
عصر اترک بررسی کرد؛
روایت دلدادگی مردم فاروج در عزای سیدالشهدا
با شروع ماه محرم در فاروج آئینهای از دلدادگی و عشق به سیدالشهدا (ع) به نمایش گذاشته میشود؛ مردمی که با برپایی آئینهای سنتی و عزاداریهای پرشور، هر ساله وفاداری خود را به پیام عاشورا و ارزشهای والای آن نشان میدهند.
به گزارش گروه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک»، ماه محرم یکی از ماههای مهم در تقویم است که بهویژه در فرهنگ شیعه اهمیت ویژهای دارد.
این ماه به یاد واقعه عاشورا و شهادت امام حسین (ع) و یارانش در کربلا گرامی داشته میشود که در این ایام، مراسمهای عزاداری، نوحهخوانی و سینهزنی در بسیاری از نقاط جهان برگزار میشود.
در واقع ماه محرم فرصتی برای یادآوری ارزشهای انسانی، ایستادگی در برابر ظلم و فداکاری و درسگرفتن از آن در زندگیهای روزمره است.
مراسمها ماه محرم در شهرستان فاروج، مانند بسیاری از مناطق ایران، با شور و حال خاصی برگزار میشود و جنبههای مذهبی، فرهنگی و اجتماعی قوی دارد که در این ایام، مردم شهرستان فاروج با رعایت آداب و رسوم محلی، عزاداری برای امام حسین (ع) و یارانش را انجام میدهند.
در این شهرستان آئینهایی همچون دسته روی، عزاداری و مداحی، پخت و پخش نذری، برپایی روضههای خانگی همچون سایر نقاط استان و کشور اجرایی میشود.
علمگردانی در شهر به نشانه آغاز ماه محرم
براتمحمد نعمتی در گفتگو با خبرنگار حوزه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک» در فاروج گفت: در ایام قدیم در آغاز ماه محرم علوم گردانی را انجام میدادند و به اینگونه بود که علم را در داخل شهر میچرخانند و در واقع نوعی اطلاعرسانی برای آغاز ماه محرم بود.
این پیرغلام فاروجی اضافه کرد: بعد از این کار علم را در صحن حیاط مسجد میگذاشتند و نزدیک اذان شب به دور این علم حلقه میزدند و به دو دسته تقسیم میشدند، یک دسته با صدای بلند یا حسین میگفتند و دسته دیگر یا حیدر را تکرار میکردند و عزاداری با شور و شوق خاصی صورت میگرفت.
نعمتی افزود: این کار باعث اطلاعرسانی میشد و مردم حضور پیدا میکردند و با سیاهپوش کردن مساجد و برپایی تدارکات پذیرایی، مراسم را به پا میداشتند که در دهه اول محرم ادامه داشت.
استفاده از شتر و اسب برای بازسازی وقایع کربلا در فاروج
وی ادامه داد: همچنین با آغاز ماه محرم مردم اقلامی که برای نذری دارند را به مسجد محله میبردند و که هر کس در حد توان چیزی که داشت از جمله گوشت، روغن، برنج، نان، قند و چای بود.
این پیر غلام فاروجی اضافه کرد: در روز عاشورا هر هیأت از هر مسجد به سمت مزارها حرکت میکردند و در طی مسیر دسته وری عزاداری، پذیرایی از عزاداران برپا بود که این مراسمها اکنون نیز اجرایی میشود.
نعمتی یادآور شد: آئین جالبتوجه کجاوه بستن روی شترها بود که دو تا شتر را محمل میبستند و روی آن کجاوه قرار میدادند و بهصورت نمادین یک نوزاد را در کجاوه میگذاشتند و یک تابوت بر دست میگرفتند و به سمت مسجد حرکت میکردند.
وی افزود: علاوه بر این یک اسب سفید را با رنگ قرمز بهعنوان اسب امام حسین (ع) خونآلود میکردند و چند نفر با در دستداشتن پرچم امام حسین (ع) به سمت اسب میآمدند و با صدای بلند اشعار آئینی مراسم را بر پا و مدیحهسرایی میکردند.
این پیرغلامی فاروجی یادآور شد: بعد از رسیدن به مسجد پذیرایی از عزاداران را انجام میدادند و مراسمها دهه اول به پایان میرسید و مراسمها تا روز اربعین در مساجد هر شب ادامه داشت.
ادای احترام به خانوادههای شهدا توسط عزاداران فاروجی
حسن اسفندیاری در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک» گفت: آغاز مراسمها ماه محرم در ایام گذشته به این صورت بوده که ابتدا یک علم را سیاهپوش میکردند و به نشانه فرارسیدن ماه محرم در داخل روستا میچرخاندند.
این کارشناس میراثفرهنگی شهرستان فاروج ادامه داد: در روستاها مساجد با هم متحد میشدند و یک دسته تشکیل میدادند و علم را سیاهپوش و جلوی دسته جلودار میکرد و دسته عزاداری به سمت مزارهای روستا پیش میرفت.
وی اضافه کرد: در روستاها مراسمهای عزاداری بهصورت طایفهای برپا میشد و مراسمهای ده روز اول محرم را به جا میآوردند.
اسفندیاری خاطرنشان کرد: برپایی مراسمهای عزاداری تا روز تاسوعا و عاشورای حسینی ادامه پیدا میکرد و در شب عاشورا مراسم شام غریبان در مسجد برگزار میشد.
عزاداری مردم در محل امامزاده روستاها
این کارشناس میراثفرهنگی فاروج خاطرنشان کرد: همچنین یکی دیگر از مراسمها ادای احترام به خانوادههای شهدا بود که دستههای عزاداری معمولاً در ساعت ۹ شب به سمت منزل شهدا حرکت میکردند و در آنجا به سینهزنی میپرداختند و خانواده شهید نیز با حلوا و یا شربت و چای از عزاداران پذیرایی میکردند.
وی اذعان داشت: در روز عاشورا روستاهایی که امامزاده داشتند، مردم در آنجا تجمع و عزاداری میکردند، در روستاهایی که امامزاده نبود در میدانهای روستا دور هم جمع میشدند و مراسمها را برگزار میکردند و نماز ظهر عاشورا را به پا میداشتند و در پایان مراسم بهصورت دسته سینهزنی به مسجد برمیگشتند و با وعده نهار در مسجد پذیرایی میشدند.
اسفندیاری بیان داشت: درگذشته بیشتر مراسمها بهصورت سینهزنی انجام میشد این در حالی است که اکنون مراسمها به سمت استفاده از زنجیر رفتهاند و سینهزنی کمتر در بین عزاداریهای دیده میشود.
نتیجهگیری: ماه محرم، ماهی است که در آن مسلمانان بهویژه شیعیان، یاد و خاطره واقعه عاشورا و شهادت امام حسین (ع) را گرامی میدارند و این ماه فرصتی برای تفکر در مورد ارزشهای انسانی، ایثار و مقاومت در برابر ظلم است.
مراسمهای عزاداری و سوگواری در این ایام، نهتنها به یادآوری تاریخ بلکه به تقویت همبستگی اجتماعی و روحیه همدلی در جامعه کمک میکنند.
تهیه و تنظیم گزارش: نسرین داغستانی
انتهای خبر/
درباره نویسنده
لینک کوتاه خبر
برچسبها
نظر / پاسخ از
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!