
دکترای زبان و ادبیات فارسی:
سعدی شاعری فراتر از زمان است
یک دکترای زبان و ادبیات فارسی با اشاره به اینکه درد سعدی، درد مردم همه زمانهاست که مشکلاتشان در تمام ادوار جامعه موج میزند، گفت: به همین دلیل سخن سعدی در جامعه امروز هم به دل و جان مینشیند.
شبنم شفیعیلطفآبادی در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «عصراترک» در ارتباط با شاعر بزرگ ایرانی، سعدی شیرازی گفت: سعدی شاعر پرآوازه قرن هفتم و پایهگذار مکتب ادبی شیراز است که اندیشههای بلند و بینظیر آن در بوستان و گلستان سبب شد تا شهرتش به خارج از مرزهای ایران نفود کند.
وی ادامه داد: سعدی، شاعری چند بعدی است و از دلایل اعتلای او را میتوان در تمام آثارش حول دو محور معنی و محور لفظ یافت.
این دکتری زبان و ادبیات فارسی در خصوص محور معنا و خصوصیات غزلهای سعدی گفت: سعدی در غزل، فاتح قلههای رفیع عاشقانه است که عشق و احساسات عمیق عاشقانه را در خالصترین شکل و به بهترین وجه ترسیم کرده است.
وی ادامه داد: غزلهای سعدی در توصیف عشق و محبت صادقانه، بی ریا، خالصانه و به دور از هر گونه شک و شبههای است که عشق میورزد و به قول استاد زرین کوب؛ عشق او در حقیقت، اخلاق، تقوا، درد، گذشت، سوز و تسلیم است.
عضو بازنشسته هیأت علمی استاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیروان در ارتباط با گلستان سعدی افزود: گلستان سعدی آئینه تمام نمای مسائل اخلاقی و اجتماعی است که علاوه بر قلم شیوایش که به دور از هر گونه حشو و کلام زائد است، تصویری از دنیای واقعی است و چهره اخلاقی و عاطفی انسانها را در قالب حکایاتی دلنشین به تصویر کشیده است.
وی ادامه داد: سعدی در بوستانش مدینه فاضلهای را به تصویر میکشد که آرزوی ابدی بشر امروزی است، شهری آرمانی که اگرچه زاده تصورات این شاعر بلند پایه است اما پاکی و صفای آسمانیاش برای تمام ادوار بشری تحسین برانگیز است.
این دکتری زبان و ادبیات فارسی در ارتباط با محور لفظ سعدی در آثارش بیان داشت: سبک سعدی با وجود ویژگیهای بارزی چون سجع، ترصیع، رعایت آهنگ کلمات اختصار و ایجاز، ترک لغات دشوار، حذف افعال به قرینه، سرآمد سبکهای مسجع این دوره به شمار میرود.
وی یادآور شد: هنر سجع پردازی اوست که کتاب گلستان را در بین آثار مسجع ممتاز کرده، اگر چه او خود در این صنعت پیرو خواجه عبدالله انصاری بوده است اما هنر مسجع نویساش در گلستان، این اثر را به درجهای میرساند که شعرای پس از او با تقلیدی دو وجهی (سبک و موضوع ) از گلستان اقدام به تالیف آثاری مشابه این اثر نمودند که ذوق بیش از حد تقلید از این اثر سبب شد تا بیش از ۱۰۰ اثر مشابه گلستان نوشته شود.
شفیعیلطفآبادی در ارتباط با مهارت نویسندگی سعدی تصریح کرد: وی جزو معدود شاعرانی است که به رواج مقامه نویسی در ادب پارسی همت گماشته است و مهارت بسیاری در این موضوع داشت.
این دکترای زبان و ادبیات فارسی در ارتباط با اینکه کلیات سعدی بیشتر در خصوص چه موضوعاتی هستند، گفت: کلیات سعدی، چه نظم، نثر، غزل و چه قصیده، آیینه تمام نمای رنجها و آرزوهای مردمانی است که در شرایط سخت و طاقتفرسای قرن هفتم هجری میزیستند.
سعدی، شاعر تمام ادوار است
وی با اشاره به اینکه آثار سعدی بر مبنای نیازهای مردم زمانهاش نوشته شده که درد بشر را درک کرده و راه راحت و رهایی را در قالب و زبانهای متفاوت بیان کرده است، گفت: همچنین سعدی در آثارش به اعتلای ارزشهای بشری توجه داشته و سخنانش پیرامون حوائج مادی نمیشود، بلکه سخنش درد مردم و بازتاب واقعیات، مشکلات اخلاقی، اجتماعی و سیاسی است که در نهایت دیدگاه و نظرات خود را در خصوص مواجهه با مشکلات، چگونگی رفع آنها، تعلیم و تربیت روح و روان آدمی بیان میدارد.
شفیعیلطفآبادی افزود: درد سعدی، درد مردم همه زمانهاست که مشکلاتشان در تمام ادوار جامعه موج میزند، او در آثار تعلیمیاش درس انسان شناسی و جامعهشناسی را به مخاطب آموزش میدهد، درسی که در تمام اعصار قابلیت آموزش دارد به همین دلیل است که سخن سعدی در جامعه امروز هم به دل و جان مینشیند و شایسته است که بگوییم او شاعر تمام ادوار بشری است.
وی در خصوص مهمترین ویژگی آثار سعدی گفت: توجه سعدی به اخلاقیات و اصول انسانی در آثارش، مهمترین وجه از ویژگیهای پویا در آثار او است که توجه به نیکی، انسانیت و شرافت همواره جزو مهمترین اصول برجسته اخلاق بشری محسوب میشود.
این دکترای ادبیات فارسی ادامه داد: همچنین ویژگیهایی همچون کاربرد موسیقی و عوامل موسیقی ساز، کاربرد طنز و ظرافتهای لفظی، ایجاز و پیراستگی در کلام، پرهیز از حشو و زواید کلامی، توجه به لفظ و معنی از ویژگیهای دیگر پویا در سبک و سخن سعدی محسوب میشوند.
شفیعیلطفآبادی در ارتباط با اینگه چگونه میتوان نام و یاد اساطیر ارزشمندی همچون سعدی را زنده نگهداشت خاطرنشان کرد: رسانه ملی میتواند مهمترین نقش را در این زمینه ایفا کند، توجه به شاعران و نویسندگان، اساطیر ایران، داستانهای حماسی و تعلیمی و همچنین ادبیات کهن فارسی میتواند نقش بسیار مهمی در تعلیم و تربیت فرزندان ایران داشته باشد.
این دکترای زبان و ادبیات فارسی در گلایهای از رسانه ملی تصریح کرد: بهتر است که رسانه ملی به جای خلق برنامههای پر هزینه و بیمحتوا، برنامههایی مرتبط با موضوعات یاد شده را تدوین و جایگزین نماید همچنین کتابهای درسی کودکان و نوجوانان در مقاطع مختلف تحصیلی نیز بازبینی شده و تا حد ممکن مفاهیم ملی و اسطورهای جایگزین برخی دروس گردند.
انتهای خبر/ حق بین
درباره نویسنده
لینک کوتاه خبر
نظر / پاسخ از
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!