حالت تاریک
  • شنبه, 1404/02/06 شمسی | 2025/04/26 میلادی
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن سایت خبری عصر اترک هستید؟
انسان تهدید جدی فصل زایش حیات‌وحش است
رئیس اداره حفاظت حیات‌وحش خراسان شمالی:

انسان تهدید جدی فصل زایش حیات‌وحش است

رئیس اداره حفاظت حیات‌وحش اداره کل محیط‌زیست خراسان شمالی گفت: با شروع فصل زایش حیات‌وحش در استان، عامل انسان تهدیدی جدی برای زادآوری و ادامه نسل آنها محسوب می‌شود.

محمد تقدیسی در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک»، اظهار کرد: زادآوری، مهم‌ترین و حساس‌ترین برهه زمانی‌ای است که حیات‌وحش در طول زندگی‌اش پشت سر می‌گذارند.

وی در ادامه اشاره کرد: فصل جفت‌گیری پستاندارانی از جمله پلنگ، یوزپلنگ، قوچ، میش در اواخر فصل پاییز و فصل زمستان همچنین فصل جفت‌گیری پرندگان نیز در ابتدای فروردین‌ماه است.

رئیس اداره حفاظت حیات‌وحش اداره کل محیط‌زیست خراسان شمالی افزود: به طور عمده زمان زادآوری این‌گونه‌های حیات‌وحش از اوایل اردیبهشت‌ماه شروع می‌شود و تا اواخر اردیبهشت‌ماه نیز ادامه دارد.

وی تصریح کرد: بنابراین این فصل زادآوری برای تمامی گونه‌های حیات‌وحش فصلی شکننده و بسیار حساس است.

بااین‌وجود، وی حضور انسان در زیستگاه‌های حیات‌وحش را طی فصل بهار تهدیدی برای آنها دانست و اظهار کرد: علاوه بر شکارچیان و قاچاقچیان که باهدف شکار و زنده‌گیری نوزادان حیات‌وحش پا به زیستگاه‌های حیات‌وحش می‌گذارند همچنین حضور گردشگران و مسافرانی که بی‌اطلاع از رفتارشناسی حیات‌وحش هستند نیز برای حیات‌وحش خطرآفرین می‌شوند.

رئیس اداره حفاظت و مدیریت حیات‌وحش اداره کل محیط‌زیست خراسان شمالی نیز در گفت: اتفاق افتاده است مسافر یا گردشگرانی که وارد عرصه طبیعی و زیستگاه حیات‌وحش شده با نوزاد پستانداران و یا جوجه پرندگانی مواجه شده‌اند که مادر در کنار آنها نبوده و با این تصور که مادر، نوزاد یا جوجه خود را رها کرده است، نوزاد یا جوجه را از زیستگاه جدا کرده‌اند.

وی بیان کرد: این اقدام اشتباه انسان موجب می‌شود که نوزاد یا جوجه بوی انسان بگیرد و درصورتی‌که نوزاد یا جوجه حیات‌وحش به محل زیستش بازگردانده شود، مادر دیگر او را نمی‌پذیرد.

تقدیسی با اذعان بر این نکته که ۸۰ تا ۹۰ درصد از زنده‌گیری‌های آگاهانه یا غیرآگاهانه نوزادان و جوجه‌های حیات‌وحش به مرگ آنها منتج می‌شوند، یادآور شد: در سال گذشته در استان زنده‌گیری یک فقره بره میش از قاچاقچی همچنین زنده‌گیری ۶ فقره بره میش وحشی، زنده‌گیری دو فقره بره‌آهو، زنده‌گیری یک فقره گربه پالاس و زنده‌گیری تعداد زیادی جوجه پرندگان از جمله پرندگان شکاری از روی ناآگاهی گردشگران و جوامع محلی در مناطق تحت مدیریت ادارات کل منابع طبیعی و محیط‌زیست استان کشف و ضبط شدند.

وی گفت: در همین راستا، چهار بره میش وحشی، دوبره آهو، یک گربه پالاس و تعدادی از جوجه‌های پرندگان شکاری که زنده‌گیری شده بودند، از بین رفتند.

رئیس اداره حفاظت و مدیریت حیات‌وحش اداره کل محیط‌زیست خراسان شمالی نیز در افزود: هر نوزاد یا جوجه حیات‌وحش زنده‌گیری شده‌ای که زنده بماند، یا در پارک پردیسان و یا در فضاهای آماده‌سازی شده واقع در ادارات محیط‌زیست شهرستان‌ها مراقبت می‌شوند تا آماده شوند که به طبیعت بازگردند.

