حالت تاریک
  • دوشنبه, 1404/02/08 شمسی | 2025/04/28 میلادی
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن سایت خبری عصر اترک هستید؟
رشد فرهنگی در سایه ارتقا کتابخانه‌
عصراترک بررسی کرد؛

رشد فرهنگی در سایه ارتقا کتابخانه‌

کتابخانه‌های عمومی به‌عنوان بزرگ‌ترین شبکه فرهنگی با دارا بودن بیشترین مخاطب از اقشار جامعه تلاش دارد با افزایش کتاب، امکانات، تجهیزات و اجرای برنامه‌های مختلف فرهنگ کتاب‌خوانی را بیشتر از گذشته در جامعه ارتقا دهد.

به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «عصراترک»، ارائه خدمات کيفی در گرو وجود کيفيت مناسب در ابعاد مکاني، محتوايي، مديريتي، ساختاری و نيروی انساني است. اداره کل کتابخانه‌های عمومی خراسان شمالی در سال‌های اخیر تلاش کرده است با انجام فعالیت‌های فرهنگی متنوع، کتابخانه را از محلی تنها برای امانت کتاب به پایگاهی بانشاط و امن برای مراجعه‌کنندگان در سنین مختلف تبدیل کند تا مردم نیزبه صورت مخاطب فعال در فرهنگ‌سازی ترویج کتاب‌خوانی نقش بسزایی داشته باشند.

وجود یک میلیون کتاب در کتابخانه‌های خراسان‌شمالی

مهدی آریان در گفتگو با خبرنگار گروه پایگاه خبری تحلیلی «عصراترک» اظهار کرد: زیربنای کتابخانه‌های عمومی استان ۲۶ هزار و ۴۷ مترمربع است و سرانه زیربنای کتابخانه‌های عمومی در استان ۲/۹۷ مترمربع به‌ازای هر ۱۰۰ نفر از جمعیت است.

وی افزود: تعداد کتابخانه‌های عمومی استان ۷۵ باب کتابخانه شامل ۶۶ باب کتابخانه نهادی و ۹ باب کتابخانه مشارکتی است. .

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان بیان کرد: فرایند روخوانی در کتابخانه‌های عمومی به‌صورت مستمر و هر روزه انجام می‌پذیرد و کتاب‌های فاقد استاندارد کتابخانه‌ای از بخش امانت خارج می‌شود.

آریان افزود: واضح است که برخی کتاب‌ها اصالتش به قدمت آن است و این که فکر کنیم کتاب‌های قدیمی باید از چرخه کتابخانه‌ها خارج شوند تفکر اشتباهی است.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان بیان کرد: در حال حاضر در مجموعه کتابخانه‌های عمومی استان در طی دو سال گذشته با اضافه‌کردن ۹۳ هزار جلد کتاب به ارزش ۲۰ میلیارد تومان، مجموع کتاب‌های کتابخانه‌های عمومی از مرز یک میلیون جلد کتاب گذشته است.

وی ادامه داد: طی دو سال گذشته برای کتابخانه ملاصدرای شهرستان فاروج تعداد چهارهزار نسخه کتاب به ارزش یک میلیارد تومان و برای کتابخانه ابوالعباس اسفراینی که در سال ۱۴۰۰ افتتاح شده است به‌عنوان یک کتابخانه تازه‌تأسیس طی دو سال گذشته ۵ هزار نسخه کتاب به ارزش یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان تهیه شده است.

این مسئول با بیان اینکه تعداد اعضای کتابخانه‌های عمومی طی سالیان اخیر همواره روبه‌رشد بوده است، گفت: در سال ۱۴۰۱ تعداد اعضای کتابخانه‌های عمومی ۵۸ هزار و ۴۳۱ نفر بوده که این رقم با رشد ۶ درصدی در پایان سال ۱۴۰۲ به ۶۱ هزار و ۷۳۱ نفر رسیده است.

