مهدی عطایی در گفتگو با خبرنگارگروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «عصراترک» با بیان اینکه خودکشی بهعنوان یک آسیب اجتماعی در تمام کشورها به میزان متفاوت اتفاق میافتد، گفت: در افسردگی ماژور، افکار، نقشه و اقدام برای خودکشی در فرد مشاهده میشود.
این روانشناس افزود: فرد افسرده افکار و هیجانات بهشدت منفی را تجربه میکند که نسبت به خود و محیط اطراف حس مثبتی ندارد و این باورها باعث ایجاد نامیدی در فرد شده و به دنبال آن فکر خودکشی یکی از افکاری است که برای رهایی و نجات خود به ذهن این شخص میرسد.
وی اضافه کرد: اگر فردی تصور کند با نبودنش دیگران راحت میشوند و یا آرزوی نیستی میکند، از خانواده، دوستان و همسالان کنارهگیری میکند و از فعالیتهای معمولی لذت نمیبرد و دچار افت شغلی و تحصیلی شده باید به این نشانهها توجه کرد.
به گفته وی در خودکشی فرد به دلیل ناامیدی، یاس، فشار روحی و روانی روشهای دیگری را برای حل مسئله امتحان نکرده و به دلیل اینکه ادراکی که از شرایط خود دارد ادراک غیرقابلتعبیر آن شرایط سخت است به خودکشی فکر میکند.
این روانشناس اضافه کرد: فردی که توانمندتر باشد تصور میکند میتواند شرایط را تغییر دهد؛ ولی فردی که به فکر خودکشی است به هیچ راهی برای تغییر شرایط فکر نمیکند.
وی اختلالات شخصیت مرزی را یکی دیگر از دلایل اقدام به خودکشی دانست و عنوان کرد: در این اختلال فرد همواره بر روی لبه یک مرز یا خط در حال حرکت بوده و هر لحظه امکان دارد از یکسوی مرز سقوط کند.
این روانشناس ابراز داشت: اختلال شخصیت به دلیل برخورداری از رفتارها و عواطف ناپایدار، در زمره افراد روانپریش جای میگیرند و در این افراد نیز امکان اقدام به خودکشی وجود دارد.
عطایی بیان داشت: عواملی مانند شکست، ناکامی، تضعیف رابطه با خانواده و اطرافیان و تجربههای ناموفق در زندگی که باعث میشود فرد بیماری افسردگی را تجربه کند، میتواند عامل خطر باشد.
وی خاطرنشان کرد: در قدم اول برای پیشگیری و کاهش این آسیب اجتماعی نیاز است عوامل خطر در خانواده را از طریق بهبود روابط میان اعضای خانواده و برداشتن فشارهای روانی از روی فرزندان کاهش دهیم.
این روانشناس اظهار داشت: همچنین احساس ناامیدی در حوزه اقتصاد و معیشت نیز میتواند در این اقدام تأثیرگذار باشد.
وی به تأثیرات منفی خودکشی افراد بر محیطهای اطراف اشاره کرد و گفت: این اقدام باعث تحمل فشارهای روانی در محیط خانواده و سایر محیطهای حضور آن فرد میشود.
مصاحبه از: عبدالله یزدانی
انتهای خبر/
0 نظر