وی در ادامه عنوان کرد: علاوه بر عامل انسانی همچنین سگ‌های ولگرد نیز بلای جان حیات‌وحش هستند.

تقدیسی گفت: سگ‌های ولگردی که در حریم و پیرامون جوامع محلی واقع در جوار زیستگاه‌های حیات‌وحش زندگی می‌کنند که در فصل زایش حیات‌وحش، نوزادان آنها را ببینند، می‌خورند.

وی افزود: این در حالی است که انتظار می‌رود شهرداری‌ها، دهیاری‌ها و بخشداری‌ها در زمینه جمع‌آوری سگ‌های ولگرد اقدامات مؤثری را انجام دهند و دوستداران طبیعت نیز در جمع‌آوری سگ‌های ولگرد و کمک به تأمین مالی برای عقیم‌سازی سگ‌های ولگرد همکاری کنند.

رئیس اداره حفاظت و مدیریت حیات‌وحش اداره کل محیط‌زیست خراسان شمالی نیز در تصریح کرد: غذادهی دوستداران طبیعت به سگ‌های ولگرد به حل این دغدغه کمک نمی‌کند؛ بلکه موجب می‌شود بقای حیات‌وحش بیشتر به خطر افتد.

وی در ادامه درباره تمهیدات اداره کل محیط‌زیست استان برای ارتقای امنیت حیات‌وحش استان در فصل بهار امسال اظهار کرد: مجموع مناطق تحت مدیریت این اداره کل (جدای از مناطق تحت مدیریت اداره کل منابع طبیعی استان) ۳۵۵ هزار هکتار است که متأسفانه نیروی محیط‌بان کافی برای انجام گشت و کنترل‌ها در این عرصه تحت مدیریت این اداره کل نیست.

تقدیسی تصریح کرد: عرصه تحت مدیریت وسیع است درحالی‌که تعداد نیروهای محیط‌بان این اداره کل مطابق با سرانه استاندارد تعریف شده، نیست.

وی گفت: باوجود کمبود جدی نیروی محیط‌بانی، افزایش انجام گشت و کنترل‌های محیط‌بانی در سطح شهرستان به‌خصوص در مناطقی که احتمال افزایش زنده‌گیری حیات‌وحش پیش‌بینی‌شده، در دستور کار قرار گرفته است و انجام می‌شود.

رئیس اداره حفاظت و مدیریت حیات‌وحش اداره کل محیط‌زیست خراسان شمالی نیز در افزود: درعین‌حال، گروه‌های مردم‌نهاد و جوامع محلی، بخشداری‌ها و دهیاری‌ها را به‌پای کار دعوت کرده‌ایم که در مراقبت از عرصه‌های طبیعی و ارتقای امنیت زیستی حیات‌وحش به‌خصوص در این بازه زمانی حساس و شکننده از زندگی حیات‌وحش مشارکت کنند.

وی خواستار شد: گردشگران و عموم مردمی که در عرصه‌های طبیعی با نوزادان و یا جوجه‌های تنها در طبیعت مواجه می‌شوند که مادر کنار آنها نبود، به آنها دست نزنند و با شماره ۱۵۴۰ تماس بگیرند تا کارشناسان محیط‌زیست به موضوع رسیدگی کنند.

تقدیسی خاطرنشان کرد: در رفتارشناسی حیات‌وحش وقتی مادر، نوزاد و یا جوجه خود را شیر و خوراک می‌دهد، پس از آن برای مدت زمانی آنها را ترک کرده تا خود تغذیه کند.

وی افزود: در طبیعت مادر، نوزاد یا جوجه خود را ترک نمی‌کند.

رئیس اداره حفاظت و مدیریت حیات‌وحش اداره کل محیط‌زیست خراسان شمالی نیز در ادامه خاطرنشان کرد: این اداره کل برای ارتقای گشت و کنترل‌های خود از عرصه‌های طبیعی تحت مدیریت خود نیازمند تهیه و تأمین دوربین‌هایی با بُرد تصویربرداری بسیار بالا است که بتواند دوردست‌های بیشتری را تحت پایش قرار دهد.

درعین‌حال، تقدیسی بر لزوم تقویت و استمرار برگزاری دوره‌های آموزشی جوامع محلی و عموم مردم نیز تأکید کرد.

انتهای خبر/قهرمانی

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!