رشد ۱۳ درصدی کتاب‌های به‌امانت‌رفته در خراسان‌شمالی

آریان در خصوص تعداد کتاب‌های به امانت رفته توضیح داد: در سال ۱۴۰۱ تعداد ۶۸۵ هزار و ۶۳۴ جلد کتاب به امانت برده شده است که این رقم در سال گذشته با افزایش ۱۳ درصدی به ۷۷۵ هزار و ۸۶۷ جلد افزایش‌یافته است که این ارقام نشان‌دهنده افزایش تمایل مردم به حضور در کتابخانه‌های عمومی استان و ترویج فرهنگ کتابخوانی است.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان دررابطه‌با وجود کتب دانشگاهی در کتابخانه‌های عمومی سطح استان تشریح کرد: کتابخانه عمومی نهادی مردمی است که کتاب‌های موجود در آن عمومی و همگانی است، بنابراین نبود برخی کتب تخصصی دانشگاهی در کتابخانه دلیلی بر ضعف کتابخانه نیست چرا که در هر دانشگاه یک کتابخانه با کتب تخصصی رشته‌های تحصیلی دایر و مشغول به فعالیت است و آن دانشگاه موظف به تأمین کتاب‌های تخصصی دانشگاه خود است.

آریان در پاسخ به این سؤال که بیشترین درصد منابع کتاب استان در چه زمینه و موضوعاتی است، بیان کرد: اکثر منابع کتاب استان در حوزه ادبیات و دین هستند طور یکه ۴۲ درصد منابع استان در حوزه ادبیات و دین است.

سبقت زنان از مردان درعضویت کتابخانه‌های اسفراین

قاسم ابراهیمی زمانی در گفتگو با خبرنگار گروه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «عصراترک» اظهار کرد: ۱۱ کتابخانه عمومی در سطح شهرستان اسفراین وجود دارد که از این تعداد هفت کتابخانه روستایی است همچنین کتابخانه‌ای در روستای روئین با ۳۵ درصد پیشرفت فیزیکی در حال ساخت است.

وی با بیان اینکه ۸ هزار نفر از مردم اسفراین عضو فعال کتابخانه‌های این شهرستان هستند و بانوان پیشتاز در این عرصه هستند، افزود: ۲ هزار و ۷۲۰ نفر آقا و ۴ هزار و ۵۶۴ نفر نیز بانوان این شهرستان در کتابخانه‌های عمومی اسفراین عضو هستند.

رئیس کتابخانه‌های عمومی اسفراین با بیان اینکه منبع اصلی دریافت کتاب‌ها از کتابخانه‌های عمومی کشور است، گفت: هر یک ماه برای کتابخانه‌های استان طبق سهمیه‌، کتاب ارسال می‌شود که یک هزار و ۳۰۰ جلد کتاب از کتابخانه‌های ملی دریافت کردیم.

 بیشترین گروه سنی عضو کتابخانه قشر جوان و نوجوان است

ابراهیمی زمانی در مورد کتابخانه ابوالعباس اسفراین که کتابخانه اصلی و مرکزی شهرستان اسفراین است، افزود: از ۲ هزار و ۲۰۰ نفر، ۷۰ درصد بانوان و ۳۰ درصد آقا هستند همچنین بیشترین گروه سنی عضو کتابخانه در سن ۷ تا ۲۰ سال هستند.

رئیس کتابخانه‌های عمومی اسفراین بیان کرد: کتاب‌های کودک جزو پرمتقاضی‌ترین کتاب‌هایی است که والدین درخواست امانت دارند و بعد از آن کتاب‌های حوزه ادبیات و رمان، انگیزشی و روان‌شناسی سپس تاریخ جغرافیا متقاضیان بیشتری دارند.

اهدای ۳ هزار جلد کتاب توسط خیران 

رئیس کتابخانه‌های عمومی اسفراین در مورد کمک خیران در ساخت کتابخانه‌های روستایی توضیح داد: بیشتر ساختمان‌های کتابخانه‌های روستایی با کمک خیران ساخته شده همچنین طی هشت ماه گذشته توسط خیران ۳ هزار و ۲۰۰ کتاب اهدا شد.

این مسئول با درخواست انجام سریع بازسازی کتابخانه مرکزی اسفراین از مسئولین، تشریح کرد: نامه نگاری با رئیس کتابخانه‌های عمومی استان جهت بازسازی کتابخانه مرکزی اسفراین انجام شده است که امیدوارم هرچه سریع‌تر انجام شود. 

ابراهیمی در مورد بیشترین موضوعات کتاب که درخواست می‌شود، توضیح داد: علاقه‌مندی به سه موضوع ادبیات، دین و تاریخ در بین عضوهای فعال کتابخانه‌های اسفراین مشاهده می‌شود.

 

۳ هزار و ۲۰۰ گرمه‌ای عضو فعال کتابخانه‌ها

مریم خواجه در گفتگو با خبرنگار گروه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «عصراترک» در مورد تعداد کتابخانه‌های این شهرستان اظهار کرد: در این شهرستان چهار باب کتابخانه شهری و یک کتابخانه روستایی وجود دارد که ۳ هزار و ۲۰۰ نفر عضو فعال کتابخانه‌ها هستند.

