حالت تاریک
  • چهارشنبه, 1404/02/03 شمسی | 2025/04/23 میلادی
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن سایت خبری عصر اترک هستید؟
رونق گردشگری روستایی با احیا بافت تاریخی
عصر اترک بررسی کرد؛

رونق گردشگری روستایی با احیا بافت تاریخی

احیای خانه‌های تاریخی و تبدیل آن‌ها به مراکز گردشگری، علاوه بر حفظ میراث‌فرهنگی، فرصتی برای رونق اقتصادی و جذب گردشگران است.

به گزارش گروه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک»، احیای خانه‌های تاریخی و توسعه اقامتگاه‌های بوم‌گردی در شهرستان سملقان، به‌عنوان راهبردی برای حفظ میراث‌فرهنگی و رونق گردشگری، در حال گسترش است.

در شرایطی که بسیاری از آثار تاریخی این منطقه، از جمله آتشکده اسپاخو و تپه باستانی ریوی، نشانگر غنای تاریخی آن هستند، تلاش‌های مشترک نهادهای دولتی و بخش خصوصی برای بازسازی این آثار و ایجاد زیرساخت‌های گردشگری، نویدبخش آینده‌ای روشن در حوزه گردشگری فرهنگی است.

توجه به معماری سنتی، استفاده از ظرفیت‌های محلی و ارائه تسهیلات برای احیای این بناها، بخشی از برنامه‌هایی است که باهدف افزایش ماندگاری گردشگران و ارتقای اقتصاد روستایی در حال اجراست.

این اقدامات در راستای پیوند میان حفظ هویت تاریخی و توسعه پایدار، نمادی از تعامل موفق فرهنگ، اقتصاد و مدیریت محلی به شمار می‌آید.

تپه ریوی؛ گنجینه هخامنشی و مقصد گردشگری

  مریم محمدی‌یوسفی با اشاره به ظرفیت‌های تاریخی منطقه گفت: بنای سنگی آتشکده اسپاخو که متعلق به دوره ساسانی است، در روستای اسپاخو واقع در ۶۰ کیلومتری شهر آشخانه قرار دارد و عملیات مرمت آن انجام شده است.

وی همچنین به تپه باستانی ریوی اشاره کرد و تأکید کرد: این محوطه تاریخی متعلق به دوره هخامنشی بوده و به‌عنوان پایگاه مطالعاتی میراث‌فرهنگی شهرستان معرفی شده است.

 مدیر میراث‌فرهنگی شهرستان سملقان افزود: تاکنون ۱۰ فصل کاوش در این محوطه انجام شده و ساختمان اداری آن نیز احداث شده است.

وی با بیان اینکه هدف از توسعه این پایگاه، تبدیل آن به یک قطب گردشگری در شهرستان است، خاطرنشان کرد: به‌منظور افزایش ماندگاری گردشگران، یکی از کوره‌های اطراف تعطیل شده و برنامه‌ریزی‌هایی برای راه‌اندازی اقامتگاه بوم‌گردی در حال انجام است.

مرمت خانه‌های تاریخی؛ احیای هویت روستایی

مرتضی ایزانلو با اشاره به نقش بنیاد مسکن در توسعه عمرانی روستاها گفت: بر اساس برنامه ششم توسعه، تعدادی از روستاهای مستعد با تأیید سازمان میراث‌فرهنگی و گردشگری به‌عنوان روستاهای هدف گردشگری یا دارای بافت باارزش انتخاب شده‌اند و با تأمین اعتبارات ملی، طرح‌های مربوط به آن‌ها تهیه، تصویب و اجرا می‌شود.

مدیر بنیاد مسکن شهرستان سملقان تاکید: روستای زوعلیا در شهرستان سملقان نیز از اسفند ۱۴۰۳ مشمول این طرح شده و اجرای آن هم‌اکنون در دست انجام است.

ایزانلو در ادامه با اشاره به حمایت‌های مالی بنیاد مسکن گفت: این بنیاد برای ساخت مسکن در روستاها، تسهیلات کم‌بهره در اختیار متقاضیان قرار می‌دهد، همچنین، مرمت و بازسازی خانه‌های تاریخی با تسهیلاتی از سوی سازمان میراث‌فرهنگی انجام می‌شود و در صورتی‌که فردی قصد داشته باشد بنای تاریخی خود را به‌عنوان اقامتگاه گردشگری مورد استفاده قرار دهد، در اولویت دریافت تسهیلات مسکن روستایی قرار می‌گیرد.

مدیر بنیاد مسکن افزود: در روستاهایی که دارای فضاها و بناهای تاریخی هستند، طرح‌های هادی با هماهنگی و استعلام از میراث‌فرهنگی و با دقت و حساسیت بیشتری تهیه می‌شوند تا ضمن حفظ این فضاها، زمینه مناسب‌سازی آن‌ها نیز فراهم شود.

وی با تأکید بر حفظ هویت روستایی، تصریح کرد: نمای واحدهای احداثی در سطح روستاها از جمله موضوعاتی است که بنیاد مسکن بر آن تأکید دارد. در همین راستا، طرح‌های پیشنهادی و کم‌هزینه‌ای به متقاضیان ارائه می‌شود و با استفاده از تسهیلات تشویقی، آن‌ها به ساخت واحدهایی با نمای مناسب ترغیب می‌شوند.

