصرف از انرژیهای فسیلی به انرژیهای تجدیدپذیر و همچنین کاهش استفاده از خودروهای شخصی و توسعه حملونقل عمومی میتواند یکی از راهکارهای صرفهجویی در مصرف انرژی باشد.
تأثیر پویشهایی مانند دو درجه کمتر
استاد دانشگاه بجنورد اظهار کرد: پویشهایی مانند دو درجه کمتر میتوانند تأثیر قابلتوجهی در کاهش مصرف انرژی داشته باشند. این پویشها با افزایش آگاهی عمومی و ایجاد عادات صحیح مصرف انرژی، میتوانند به کاهش بار شبکه برق کمک کنند.
جودت در مورد علل اسراف انرژی در کشور گفت: اسراف انرژی در کشور به دلایل مختلفی از جمله ناآگاهی، نبود دسترسی به فناوریهای نوین، وجود یارانههای انرژی و فرهنگ مصرفی رخ میدهد. این اسراف علاوه بر افزایش هزینههای تولید، به محیطزیست نیز آسیب میرساند.
وی ادامه داد: در بسیاری از کشورهای دنیا از جمله آلمان، دانمارک و ژاپن، نمونههای موفقی در استفاده بهینه از انرژی و توسعه انرژیهای تجدیدپذیر وجود دارد. این کشورها با سرمایهگذاری در تحقیق و توسعه، حمایت از تولیدکنندگان انرژیهای تجدیدپذیر و ایجاد مشوقهای مالی برای مصرفکنندگان، توانستهاند به موفقیتهای چشمگیری دست یابند.
جودت در مورد جایگاه فرهنگ صرفهجویی در استان خراسان شمالی تشریح کرد: خطه گنجینه فرهنگها مانند سایر استانهای کشور به عوامل مختلفی مانند سطح آگاهی مردم، شرایط اقتصادی و آبوهوایی بستگی دارد. بااینحال، باتوجهبه اهمیت موضوع انرژی و بحرانهای آبی، افزایش آگاهی مردم و ترویج فرهنگ صرفهجویی در این استان ضروری است.
راهکارهای برونرفت از قطعی برق و گاز
این مخترع و استاد دانشگاه بجنورد در مورد راهکارهای برونرفت از قطعی برق و گاز گفت: سرمایهگذاری در تولید انرژیهای تجدیدپذیر مانند توسعه نیروگاههای خورشیدی، بادی و آبی و همچنین نوسازی و تقویت شبکههای توزیع برق و گاز میتواند از قطعی گاز و برق در کشور جلوگیری کند.
وی به مدیریت هوشمند مصرف اشاره کرد و توضیح داد: استفاده از دستگاههای هوشمند برای مدیریت مصرف انرژی و همچنین تشویق مردم به استفاده از وسایل برقی با مصرف انرژی کمتر نیز راهکار دیگر برای برونرفت از قطعی برق است.
این پژوهشگر دانشگاه بجنورد به قیمتگذاری واقعی انرژی پرداخت و اظهار کرد: حذف یارانههای انرژی و اعمال قیمتهای واقعی برای ایجاد انگیزه در مصرفکنندگان برای صرفهجویی میتواند به برونرفت از قطعی برق و گاز کمک کند.
تنظیم دمای منزل بر روی دمای آسایش
یوسف رحیمی در گفتگو با خبرنگار گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «عصراترک» اظهار کرد: دلیل ناترازی در چند سال اخیر، پیشی مصرف از تولید است که متأسفانه انرژی کشور را به شیوه صحیح استفاده نمیکنیم.
رئیس اداره گاز منطقه یک بجنورد افزود: یکی از راهکارهای صرفهجویی در مصرف انرژی استفاده از تجهیزات استاندارد، بهینهسازی مصرف است که با رعایت الگو قوانین ملی از هدررفت انرژی در منازل مسکونی و ادارات جلوگیری میکنیم.
وی به رعایت مصرف انرژی در خانه توسط هم استانیها اشاره کرد و گفت: با قراردادن دماسنج در خانه سعی شود دمای خانه بین ۱۸ تا ۲۰ درجه که به دمای رفاه معروف است، قرار داده شود تا انرژی بیشتری ذخیره شود و برای مصارف صنایع که از نعمت گاز بهرهمند نیستند، استفاده شود.
رحیمی ادامه داد: کمپین دو درجه کمتر تأثیر بسیار زیادی در صرفهجویی انرژی دارد و میتواند به تأمین انرژی کمک کند با صرفهجویی حداقلی دو درجه کمتر کردن دمای منازل میتوانیم در انرژی به عدد بزرگتری برسیم.
این مسئول بیان کرد: با راهکارهای مصرف انرژی مثل کمپین دو درجه کمتر، میتوانیم از حداقلها، حداکثر بسازیم و مشکل کنونی کشور را حل کنیم.
وی اضافه کرد: در سالهای گذشته بهصورت بنیادین در هدررفت انرژی کار نکردیم، یکی از عوامل ناترازی انرژی در کشور اسراف در مصرف انرژی است و انرژی ارزان است و فرهنگ صرفهجویی بهخوبی شکل نگرفته است که با الگو مصرف این مشکل را میتوان حل کرد.
رئیس اداره گاز منطقه یک بجنورد گفت: انرژی در جهان ارزش بالایی دارد؛ اما در کشور این موضوع نهادینه نشده است و باید بهطرف استفاده حداکثر راندمان برویم.
وی ادامه داد:نمونه جهانی در کشورهای شرق آسیا و پیشرفته مشخص است که با بالابودن هزینه انرژی، از وسایل گرمایشی استاندارد استفاده میکنند، عایقبندیهای لازم را انجام میدهند، فرهنگ مصرف انرژی در این کشورها هم بالا است.
رحیمی خاطرنشان کرد: فرهنگ ما برای صرفهجویی انرژی فرهنگ خوبی است که درگذشته برای هدررفت گرما از ساختمانهای ضخیم، پردههای ضخیم، استفاده از کرسی، پوشیدن لباس گرم استفاده میشده و در حال حاضر نیز باید صرفهجویی در انرژی را به کار بگیریم.
نتیجهگیری: رشد سریع مصرف، عدم سرمایهگذاری کافی در تولید، یارانههای انرژی، توزیع نامناسب انرژی باعث ناترازی انرژی در کشور شده است و برای حل مشکل ناترازی انرژی در ایران، نیاز به یک رویکرد جامع و همهجانبه داریم که شامل مشارکت همه بخشهای جامعه، دولت و بخش خصوصی باشد.
در استان خراسان شمالی ۳۸۰ هزار مشترک به طور میانگین روزانه ۱۰ میلیون مترمکعب گاز مصرف میکنند، با صرفهجویی روزانه ۵۰ میلیون مترمکعب گاز میتوان معادل ۵ استان همتراز خراسان شمالی را گازرسانی کرد.
همچنین با پیوستن به پویش دو درجه کمتر میتوان برای آیندگان این انرژیهای خدادادی را منتقل کرد و رعایت دمای آسایش در منازل نیز یکی دیگر از راهکارهای برونرفت از قطعی برق و گاز خواهد بود.
تهیه و تنظیم گزارش: هدیه دهقانی
انتهای خبر/
0 نظر