وی با بیان اینکه کتاب‌ها و مجلات بروز هستند، افزود: هر ماه ۷۴ هزار جلد کتاب توسط نهاد کتابخانه‌ها به‌صورت متمرکز خریداری شده و برای این شهرستان ارسال می‌شود.

رئیس کتابخانه‌های عمومی شهرستان گرمه در مورد تعمیر و تجهیز کتابخانه‌های این شهرستان گفت: در دو کتابخانه شهر گرمه تعمیرات اساسی انجام و همچنین تجهیزات خوبی نیز خریداری شده است.

خواجه در ادامه به فضای مطالعه مجازی پرداخت و تشریح کرد: باتوجه‌به فضای مطالعه مجازی که برای اکثر افراد به وجود آمده است؛ اما در شهرستان گرمه مراجعه خوبی به‌صورت فیزیکی در کتابخانه‌ها برای استفاده از کتاب وجود دارد.

این مسئول گفت: فعالیت‌های فرهنگی، اجتماعی و آموزشی بی‌شماری در کتابخانه‌های این شهرستان اجرا می‌شود تا سنین مختلف جوان، نوجوان از این فعالیت‌های فرهنگی استفاده کنند و بیشتر از گذشته فرهنگ کتاب‌خوانی افزایش پیدا کند.

 

۶۰ درصد اعضا کتابخانه فاروج بانوان هستند

 رحیمه مرتضایی در گفتگو با خبرنگار گروه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «عصراترک» اظهار کرد:  ۹۰۰ نفر از اهالی شهرستان فاروج در این کتابخانه عضو هستند که ۶۰ درصد افراد عضو کتابخانه را بانوان تشکیل می‌دهند.

وی افزود: همچنین ۷۰ درصد اعضای کتابخانه مرکزی فاروج را قشر جوان و نوجوان تشکیل می‌دهند.

 کتابدار کتابخانه ملاصدرا فاروج با بیان اینکه  نوجوانان بیشتر متقاضی کتاب‌های انگیزشی و موفقیت هستند، ادامه داد: متأسفانه در کتابخانه مرکزی ملاصدرا فاروج کتاب‌های انگیزشی بسیار کم‌پیدا می‌شود و جوابگو نیاز این قشر نیست همچنین بانوان فاروجی نیز بیشتر به دنبال کتاب رمان هستند.

مرتضایی بیان کرد: چند سالی است که درخواست کتاب دادیم اما کتاب‌های کتابخانه درحال حاضر به‌روزرسانی شده است.

وی ادامه داد: کتاب‌ها اغلب ازطرف اعضا و ناشران اهدا می‌شود و یا نهاد کتابخانه کشور کتاب ارسال می‌کند که متأسفانه چند سالی است کتاب جدید و بروزی ارسال نمی‌شود.

کتابدار کتابخانه ملاصدرا فاروج در مورد تعداد کتابخانه‌های موجود در شهرستان فاروج گفت: پنج کتابخانه روستایی و یک کتابخانه شهری در تیتکانلو و یک کتابخانه مرکزی در فاروج وجود دارد.

این مسئول در مورد حق عضویت افراد نیز اظهار کرد: حق عضویت در کتابخانه‌ها برای اعضای زیر ۷ سال هزار تومان، برای بسیجیان و خانواده ایثارگران و تحت پوشش یک هزار تومان است و برای افراد عادی نیز حق عضویت ۲۵ تومان است.

کتابدار کتابخانه ملاصدرا فاروج نبود فضای مطالعه برای آقایان و قدیمی و بروز نبودن کتاب‌های کتابخانه را از مشکلات این کتابخانه عنوان کرد.

نتیجه‌گیری: در خراسان شمالی ۷۵ باب کتابخانه شامل ۶۶ باب کتابخانه نهادی و ۹ باب کتابخانه مشارکتی وجود دارد همچنین یک میلیون کتاب در کتابخانه‌های خراسان‌شماسی وجود دارد که بیشتر کتاب‌ها بروز شده هستند و سعی شده علاوه بر انجام فعالیت‌های فرهنگی متنوع، کتابخانه را از محلی تنها برای امانت کتاب به پایگاهی بانشاط و امن برای مراجعه‌کنندگان در سنین مختلف تبدیل کند.

گزارش از: هدیه دهقانی

انتهای خبر/

 

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!