این مسئول دررابطه‌با نهضت ملی مسکن شهر قاضی اظهار کرد: این پروژه در سال ۱۴۰۲ آغاز شد و با همکاری اداره راه و شهرسازی تأمین زمین به تعداد ۵۸ قطعه ۲۰۰ متری برای ۵۸ متقاضی واجد شرایط در قالب گروه ساخت؛ صورت گرفت. 

 وی افزود: توسط بنیاد مسکن و به کمک تسهیلات کم‌بهره مسکن روستایی نسبت به تکمیل سقف واحدها اقدام و به متقاضیان تحویل خواهد شد و ادامه فرایند تکمیل واحدها توسط شخص متقاضی انجام می‌شود. 

 ایزانلو بیان کرد: پروژه در حال حاضر دارای پیشرفت فیزیکی بالغ بر ۶۰ درصد بوده و برای تکمیل واحدها مستلزم همکاری بانک‌های عامل است تا تسهیلات به‌موقع در اختیار متقاضیان قرار گیرد. 

اساس بوم‌گردی بر حفظ سنت‌هاست

 هادی جوینی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی ما گفت: ازآنجایی‌که من خودم متولد اسپاخو هستم و علاقه زیادی به زادگاهم داشتم این خانه پدری را که سال ۱۳۹۲ از ورثه خریداری کرده بودم در سال ۱۳۹۷ پیگیر مجوزها شدم و اقدام به ساخت اقامتگاه کردم.

 مالک بوم‌گردی اسپاخو ادامه داد: درگذشته فرایند دریافت مجوزها به‌صورت حضوری بود و پیگیری زیادی لازم داشت؛ ولی جدیداً به‌صورت درگاهی و اینترنتی شده و تاحدودی این روند تسریع شده است.

وی دررابطه‌با چالش‌های این کار بیان کرد: جهت ساخت و مرمت اقامتگاه به‌صورت سنتی قطعاً چالش‌ها و محدودیت‌هایی وجود دارد؛ مثلاً نبود استادکار ماهر و متخصص در زمینه انجام کارهای سنتی همچنین دستمزد بالای استادهای سنتی کار است.

 جوینی افزود: علاوه بر اینها حمایت نکردن دستگاه‌های دولتی و مردم هم جز چالش‌های پیش‌رو است؛ اینکه در یک روستای دورافتاده با تفکرات قدیمی، ابتدا جامعه محلی بر علیه شما جبهه خواهند گرفت همان‌طور که در ابتدا برای ما دست‌اندازی‌ها و حتی درگیری‌هایی نیز ایجاد شد.

 وی تأکید کرد: اساس بوم‌گردی بر حفظ سنت‌ها و آداب‌ورسوم فضاهای سنتی است؛ قطعاً ایجاد یک بنای سنتی جالب برای گردشگران تأثیر زیادی خواهد داشت به‌طوری که بنای سنتی زیبا حس آرامش و انرژی به مهمانان منتقل خواهد کرد.

 این مدیر بوم‌گردی به کسانی که تمایل به راه‌اندازی بوم‌گردی دارند توصیه کرد: با اطلاع کامل دنبال این کار بروند قبل از هر چیز ابتدا مکان‌های شاخص و اقامتگاه‌های خاص و فعال را بازدید کنند و نظراتشان را جویا شوند که ایده لازم برای شروع داشته باشند.

 جوینی افزود: اقامتگاه بایستی در مکانی احداث شود که پتانسیل قوی در زمینه باستانی میراث‌فرهنگی داشته باشد و حتی‌الامکان طبیعت خوبی داشته باشد. 

 وی دررابطه‌با حفظ معماری سنتی گفت: معماری سنتی در این منطقه چیزی جز خشت و گل و کاه‌گل و نهایتاً چوب نیست؛ ولی ما از معماری دوره‌های گذشته با استفاده از مصالح مناسب مثلاً آجر سنتی قزاقی با طاق و قوس‌های سنتی ادوار مختلف مثلاً دوره تیموری استفاده کرده‌ایم.

نتیجه‌گیری: احیای خانه‌های تاریخی و تبدیل آن‌ها به اقامتگاه‌های بوم‌گردی یا مراکز گردشگری، اقدامی مؤثر برای حفظ میراث‌فرهنگی و شکوفایی اقتصادی مناطق است.

این فرایند، ضمن پاسداری از هویت معماری و تاریخ‌گذشته، به جذب گردشگران، ایجاد اشتغال، و رونق جامعه محلی کمک می‌کند اما با چالش‌هایی مانند کمبود متخصصان ماهر یا نبود حمایت کافی مواجه است که می‌تواند با برنامه‌ریزی دقیق و تعامل میان نهادهای مرتبط و مردم برطرف شوند.

این اقدام، پلی میان سنت و مدرنیته است که فرصت‌های جدیدی برای توسعه پایدار در مناطق روستایی و تاریخی ایجاد می‌کند.

تهیه و تنظیم: زهرا قربانی

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!