عصر اترک بررسی کرد؛
خانههای کودک، نیازمند یاری خیران
مراکز نگهداری از کودکان بیسرپرست آخرین پناهگاه امنی است که آسیبپذیرترین اقشار بیپناه جامعه به آن پناهنده میشوند تا شاید با نگاهی به آیندهای گنگ و نامعلوم آرام بگیرد.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک»، در استان خراسان شمالی ۲۲۰ کودکونوجوان بیسرپرست و بدسرپرست در ۱۴ مرکز نگهداری میشوند که تمام این مراکز استیجاری هستند.
کودکانی که الفبای روزمرگی آنها در دورهمیهای دوستانه خلاصه میشود و منتظر نگاهی از همیارانی هستند که کمتر نمایان میشوند.
کودکان بدسرپرست و بیسرپرست در صورت حمایت، میتوانند آیندهای زیبا و امن داشته باشند و خود پناه افراد بسیاری باشند؛ چراکه آنها طعم تنها زیستن و نداشتهها را درک کردهاند و بهتر از هر کسی الفبای زندگی را میدانند.
خانه سلامت دختران و زنان، مراکز توانبخشی و درمان بیماران روانی مزمن، مرکز نگهداری شبانهروزی کودکان بیسرپرست و بدسرپرست، مرکز ارائه خدمات به دختران و زنان آسیبدیده اجتماعی، مرکز ارائه خدمات به مددجویان و نیازمندان بیبضاعت، مرکز ارائه خدمات مشاوره، نگهداری معلولین، مرکز حرفهآموزی معلولین، مرکز توانبخشی و نگهداری سالمندان، مرکز خدمات مشاوره ژنتیک و… از جمله مراکزی هستند که زیر نظر سازمان بهزیستی به ارائه خدمات ویژه به نیازمندان جامعه مشغول هستند.
بهزیستی برای ارائه خدمات بهتر در این مراکز نیازمند یاری خیرانی است که آشکارا و پنهان حامی آسیبپذیرترین قشر جامعه میشوند.
نیازمند حمایت خیران هستیم
علیرضا صفرزاده در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک» اظهار کرد: مرکز نگهداری پسران هفت تا دوازده سال شهرستان گرمه سال ۱۳۹۰ راهاندازی و در سال ۱۳۹۴ مکانی مخصوص این کودکان با کمک خیرین ساخته شد.
رئیس سازمان بهزیستی شهرستان گرمه با بیان اینکه در حال حاضر ۹ کودک در این مرکز تحت مراقبت و نگهداری هستند، افزود: از این تعداد یک کودک اهل گرمه، دو نفر فاروج، سه نفر آشخانه، دو نفر جاجرم ویک نفر از گنبد هستند.
وی ادامه داد: قبل از این ۱۴ کودک در این مرکز حضور داشتند که با رسیدن به سن ۱۲ سالگی از این مرکز ترخیص و به مراکز ۱۲ تا ۱۸ سال منتقل شدند.
صفرزاده افزود: این مرکز خصوصی است و زیر نظر سازمان بهزیستی بهصورت هیات امنایی اداره میشود بهاینترتیب که بهازای هر کودک ۴ میلیون تومان به مرکز داده میشود و بقیه هزینههای این کودکان با کمکهای مردمی تأمین میشود.
رئیس سازمان بهزیستی شهرستان گرمه تأکید کرد: اگر کمکهای مردمی نباشد، تأمین نیازهای این کودکان امکانپذیر نیست.
وی افزود: باتوجهبه خصوصیبودن این مرکز، سازمان بهزیستی پیشنهاد استفاده از طبقه پیشین جهت استفاده و نگهداری کودکان ۱۲ تا ۱۸ سال را داده است و هیات مدیره این مرکز مخالفت کردهاند؛ ولی ظرفیت بهرهبرداری از این مکان جهت بهکارگیری وجود دارد.
صفرزاده در خصوص نحوه جذب کودکان در این مراکز گفت: بعد از بررسیهای انجامگرفته و شناسایی، این کودکان به دادستان معرفی و اقدامات لازم جهت انتقال این به خانه کودکان انجام میگیرد.
وی تأکید کرد: تمام تلاش مددکاران این است که هرچه سریعتر شرایط خانه و خانواده کودک فراهم شود و در اولین فرصت مناسب کودک به منزل خود بازگردانده شود، زیرا اولویت اول و آخر با خانواده است.
صفرزاده گفت: در مراکز شبهخانواده استان در رده سنی شیرخوار تا سه سال، ۳ تا ۶ سال، ۷ تا ۱۲ سال و ۱۲ تا ۱۸ سال به تفکیک دختر و پسر در شهرستانهای مختلف خراسان شمالی وجود دارد که فقط همین مرکز ۷ تا ۱۲ سال پسرانه در گروه قرار دارد.
نیاز به توجه و رسیدگی بیشتر
رئیس سازمان بهزیستی شهرستان گرمه افزود: یکی از عمده مشکلاتی که در این مرکز وجود دارد بحث تربیت این کودکان است زیرا کودکان با توجه به شرایطی که پشت سر گذراندهاند نیاز به توجه و رسیدگی زیاد دارند، از این بابت مربیهای این مجموعه سختیهای زیادی متحمل میشوند تا کودکان سرو سامان بگیرند.
رئیس سازمان بهزیستی شهرستان گرمه مشکل بعدی را مسائل مالی عنوان کرد و گفت: در این موضوع نیازمند مشارکت بیشتر خیرین هستیم.
صفرزاده یکی دیگر از مشکلات این کودکان را اعتراض والدین دانشآموزان برای حضور این کودکان در مدارس معمولی عنوان کرد و تاکید کرد: با این نگاه این کودکان از جامعه ترد میشوند و بیشتر آسیب میبینند.
لزوم ارائه خدمات مشاوره و روانکاوی تخصصی
محمدرضا عباسی هم در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک» اظهار کرد: کودکانی که در این مجموعه وارد میشوند با مشکلات و سختیهای گوناگونی دستوپنجه نرم کرده و آسیب روحی روانی زیادی دیدهاند ازآنجهت قبل از ورود به مجموعه نیاز به چند جلسه مشاور و روانکاوی دارند.
مسئول فنی مرکز نگهداری کودکان بدسرپرست و بیسرپرست گرمه خواستار انجام روانکاوی و مشاوره تخصصی با کودکانی شد که وارد چنین مراکزی میشوند.
وی نیاز به آموزش بیشتر را از جمله مهمترین و بزرگترین مشکل کودکانی دانست که وارد این مراکز میشوند و گفت: این کودکان نیاز به آموزش بهصورت جدی و تعداد ساعات بیشتری دارند تا بتوانند؛ مانند کودکان دیگر به درس خود برسند.
عباسی از حضور معلمهای بازنشسته دو روز در هفته در این مرکز جهت آموزش به کودکان خبر داد و خاطرنشان کرد: باتوجهبه شرایطی که این کودکان داشتهاند نیازمند آموزش بیشتری هستند.
نتیجهگیری: فرزندان حاضر در مراکز نگهداری از کودکان بیسرپرست یا بدسرپرست یا همان خانههای کودکان از فرزندان آسیبدیده و رنجکشیدهای هستند که با کوچکترین بیتوجهی راه بیراه زندگی را بهاشتباه سرلوحه ادامه زندگیشان تصور میکنند. پس بایستی متولیان امر همواره جلوتر از آنان حرکت کنند و با یاری گرفتن از خیران بتوانند آیندهای روشن را برای این افراد فراهم کنند.
انتهای خبر/فیروزه